PORTRET Adela Pelivan: A deschis prima salină artificială din Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adela Pelivan este studentă în ultimul an la Facultatea de Medicină şi se pregăteşte să devină medic pediatru. Timişoreanca este campioană la dezbateri publice şi coordonează un proiect pentru copii de grădiniţă.

Adela Pelivan este una din puţenele cazuri în care un absolvent de liceu de informatică nu îmbrăţişează Politehnica. Tânăra a decis să schimbe macazul rapid şi a dat la Facultatea de Medicină. „Am ales medicina pentru că ştiam că aici voi avea satisfacţie profesională. Nu m-a convins Liceul de Info şi nu mă vedeam stând opt ore în birou, la o companie multinaţională”, a spus Adela. În timpul liceului, timişoreanca era pasionată de dezbateri academice. Mai mult, Adela Pelivan a câştigat locul doi la Campionatul Naţional de dezbateri, din 2004. „Este un fel de ceartă organizată. Se dă o temă şi există o echipă de afirmatori şi una de negatori, iar un arbitru decide cine e mai bun”, a mai spus tânăra.

Adela Pelivan este studentă în ultimul an la Facultatea de Medicină, iar pe viitor vrea să se specializeze în pediatrie. În ultimul semestru a avut oportunitatea să plece cu o bursă în Italia, la Bari. „Mi-am dat seama că niciunde nu aleargă câinii cu covrigii în coadă. A fost o experienţă interesantă. Acolo studenţii nu fac prea multă practică pe pacienţi până ce termină facultatea”, a mai povestit Adela.

Lucrare despre salină

Ideea de a pune pe picioare o salină a venit tot în urma experienţei de la medicină. Adela Pelivan este primul student care îşi face lucrarea de diplomă despre efectele salinei. „Am început să fac cercetări în domeniu, să văd dacă sunt dovedite ştiinţific beneficiile salinei”, a mai declarat viitoarea doctoriţă. Interesant este că salina se va dezvolta într-un lanţ. După cel de la Timişoara, urmează să se deschidă sub aceaşi nume saline la Tr.Severin şi Tg. Jiu.  


ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI


Nu te descurajezi că salariile în sistemul medical sunt mici?

Mă descurajez în fiecare zi. Îi amintesc tatălui meu că mi-a spus că peste şase ani o să se schimbe lucrurile. Iată că s-au schimbat, dar în mai rău. Un medic rezident primeşte 675 de lei pe lună. Câştigă mai bine un gunoier. E foarte descurajant. Cu toate astea, nu vreau să plec din ţară.

Eşti parte şi într-un proiect inedit, Tedy Bear Hospital

Sunt coordonatorul pe toată ţara al acestui proiect dedicat copiilor de grădiniţă. Avem rolul să îi învăţăm să nu le fie frică de medici. Jucăriile sunt pacienţii cărora li se dau injecţii.

Ce beneficii are salina?

Sunt o serie de boli care se pot trata, precum astmul bronşic, diverse alergii, sinuzitele sau chiar depresiile.

CV
Născut: 10.05.1987. Timişoara
Studii: Liceul de Informatică, Facultatea de Medicină (anul 6)
Experienţă: A deschis prima salină din Timişoara.
Familie: Necăsătorită

 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite