Peste o sută de cai bolnavi de SIDA vor ajunge în abatoare pentru a fi sacrificați

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anemia infecțioasă, denumită și SIDA cailor, a făcut ravagii printre cabalinele din Timiș. Peste 100 de animale bolnave au fost descoperite numai până acum, însă Direcția Sanitar Veterinară Timiș mai are de controlat peste 4.000 de cai.

SIDA cailor trimite în abator sute de exemplare din județul Timiș. Mai exact, reprezentanții Direcției Sanitar-Veterinare Timiș au identificat 105 cazuri. Caii suferă de anemie infecțioasă, denumită popular și SIDA cailor și au fost diagnosticați începând cu anul 2007, iar autoritatea națională în domeniu a decis sacrificarea lor până în data de 15 mai. O comisie a DSV Timiș, din care fac parte și reprezentanți ai primăriilor și ai Prefecturii Timiș, a început deja evaluarea exemplarelor bolnave.
"Anemia infecțioasă este o boală cu transmitere virală, care poate conduce la moartea animalului. Există dezideratul ca bolile acestea majore să fie eradicate, iar animalele bolnave să fie sacrificate în abatoare. Carnea poate fi consumată fără restricții. Suntem încă în Campania de verificare și mai avem 4.000 de probe de recoltat", a spus directorul DSV, Pompiliu Smultea.
Proprietarii vor fi despăgubiţi cu sume între 1.000 şi 3.000 de lei. Cei care refuză să dea caii bolnavi spre sacrificare vor fi amendaţi. Chiar și avertizați, proprietarii de cabaline bolnave renunță cu greu la ele și fac dificil de respectat termenul de 15 mai.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite