AUDIO Ordinul lui Ceauşescu pentru reprimarea manifestanţilor de la Timişoara: "Treceţi imediat la măsuri ferme. Spor la muncă!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Armata a ieşit în stradă la ordinele lui Ceauşescu
Armata a ieşit în stradă la ordinele lui Ceauşescu

Pe 17 decembrie 1989, fostul dictator a convocat o teleconferinţă prin care a cerut generalilor trimişi la Timişoara să scoată armata în stradă pentru a restabili ordinea.

Data de 17 decembrie 1989 va rămâne în istorie ca ziua în care armata şi cadre ale securităţii au deschis focul împotriva revoluţionarilor. După incidentele care au avut loc cu o seară în urmă, Nicolae Ceauşescu a convocat o teleconferinţă cu generalii pe care i-a trimis la Timişoara. Decizia dictatorului a venit imediat după şedinţa C.P.Ex, care şi-a dat acceptul pentru reprimare. Ordinul va fi dus la îndeplinire în jurul orei 19.00, când soldaţii au deschis focul în mai mule zone ale oraşului.

La 21 de ani de la căderea comunismului, Tőkés László așteaptă încă legitimația de revoluționar


La Timişoara au fost trimişi Secratarul Comitetului PCR Ion Coman şi generalii Ştefan Guşe, Mihai Chiţac şi Victor Atanasie Stănculescu, pentru a pune capăt revoltei. Discuţia telefonică a avut loc între Ceauşescu şi Radu Bălan, prim-secretar al Comitetului Judeţean Timiş al PCR şi Ion Coman, Secretarul Comitetului PCR.

Manifestări de criză dedicate Revoluţiei de la Timişoara. VEZI PROGRAMUL

Fragmente din teleconferinţă au fost prezentate într-un film realizat de Lucia Hossu Longin, difuzat în anul 1999, pe postul TVR1. 

Discuţia începe la ora 00.03.
Nicolae Ceauşescu: Am transmis cu cîteva minute înainte tovarăşului Coman, care a sosit acuma cu alţi generali la Timişoara, ordinul toate trupele primesc imediat muniţie de război! De front. Se somează, oricine nu se supune se socoteşte stare de necesitate şi se-aplică legea! În Timişoara a fost atacat şi sediul. Nu s-a reacţionat, s-a întors şi obrazul celălalt, de parcă ar fi fost Isus Cristos. Începînd de astăzi toate unităţile Ministerului de Interne, inclusiv miliţia, trupele de securitate, unităţile de grăniceri, vor purta armament de luptă, inclusiv gloanţe! Fără discuţie!
Cu respectarea regulamentelor şi normelor legale de somaţie conform legilor, constituţiei. Dar oricine atacă un ofiţer, un soldat, trebuie să primească riposta. Oricine intră într-un consiliu popular, într-un sediu de partid sau sparge un geam la un magazin trebuie să primească riposta imediat! Nici un fel de justificare! Umanismul nu înseamnă pactizare sau capitulare în faţă cu duşmanii!
Umanismul înseamnă apărarea poporului, integrităţii ţării şi socialismului! Trebuie deasemenea, toate unităţile militare sunt în stare de alarmă şi au în această situaţie şi armamentul de luptă! Dotare de luptă. Înseamnă inclusiv muniţia! Nu pleacă nicăieri fără muniţie de luptă! Unităţile de motorizate, toate plec cu armamentul din dotare uşor. Cu armamentul uşor din dotare, de luptă. Se interzice, orişicine încearcă vreo manifestare, este imediat somat, arestat, şi pe urmă stăm de vorbă să clarificăm! Fără nici un fel de discuţii! Dacă s-a înţeles bine. Şi întreb întâi la Timişoara. Dacă sînt prezenţi să-mi răspundă primul secretar, care îndeplineşte şi calitatea de comandant al judeţului şi tovarăşul Coman. Dacă sînt prezenţi ofiţerii acolo?

Decembrie '89. Soţia eroului Ferkel: "Aş fi renunţat din tot sufletul la libertate să îl pot avea pe soţ alături"
DECEMBRIE '89. Fostul şef al Securităţii Timiş: „Viaţa mea e distrusă 100 la sută”

Radu Bălan:
Să trăiţi tovarăşe secretar general, Bălan la aparat. Sînt cu tovarăşul Coman. S-au luat măsuri pentru executarea dispoziţiilor, ordinului pe care l-aţi dat dumneavoastră. Am terminat.

Nicolae Ceauşescu: Am întrebat dacă ofiţerii sunt în sală.

Ion Coman: Vă raportez tovarăşe Ceauşescu, Coman la aparat. Nu sînt în sală, sînt la divizie, şi organizăm ce aţi ordonat dumneavoastră. A început să se tragă deja!

DECEMBRIE '89: Studentul ucis în casă de glonţul ricoşat din umărul tatălui său

REVOLUŢIE: Prăpădul făcut de armată în Calea Girocului pentru tancurile blocate de manifestanţi


DECEMBRIE `89: Cadavru ascuns în spital ca să nu fie furat de securişti şi dus la crematoriul Cenuşa

CAMPANIE: Masacrul de pe Podul Decebal, din 17 decembrie `89, văzut după 20 de ani de libertate

Nicolae Ceauşescu: Şi într-o oră trebuie restabilită complet liniştea în Timişoara! Te rog chemaţi-i şi daţi-le ordin! Şi când sunt îmi daţi şi mei să vorbesc cu ei la telefon! Nu se poate una ca asta! S-a înţeles?

Ion Coman: Vă raportez, tovarăşu Ceauşescu, capul a trei coloane intră acum în Timişoara. Am trimes aceşti ofiţeri acolo pentru a le întîmpina şi dirija în centrul oraşului. Raportez încă o dată, am ordonat să se tragă foc!

Nicolae Ceauşescu: Comandantul diviziei din Timişoara unde e? Tovarăşe Coman, comandantul diviziei din Timişoara unde-i?

Ion Coman: Raportez, comandantul diviziei este la divizie, tovarăşe Ceauşescu!

Nicolae Ceauşescu: Imediat să vină, împreună cu voi, să fie la locul de comandă. Şi locul de comandă este comitetul judeţean al partidului! Ăsta-i punctul de comandă!

Radu Bălan: Am înţeles, tovarăşe secretar general!

Nicolae Ceauşescu: Coman, generalii care-au venit din Bucureşti, şeful Statului Major, ministul adjunct şi ceilalţi, unde sunt?

Ion Coman: Vă raportez că acum am vorbit cu ei pentru a merge la divizie să vedem cele trei coloane. După aceea am chemat aici pe şeful securităţii, pe şeful miliţiei, care stă lîngă mine! Şi organizăm aşa cum aţi ordonat!

Nicolae Ceauşescu: Rog acţionezi în numele meu şi preiei comanda şi îmi raportezi din 15 în 15 minute cum se soluţionează problemele! Toţi îi chemi şi le dai ordin să execute!

Nicolae Ceauşescu: Este o adevărată lovitură de stat, aşa zis paşnică! Antisocialistă! Şi aşa trebuie privită ca atare! Am stabilit să nu mai primim în perioada următoare turişti străini şi să nu aibe loc nici aşa-zisul micul trafic de frontieră. Îl suspendăm! Vom reveni mai tîrziu, acuma nu avem timp de mic trafic de frontieră. Fiecare să se ocupe de problemele lor! Nu de micul trafic şi nu trebuie să admitem, oricine, şi străini dar şi din ţară care sunt prinşi. Trebuie loviţi fără cruţare! Nici un fel de justificare! Mai întreb odată tovarăşi dacă aveţi ceva întrebări sau chestiuni? Nu. Atunci tovarăşi, cu aceasta am încheiat teleconferinţa şi vă rog treceţi imediat la măsuri ferme în sensul celor ce am spus. Spor la muncă!

CAMPANIE: Masacrul de pe Podul Decebal, din 17 decembrie `89, văzut după 20 de ani de libertate

REVOLUŢIE: Moartea care a venit dintr-un ARO al trupelor USLA

Decembrie 89. Asasinate în Spitalul Judeţean din Timişoara

Decembrie '89. Familia care nu mai are sărbători de iarnă de 20 de ani

DECEMBRIE `89 Măcelul căpitanului Căşeriu: Militarii au tras în plin cu muniţie de război

Decembrie '89. Tânăr erou, împuşcat în cap la Timişoara de un „terorist” lunetist

DECEMBRIE '89. Ucigaşul din Piaţa Libertăţii făcea pariuri că îşi nimereşte ţinta

DECEMBRIE '89. Manifestanţii ucişi după ce s-au refugiat în casa scărilor

DECEMBRIE '89. Şi-a pierdut iubita şi piciorul stâng

DECEMBRIE '89 Ordinul de recucerire a tancurilor cu orice preţ a dus la măcelul din Girocului

DECEMBRIE '89 Şi-a găsit copilul în groapa comună

Decembrie '89. Primele victime ale represiunii de la Timişoara

Decembrie '89. Soţia eroului Ferkel: "Aş fi renunţat din tot sufletul la libertate să îl pot avea pe soţ alături"

Decembrie '89. Crimele odioase de pe treptele Catedralei din Timişoara

DECEMBRIE `89: Şi-a găsit sora împuşcată în cap în măcelul de pe Podul Decebal

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite