Grigore Cartianu a adus “sfârşitul adevărului despre Revoluţie" în Timişoara, orașul unde a început schimbarea istoriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Sfârşitul Ceauşeştilor" a fost lansată în această dimineaţă la librăria Adevărul din Timişoara, de pe strada Alba Iulia. Timişorenii s-au adunat în număr foarte mare la acest eveniment pentru a putea discuta pe larg cu autorul despre evenimentele petrecute în oraşul martir al Revoluţiei din Decembrie 1989. Cei care doresc să îl întâlnească pe Grigore Cartianu pot merge la librărie până la ora 15.00.

"Este o onoare pentru mine să fiu în Timişoara. Sloganul acestui periplu pe care îl fac prin toată ţara este: azi în Timişoara, mâine-n toată ţara! Timişoara dinspre Bucureşti se vede un pic altfel, se vede un oraş mai aproape de Viena, decât de Istanbul, cum este capitala", a spus Grigore Cartianu la începutul discuţiei cu cititorii timişoreni. În oraşul martir al Revoluţiei, Cartianu a fost întâmpinat de prieteni, oameni care aşteptau demult ca demersurile sale de a afla adevărul despre evenimentele din '89 să se concretizeze într-un volum de proză. Printre cei care au vorbit despre cartea "Sfârşitul Ceauşeştilor" s-a aflat şi preşedintele asociaţiei "Memorialul Revoluţiei", Traian Orban, care a apreciat că aceasta este "o mărturie, un adevăr necamuflat despre adevărata revoluţie şi despre lovitura de stat, care nu se exclud un ape cealaltă, ci, din păcate, coexistă".
Cornel Ungureanu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, filiala Timiş, a vorbit despre dimensiunea literară a volumului. "Cartea are un subtitlu superb - Să mori împuşcat ca un animal sălbatic. Este o carte de performanţă a investigaţiei şi a scrisului, un lucru deosebit în presa românească şi o speranţă a aşezării de cultură. Adevărul înseamnă o echipă de profesionişti ai scrisului, o enigmă pusă într-un anume context", a declarat Ungureanu.


image

Punctul "zero" al Revoluţiei

Timişoara, oraşul de unde a izbucnit primul strigăt al Revoluţiei, este, într-un fel, oraşul unde se şi încheie acest circuit de 20 de ani de încercare de descoperire a adevărului. Autorul volumului "Sfârşitul Ceauşeştilor" este convins de faptul că, dacă execuţia de la Târgovişte ar fi fost la fel de reală ca şi Revoluţia de la Timişoara, lucrurile ar fi stat altfel astăzi. "Misiunea de la Bucureşti era să facă un proces de 15 minute. A durat cam 80, iar, în tot acest timp, Militaru a dat cinci telefoane la Târgovişte pentru a grăbi execuţia acestora. Cred că într-un proces de câteva luni ne lămuream de ceea ce s-a întâmplat. Dacă atunci ar fi fost adoptat Punctul 8 al Proclamaţiei de la timişoara, ceea ce pare o utopie acum, lucrurile ar fi stat altfel", a adăugat Grigore Cartianu.

Docudramă despre procesul de la Târgovişte

Cartianu nu are de gând să se oprească aici şi a dezvăluit că "Sfârşitul Ceauşeştilor" este doar un nou început pentru ceea ce urmează să se întâmple. "Noi, cu toţii, avem nevoie să ştim adevărul. Împreună cu regizorul Radu Grabrea vrem să realizăm o documdramă - un documentar al sfârşitului Ceauşeştilor cu toată povestea, de la începuturile ei - Timişoara 17 decembrie 1989 - până la execuţie. Va fi un film reconstituit fidel", a dezvăluit autorul.



Grigore Cartianu a fost asaltat de cititori încă de când a pus piciorul în Banat. Doi timişoreni care şi-au cumpărat de dimineaţă cartea cu ziarul au ţinut să aibă un autograf pe „Sfârşitul Ceauşeştilor", chiar de la autor. Şi în centrul oraşului autorul cărţii a fost oprit pe stradă de oameni care i-au cerut autografe pe cartea proaspăt ieşită de la tipar. Cei care au cumpărat cartea din librărie au putut obţine autografele direct în librărie. Acesta va fi mâine la Cluj pentru lansarea cărţii „Sfârşitul Ceauşeştilor".

image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite