PERFORMANŢĂ O echipă de inventatori timişoreni a fost premiată cu aur la Geneva

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioan Grozescu, directorul ştiinţific al laboratorului în care a fost realizat senzorul care depistează cancerul al Ralucăi-Ioana Von Staden, a fost premiat cu aur la Geneva pentru rezultate în premieră mondială obţinută la salonul internaţional de invenţii.

Timişoara face istorie pe plan mondial în ceea ce priveşte invenţiile. Cel mai important furnizor de genii în ale inventicii româneşti este, la momentul actual, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Electrotehnică şi Materie Condensată din Timişoara. Ioan Grozescu, directorul institutului, a reuşit, împreună cu echipa pe care o conduce să aducă aurul la Timişoara, pentru o invenţie în premieră mondială. Este vorba despre o instalaţie pentru sinteza nano-particulelor prin metoda combinată - câmp de microunde. "Descoperirea noastră este o premieră mondială. Nanotehnologia este un domeniu la modă acum, astfel că la scurt timp după ce noi ne-am înscris descoperirea la OSIM, multe ţări au preluată-o. Prin această procedură timpul alocat realizării unei micro-particule este de patru ori mai mic decât până acum, adică de 30 de minute", a declarat dr. fiz. Ioan Grozescu.

Ştiinţa viitorului

Într-un sens restrâns, nanotehnologia reprezintă orice tehnologie ce se bazează pe abilitatea de a construi structuri complexe respectând specificaţii la nivel atomic folosindu-se de sinteza mecanică. Structurile nanometrice nu numai că sunt foarte mici, ajungându-se chiar până la scara atomică, dar ele posedă unele proprietăţi total deosebite şi neaşteptate, în comparaţie cu aceeaşi substanţă luată la nivel macroscopic. Naniţii pot fi utilizaţi şi în medicină, ei putând fi programaţi să înlocuiască celulele bolnave.

De două ori, victorie!

Raluca-Ioana Von Standen, premiată şi ea cu aur la Geneva, a realizat un senzor care determină existenţa cancerului tot cu ajutorul laboratorului timişorean care are o filial în capitală. . "În momentul în care dispozitivul nostru ar fi produs pe scară largă, el ar fi foarte uşor de utilizat de către orice medic sau asistent medical, dar chiar şi de către oamenii fără o pregătire în domeniu, pentru că modul de utilizare este la fel de uşor ca în cazul glucometrului. Proiectul nostru are loc în unicul laborator de tehnologie analitică de proces din România, PATLAB, aflat în Institutul de Electrochimie şi Materie Condensată Timişoara, a declarat Von Staden, într-un interviu realizat de Andreea Marin Bănică.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite