A murit Béla Kamocsa, unul dintre membrii fondatori ai trupei Phoenix

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bela Kamocsa
Bela Kamocsa

Cântăreţul a murit, astăzi, la 66 de ani, după o lungă perioadă de suferinţă. Kamocsa este singurul dintre fondatorii Phoenix care a rămas în Timisoara. Ultimul concert susţinut de "Kamo" a fost în noiembrie, la Gala Blues Jazz.

Bela Kamocsa, unul din simbolurile timişoarei a murit astăzi, la ora 12.30, la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean. Muzicianul a fost internat în urmă cu două săptămâni, în stare gravă. Despre boala lui au ştiut doar familia şi prietenii apropiaţi, Kamocsa dorind să îşi păstreze demnitatea până în ultima clipă.

"El a suferit de multă vreme. Trebuia să se opereze în Italia, la o clinică din Milano. A făcut investigaţiile, urma să plece acolo, dar i s-a făcut rău", a declarat muzicianul Johny Bota, care a stat alături de la "Kamo" până în ultima clipă. La căpătâiul artistului au ajuns pe lângă Johhny Bota, muzicieni precum Liviu Butoi, Tony Kuhn sau Lică Dolga.

A fost un om discret şi viteaz

Bela Kamocsa era organizatorul Galei Blues Jazz, care, în luna noiembrie a ajuns la ediţia a 19-a. A fost unul din ultimele cântări ale chitaristului. “A fost unul din cele mai bune cântări. Deşi era bolnav, a ţinut să urce pe scenă. El a fost viteaz. Era un tip discret şi nu făcea caz din greutăţile cu care se confrunta”, a declarat Jonny Bota, cel cu care a cântat timp de 27 de ani în Bega Blues Band.

"Timişoara a pierdut un sibol"

Bela Kamocsa a fost solidar cu Anca Parghel şi cu Nae Tarnoczi, care au suferit şi ei de aceeaşi boală cruntă, cancerul. “Timişoara a pierdut un simbol. La fel cum a fost Phoenix-ul pentru oraş. Pe lângă Gala Blues Jazz, el a organizat şi festivalul de Jimbolia, Jimbo Blues, festivalul de jazz de la Lugoj şi cel din Piaţa Unirii, din cadrul proiectului Timişoara Mica Vienă”, a mai spus Johnny Bota.

Carte biografică Bela Kamocsa

Bela Kamocsa a lucrat la o carte biografică pe care nu a reuşit să o ducă la bun sfârşit. Aceasta va fi finalizată de nepotul său din Statele Unite ale Americii, după care va fi lansat şi în librării.

Trupul neînsufleţit al artistului va fi depus la o casă funerară din Piaţa Traian, pentru ca prietenii si admiratorii lui să-şi poată lua adio de la veteranul blues-ului de pe Bega. Înmormântarea va avea loc sâmbătă, de la ora 13.00, în cimitirul din Calea Şagului.



Carieră impresionantă

Nume: Béla Kamocsa (KAMO)
Data naşterii: 24 decembrie 1944
Locul naşterii: Oradea, România

 
Studiile şi diplomele obţinute:
1972 absolvă Facultatea de Construcţii Hidrotehnice din Timişoara

Carieră muzicală (1962-2009)

Cântă la chitară bas, voce şi chitară solo. 

1962-1971 Fondează, alături de Moni Bordeianu, Nico Covaci ,Claudiu Rotaru şi Pilu Ştefanovici, celebra formaţi rock “Phoenix” cu care cântă până în anul 1971. Editează singel-urile: “Vremuri”, “Totuşi ca voi sunt”. Apare în filmul “Canarul şi viscolul”.

1970 obtine, cu “Phoenix", Premiul 1 la Festivalul Arhitecturii din Bucureşti cu Opera rock de concepţie proprie “Omul are 36 ore”.

1972-1976 incepe să cânte jazz împreună cu Paul Weiner si Puba Hromadka, în cadrul trupei “Gramophon ”, până la plecarea celor doi companioni în Germania.

1978 reformează “Gramophon”, cu Doru Apreotesei la clape, Mihai Farkas la tobe, Liviu Butoi la saxofon, el însusi cântând la ghitarã bass.

1981 înfiintează un nou grup de jazz alături de Mircea Tiberian si Liviu Butoi.

1982 cântă cu Eugen Gondi si Toni Kuhn, în trioul “Teophrastus”.

1982 începe să cânte alături de Johnny Bota, împreunã cu care va fonda celebra “Bega Blues Band”.

Cântă la toate festivalurile importante de jazz şi blues din România, precum Sibiu, Braşov, Costineşti, Satu Mare, Constanţa, Bucureşti.

1990 şi 1991 participă la cel mai mare festival de jazz din estul Europei, de la Debrecen, cântând pe aceeasi scena cu Elvin Jones, Charlie Mariano, N.H.O.Pedersen, Charles Lloyd, Larry Corryell.

1990 infiinţeaza Gala Blues Jazz Internaţional din Timişoara, cel mai mare şi longeviv festival al oraşului. Este fondator al festivalului de Jazz de la Gărâna.

1992 participă, împreună cu BBB, la Festivalul de la Privas (Franţa), unde obţine Premiul de Popularitate.

1994 cântă la festivaluri şi concerte din Europa, precum cele din Frankfurt, Hamburg, Bensheim, Leverkusen, Augsburg, Schwabisch Hall, Crailseim, Koenigsberg, Novi Sad, Warsowia, Krakowia, Viena, Budapesta, Osiec.

2002  cântă cu “Phoenix” la Festivalul de la Mamaia, apoi în două concerte extraordinare de la Opera Româna din Bucureşti şi la Sala Polivalentă, marcând astfel 40 de ani de la înfiintarea cestui grup, la care s-au alăturat artişti precum Gheorghe Zamfir sau Manny Neumann.

2002 în luna iulie sustine, împreunã cu BBB, o serie de concerte în Germania, în landul Renania de Nord-Westfalia. În octombrie se remarcă la Festivalul de jazz de la Sibiu, unde urcă pe aceeaşi scenă cu faimosul Jean"Toots"Thielemans.
2003 în 8 martie, evoluează într-un concert extraordinar numit “De la Gershwin la Sting”, pe scena Operei Române din Timisoara, în compania BBB şi a orchestrei simfonice a Filarmonicii “Banatul”, dirijată de Cristian Oroşanu, marcând astfel jubileul înfiintãrii formatiei Bega Blues Band.

2003 organizează (fiind director artistic) cea de-a doua editie a festivalului de blues de la Jimbolia- Jimbo Blues, cu participare international În noiembrie reeditează succesul spectacolulului “De la Gershwin la Sting”, în cadrul celei de-a 13-a ediţii a Festivalului de blues şi jazz din Timişoara.

2004 împreună cu BBB şi István Gyárfás, Mirela Zafiri şi Mircea Bunea, acompaniat de Big Bandul Radio din Bucureşti, susţine un concert extraordinar, pe scena Sălii Radio din Bucureşti şi este distins de catre Radiodifuziunea Română şi Ministerul Culturii cu titlul de CEA MAI BUNA FORMATIE  DE BLUES -JAZZ- DIN ROMANIA, care este un echivalent al premiului Grammy.

A cântat cu cei mai renumiti jazzmani români, precum Johnny Răducanu, Garbis Dedeian, Mircea Tiberian, Anca Parghel, Marius Popp, Liviu Butoi, Dan Ionescu, Eugen Gondi, Toni Kuhn dar şi cu artişti internationali ca Paul Weiner, Puba Hromadka, Puiu Minda, Nicolae Simion, István Gyárfás, Sylvain Beuf, Manuel Rochemann, István Grencsó, Gyula Molnár.

2004 este distins de către Primaria Timisoara cu Premiul de Excelenţă.

2005 - 2007 organizează Festivalul de blues Blues pentru Timişoara.

2005 concert extraordinar Jimi Hendrix- Simphonic împreună cu Filarmonica Banatul, cu săli pline.

2006 cântă în deschidere la celebrul grup Emerson Lake and Palmer  şi Chris Fralow Group la un Gastroblues festival din Paks-Ungaria.
2007 - concert aniversar Bega Blues Band-25 ANI invitat special Mony Bordeianu împreună cu Filarmonica Banatul.
       
Concert aniversar PHOENIX-45 ANI, la Timisoara, ocazie cu care a primit TITLUL  de  “CETATEAN DE ONOARE AL ORAŞULUI TIMIŞOARA”.
     


DISCOGRAFIE


1968 Singel-urile: “Vremuri” şi “Nebunul cu ochii închişi” cu “Phoenix”, la Electrecord

1970 muzica filmului “Canarul şi viscolul” cu Phoenix

1974 L.P “Spirale", cu trioul lui Paul Weiner, la Electrecord

1993 CD “Blues de Timişoara”,(BBB) , la Studio Recording

2002 CD “Te sponsorizez”, (BBB) , la BbB

2004 CD “De la Gershwin la Sting” (BBB) cu Filarmonica Banatul

2006 CD “Vechituri Noi” (BBB)  cu Gyarfas Istvan (Ungaria)



Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite