Timişoara: Absolvenţii de facultate se bat pe job cu specialiştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: Absolvenţii de facultate se bat pe job cu specialiştii
Timişoara: Absolvenţii de facultate se bat pe job cu specialiştii

Tinerii încearcă să se mute de pe băncile şcolii în birourile multinaţionalelor, dar reuşesc numai dacă au experienţă. Pe aceleaşi posturi cu cei care termină facultatea candidează acum şi oameni deja formaţi în mediul de afaceri.

Competiţia pentru obţinerea unui job stabil devine tot mai aprigă, mai ales că firmele din Banat şi-au redus substanţial activitatea. Proaspeţii ingineri, constructori şi economişti, care şi-au adăugat în portofoliu o diplomă de absolvent de facultate, trebuie să dovedească în faţa angajatorilor că sunt mai bine pregătiţi decât cei care s-au adaptat pe piaţa muncii de câţiva ani.

Sarariile mari se obţin mult mai greu

„Salariile se menţin la nivelul celor din 2008, dar angajatorii pot lua acum, pe aceiaşi bani, oameni mult mai bine pregătiţi”, a explicat Felix Toma, de la agenţia de recrutare Adecco. „Dacă până acum erau angajaţi tineri fără experienţă, pentru a fi instruiţi de companii, acum piaţa nu mai absoarbe la fel de bine absolvenţii”, a adăugat acesta. Astfel, cei care au crezut că numai notele mari obţinute în facultate sunt de ajuns pentru a intra pe piaţa muncii trebuie să fie suficient de flexibili pentru a lucra în alte domenii decât cele în care s-au specializat. Pentru salariile care nu au fost atacate de recesiune, cerinţele angajatorilor sunt tot mai stricte.

 
A crescut concurenţa

Portalurile specializate în publicarea de locuri de muncă pe Internet înregistrează o concurenţă tot mai mare pentru joburile de asistenţi în Relaţii Publice, reprezentanţi vânzări sau programatori. Astfel, pe ejobs.ro peste trei sute de candidaţi încearcă să obţină un joc în Relaţii Publice sau Resurse Umane. Criza de locuri de muncă pentru proaspeţii absolvenţi este dovedită şi de cele opt poziţii disponibile în cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Timiş. „Săptămâna aceasta avem 485 de posturi vacante, din care numai opt sunt pentru absolvenţi”, a explicat Liviu Neguţ, directorul AJOFM Timiş. Dintre cei 11.000 de şomeri din Timiş, aproape o mie sunt absolvenţi de studii universitare. Specialiştii îi îndeamnă pe angajatori să apeleze totuşi la „creierul” proaspăt al tinerilor absolvenţi. Motivaţia acestora pentru a se face remarcaţi, dar şi ajutorul pe statul îl dă angajatorilor de absolvenţi, sunt câteva dintre motivele pentru care tinerii pot aduce mari avantaje companiilor. „Firmele din oraşele mici încep să îşi revină din criză, astfel că absolvenţii se pot îndrepta şi spre oraşele mici”, a spus Felix Toma.

Salarii de start-up

Joburile disponibile pentru tinerii absolvenţi vizează în principal programatorii şi reprezentanţii de vânzări. Web-designerii şi inginerii de calitate sunt şi ei căutaţi. Cele mai puţine joburi disponibile celor cu puţină experienţă se adresează asistenţilor sociali sau celor de relaţii publice, astfel că şi concurenţa este, în acest caz, ridicată. Potrivit unui sondaj bestjobs.ro, salariile pentru absolvenţii de facultate care nu au experienţă pe piaţa muncii pornesc de la 200 de euro în domeniul imobiliar, 150 de euro în cel farmaceutic şi 300 de euro în informatică.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite