Actriţa Sabina Bijan: "Mă transform, mă dedublez. Sunt ca o plastilină"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sabina Bijan este actriţa la Teatrului Naţional din Timişoara din anul 2000. A fost nominalizată în 2010 la Premiul Pro Cultura, pentru rolul din piesa „Iaacovi şi Leidental”.

Sabina Bijan a ajuns actriţă deşi chiar nu se vedea pe scenă. Nici părinţii ei nu îi prevedeau o carieră într-una din cele mai frumoase arte. Mama ei (cunoscuta compozitoare Rodica Giurgiu) ar fi dorit ca fiica ei să devină medic, însă drumul ei era bine trasat. „Când am fost mică eram cea mai băieţoasă fată de pe planetă, cel mai gălăgios copil cu putinţă. Trebuia să fiu mereu în centrul atenţiei, să mă iubească lumea”, îşi aminteşte Sabina.

Îi place să spuncă că în perioada şcolii era un „nomad”, după ce a trecut prin Loga, Şcoala de Arte şi apoi, din nou, la Loga. „Am vrut să mă fac jurnalistă şi pentru că aveam înclinaţii spre limbi străine am dat la facultate la litere. Deşi am făcut doi ani, nu am trecut pe acolo decât un semestru”, recunoaşte Sabina Bijan. A fost perioada în care a ajuns, mai mult din curiozitate, la Teatrul Thespis, condus pe atunci de regretatul Diogene „Lelu” Bihoi. „Lelu era un zeu. El mi-a deschis drumul. Avea o personalitatea frumoasă, ştia să citească foarte bine oamenii. Era foarte uman şi cald. Mi-a fost profesor şi confident”, spune actriţa zâmbind.

A intrat prima la facultate

În perioada Thespis a decis să „vireze” spre o facultate de specialitate. „Luminiţa Stoianovici ne-a îndrumat spre Facultatea de Teatru. Eu am intrat prima! Mama îmi spunea atunci că cel mai greu e să te menţii primul. Ei nu îi plăceau jumătăţile de măsură”, povesteşte Sabina. 
În anul II de facultate a jucat pentru prima dată pe scena mare a „Naţionalului” din Timişoara. Era vorba de piesa „Cerşetorul” de Beatrice Bleonţ. „Nu e uşor să faci teatru. Trebue să fii tu, dar în acelaşi timp să intri şi în pielea personajului. Nu poţi să minţi, te prinde publicul. Eu sunt un univers şi mă joc. Mă transform, mă dedublez. Sunt ca o plastilină”, explică Sabina Bijan.



Ea se mândreşte azi cu băieţelul ei, Daniel, care are opt ani şi, fireşte, înclinaţii pentru artă. „Are talent la desen. Din acest punct de vedere seamănă cu tatăl lui. El zice că vrea să se facă pilot de curse Nascar”, spune Sabina Bijan.

Iubitoare de câini

Sabina Bijan se declară o mare iubitoare de animale. Spune că a avut acasă o adevărată „grădină zoologică”. „Am avut 33 de hamsteri, pe care îi ţineam şi în maşina de spălat, iepuri, cocoşi, câini şi o lebădă împăiată”, îşi aminteşte Sabina, o mare admiratoare a emisiunii „Cezar şi câinii”, de pe National Geographic. Acum are un câine din rasa Beagle. „Când am văzut filmul Câini şi pisici, m-am îndrăgostit iremediabil de acestă rasă. Mereu îmi doream un câine care când creşte mare să aibă o faţă de pluş”.
 
ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Cum reuşeşti să scapi de un personaj?

Spre deosebire de mulţi alţii, eu o fac foarte uşor. După ce am terminat de jucat personajul revin la mine. Dar se întâmplă de multe ori ca în viaţa de zi cu zi să folosesc replici din piesă.

Ai avut un rol preferat?

Pot să spun că rolul meu preferat este cel din piesa pe care o joc acuma, „Iaacovi şi Leidental”, de Lucia Lichiardopol. Eu o joc pe Ruth Şahoş, un personaj care se dă de fapt ceea ce nu e. Minte, merge pe căi greşite, iar până la urmă „o ia pe coajă”.

Sora ta, Alina Giurgiu, cântă. Tu nu ai cochetat cu muzica?

Am cântat şi eu. Cânt chiar şi în piesa pe care o joc acum. Am trimis şi o piesă, care se numeşte „O lume de gheaţă”, la Festivalul Mamaia, dar nu a trecut de preselecţie.

CV:
Născută. 22.04.1975 Timişoara
Studii. Facultatea de Teatru – Univ. de Vest
Experienţă. Actriţă Teatrul Naţional Timişoara
Familie. Are un băiat de 8 ani, Daniel.

Ce îi place?
La această întrebare, Sabina şi-a adus aminte de replica regretatului Lelu Bihoi, fostul conducător al Teatrului Thespis: „Mă numesc Angela, vreau să devin miss, îmi place dulceaţa de frăguţă, iar mama e hoaţă”, a glumit actriţa de la TNT.

Ce nu îi place?

„Nu îmi place minciuna, nedreptatea şi falsitatea. Păcat că în lumea asta nu există soare decât pentru unii”, a declarat Sabina Bijan.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite