AUDIO Mitropolitul Nicolae Corneanu a fost mazilit. Şef peste averea Bisericii rămâne Paisie Lugojanu. Supervizor va fi mitropolitul Olteniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis, astăzi, să-i retragă mitropolitului Banatului, Nicolae Corneanu dreptul de semnătură şi de decizie în problemele administrative ale mitropoliei. Informaţia a fost confirmată pentru Radio Timişoara de purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Constantin Stoica.

Lupta pentru averea Bisericii Ortodoxe nu mai cunoaşte limite. Un scandal de amploare macină Arhiepiscopia Timişoara, după ce un preot a declarat public că Paisie Lugojanu şi grupul de interese din jurul său încearcă să îl mazilească pentru că se opune înstrăinării unei clădiri care aparţine parohiei. Scandalul a fost aplanat numai după intervenţia mitropolitului Nicolae Corneanu, care a decis că e mai bine să fie pace şi lucrurile să rămână aşa cum sunt. Numai că, la scurt timp de la acest incident, Sfântul Sinod introduce pe ordinea de zi un proiect prin care mitropolitul Nicolae Corneanu este mazilit, i se ia dreptul de semnătură, iar aceste atribuţii îi revin Prea Sfinţitului Paisie Lugojanu (foto jos). Mitropolitul Nicolae Corneanu nici măcar nu a fost informat despre deciziile luate. „Nu am primt nicio înştiinţare. Starea de sănătate a mea este mulţumitoare”, a declarat pentru Adevărul de Seară Timişoara, mitropolitul Nicolae Corneanu. 


image

Motivul invocat pentru trecerea pe tuşă a lui Nicolae Corneanu este însă tocmai starea de sănătate a mitropolitului, stare de sănătate despre care purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Banatului a spus de fiecare dată că este suficient de bună încât Înalt Prea Sfinţitul să se ocupe de problemele administrative ale mitropoliei. „Este vorba de preluarea atribuţiilor administrative de către Preasfinţitul părinte Paisie Lugojanu, având în vedere starea de sănătate a Înalt Prea Sfinţitului părinte mitropolit Nicolae, cu scopul bunei desfăşurări a vieţii bisericeşti în Arhiepiscopia Timişoarei. Starea de sănătate este precară. Înalt Prea Sfinţitul rămâne mitropolitul Banatului, dar sunt probleme punctuale, relaţiile cu autorităţile. Scandalurile care apar pe anumite bloguri nu au nicio legătură cu această decizie”, a spus preotul Constantin Stoica. 

Irimeu al Olteniei, supervizor în Banat


image

Potrivit purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române Paisie Lugojanu va prelua atribuţiile mitropolitului în câteva zile, iar acesta va fi supervizat de Înalt Prea Sfinţitul Irimeu al Olteniei (foto sus). „Are mandat din partea Sfântului Sinod să supravegheze activitatea în această mitropolie a Banatului. Supravegherea trebuie să vină din partea unui alt mitropolit, iar cel mai apropiat de Timişoara este cel de la Craiova”, a spus Constantin Stoica. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite