Când arta pe pâine a devenit nesăţioasă, Ioana a început lucrul alături de maeştri culinari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În bucătărie şi în artă, Ioana e perfecţionistă
În bucătărie şi în artă, Ioana e perfecţionistă

Ioana a refuzat să îşi asume viaţa artistului muritor de foame, aşa că a devenit bucătar încă din timpul facultăţii. Azi, spune că ştie să prepare de toate şi că nu a stat fără loc de muncă mai mult de două săptămâni.

Tânăra a studiat artele plastice încă din clasa a V-a, iar în liceu deja avea lucrări în expoziţii de grup şi premiul I la un concurs internaţional. Ajunsă în Timişoara la facultate, a fost dezamăgită să observe că, în loc de compoziţie făcută de la zero, li se cereau fotografii luate de pe Internet.

A început să lucreze încă din anul I de facultate, însă a gătit pentru bani abia în ultimul an. „Colega mea de cameră mi-a dat ideea să mă angajez în domeniul ăsta, pentru că îi plăcea cum gătesc", spune Ioana. Aşa a devenit ea ajutor de bucătar. „La noi, trebuie să ai experienţă măcar de zece ani, ca să poţi fi angajat ca bucătar-şef".

Talentul la nevoie se recunoaşte

Primul restaurant în care a lucrat, Ginger, era unul cu specific franţuzesc. În trei luni, de la un salariu de 600 de lei a ajuns la unul de 1.200 de lei, ca bucătar. Patronii i-au plătit cursul de bucătar. Mâncarea îi era asigurată. Oamenii cunoscuţi în bucătărie au inspirat-o nu doar în ce priveşte secretele culinare, ci şi calitatea umană şi recunoaşterea talentului. Pentru a-şi definitiva lucrarea de licenţă a plătit 2.500 de lei, bani pe care i-a strâns lucrând la nunţi în weekend-uri.


În bucătărie, un job sigur

De când a început să lucreze ca bucătar, Ioana nu a mai stat fără un loc de muncă mai mult de două săptămâni. A lucrat şi în cantine, unde a învăţat care este diferenţa dintre mâncarea făcută rapid şi în cantităţi industriale şi cea pe care o prepară azi. „Mi s-a cerut acolo să fac dintr-un kilogram de spanac, trei şi nu am ştiut. Cu lapte şi făină, se poate". Azi este bucătar la o pensiune, iar majoritatea clienţilor pentru care găteşte sunt germani sau italieni.
„Azi am de gătit homar. Şiu să fac şi creveţi şi midii. Cel mai bine gătesc ciorba rădăuţeană şi pastele".

Pe de altă parte

Despre riscurile meseriei, Ioana ne spune că fiecare bucătar dezvoltă în timp o sensibilitate. „M-am îmbolnăvit la un moment dat de la un ingredient şi a trebuit să stau în concediu timp de trei luni. De atunci, suport cu greu mâncărurile condimentate şi am rămas cu o sensibilitate la stomac". Aşa s-a obişnuit să facă mâncarea bună şi fără să o guste.

În privinţa planurilor ei pe partea artistică, Ioana explică: „În artă nu te susţine nimeni cu bani. Dacă vreau să am cu timpul firma mea, automat trebuie să am o altă sursă de venit, ca să am bani. Trebuie să ai nişte bani puşi deoparte. Nu vreau să stau, să aştept, să vând un tablou, mâine iarăşi să mor de foame... Îmi place să ştiu că dacă am nevoie de bani, merg şi gătesc la o nuntă într-un weekend şi mă întorc cu două-trei sute de lei".

ce-i place

Ioana se declară pasionată de citit: „Tot timpul citesc trei cărţi în paralel. Când nu mă mai pot concentra pe una, trec la următoarea". Un mare hobby a devenit gastronomia şi, cu atât mai mult, preferatul ei, Jamie Oliver. I-a citit toate cărţile, i-a urmat toate sfaturile, tocmai pentru că îşi ia libertatea să combine feluri de mâncăruri şi ştie cum să explice.

ce nu-i place

„Mall-ul nu îl suport", spune ea fără să stea pe gânduri. La fel, televizorul şi toate emisiunile difuzate acolo, „cele de genul «fetele lu' mama, fetele la ţară, soacra nu-ştiu-cum»". La lucru întâlneşte adesea clienţi care îi spun cum să facă un fel de mâncare. „Dacă sunt aici, înseamnă că ştiu cum să gătesc!", spune ea hotărât.

întrebări şi răspunsuri

Care este mâncarea ta preferată?

Ai să râzi, dar este caşcavalul pane cu legume mexicane.

Care specific de mâncare ţi se pare cel mai uşor de preparat?

Mâncărurile italienilor sunt foarte uşor de făcut, odată ce înveţi sosurile şi numerele de paste, totul se repetă.

Dar cel mai greu?

Bucătăria franţuzească este cea mai complexă. Acolo ai de-a face cu mult mai multe feluri de brânze, de reţete mai sofisticate.

Ce nu îţi place să găteşti?

Nu îmi place să fac prăjituri. Nu îmi ies niciodată cum aş vrea.

Află mai multe despre Ioana din săptămânalul

image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite