FOTO Alpinistul Horia Colibăşanu este aproape de cea mai dificilă premieră naţională, în Himalaya

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alpinistul bănăţean este aproape de cea mai mare performanţă în alpinismul românesc: urcarea pe vârful muntelui morţii, Annapurna, înalt de 8.091 de metri. Horia Colibăşanu mai are de urcat doar aproximativ 900 de metri până în cel mai înalt punct, al celui mai periculos optmiar.

Horia Colibăşanu are şanse reale ca, mâine, să anunţe oficial că este primul român care a reuşit „să negocieze" cu zeii himalayeni, mai ales că a mai încercat de două ori să urce pe acest munte, dar nu a reuşit. „Cred că totul va fi bine. Sunt bine, vremea este foarte bună, nu bate vântul, de data asta nu prea văd ce s-ar mai putea întâmpla să nu reuşesc. Voi pleca de la 7.200 de metri direct spre vârf, fără alte tabere intermediare. Sper ca data viitoare când ne auzim să vă dau o veste bună", a spus Horia Colibăşanu, ziariştilor de la Adevărul de Seară Timişoara.

Ambiţia îl va duce spre vârf
Timişoreanul a mai încercat să urce de două ori pe Annapurna, alături de prietenul său de expediţii spaniolul Inaki Ochoa de Olza. Prima dată, în 2007, a fost doar o încercare pentru cei doi, dar au renunţat pentru că erau prea obosiţi după ce au urcat pe un alt munte de peste opt mii de metri. A doua oară expediţia s-a încheiat dramatic pentru că Inaki Ochoa de Olza a suferit un atac cerebral şi a decedat. Horia a spus că reuşita expediţiei din 2010 îi este dedicată lui Inaki.

Antrenament special
Horia Colibăşanu şi-a dorit atât de mult reuşita acestei expediţii, încât ultimele luni din viaţa sau au fost dedicat pregătirii pentru ascensiunea pe muntele cu pereţi ca "faianţa din baie". Alpinistul s-a antrenat zilnic la mai multe săli de sport din Timişoara, sub îndrumarea preparatorului fizic al echipei FC Timişoara, MIhai Alexandru. „Orice antrenor şi-ar dori un sportiv ca el. Prezintă parametrii foarte ridicaţi şi datorită efortului pe care-l face la altitudine, dar şi datorită pregătirii lui anterioare. Nu se poate face comparaţie cu pregătirea unui fotbalist, pentru că efortul lui este mult mai susţinut”, a spus Mihai Alexandru, convins că Horia are toate şansele să-şi atingă ţelul: vârful Annapurna.

Cel mai bun alpinist român
Timişoreanul are cele mai importante performanţe în alpinismul românesc. El a mai urcat în premieră naţională alte trei vârfuri de peste opt mii de metri: K2, Manaslu şi Dhaulagiri. De asemenea, a mai participat la numeroase expediţii-concurs în România şi în Europa la care s-a clasat pe locurile fruntaşe. Ca urmare e reuşitelor pe K2 şi Manaslu, Colibăşanu a primit titlul de cetăţean de onoare al Timişoarei.

Citeşte mâine, ÎN EXCLUSIVITATE, pe timisoara.adevarul.ro cum se va încheia expediţia lui Horia Colibăşanu.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite