ŞMECHERIE DE CRIZĂ: Cum plătesc "fraierii" căldura debranşaţilor din bloc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zilele acestea s-au afişat la panourile blocurilor cheltuielile la întreţinere pe luna trecută, iar sumele sunt ameţitoare. Cele mai mari facturi sunt în blocurile în care debranşaţii sunt majoritari şi refuză să plătească încălzirea părţilor comune. Legea îi obligă pe debranşaţi să plătească, dar nimeni nu ţine cont de acest lucru.

Cea mai mare factură la întreţinere, peste 1.300 de lei a ajuns în zona Dâmboviţa, la Dorel Furdea, un pensionar de 70 de ani. Din totatul facturii, peste 1.000 de lei reprezintă căldura. Omul a ajuns în această situaţie din cauză că în scara respectivă doar el şi un vecin mai sunt branşaţi la Colterm. Ceilalţi vecini s-au debranşat, şi-au montat centrale pe gaz şi plata pentru părţile comune a rămas să se împartă între cei doi. „Noi suportăm încălzirea pentru părţile comune. Ceilalţi vecini îşi pun doi, trei lei şi noi plătim toată căldura”, a spus pensionarul.

Nepăsarea vecinilor, ilegalitate


Potrivit preşedintelui Federaţiei Asociaţiilor de Locatari din Timişoara, Petru Olariu, vecinii care refuză să plătească încălzirea părţilor comune comit o ilegalitate. „În imobilele în care debranşaţii sunt majoritari, legea spune că trebuie să plătească şi încălzirea pentru părţile comune. Legiuitorul trebuie să intervină şi să stabilească cine trebuie să ia măsuri când nu se respectă legea”, a spus Olariu.

Soluţia: corectitudinea dintre vecini

Potrivit lui Petru Olariu, locatarii care sunt lăsaţi să suporte singuri cheltuielile pentru părţile comune au o singură soluţie pentru a-i obliga pe vecini să plătească. „Oamenii nu au altceva de făcut decât să meargă în instanţă. Dacă ajunge la un judecător care trage concluzia că omul are dreptate, îi poate obliga pe vecini să plătească”, a spus Olariu. Acesta atrage însă atenţia că şi judecătorii sunt oameni cu slpbiciuni, iar deschiderea unui proces nu poate însemna decât timp şi bani pierduţi. „Într-o asociaţie în care sunt şi oameni racordaţi la Colterm şi debranşaţi, singura variantă este corectitudinea vecinilor”, a explicat Olariu. Cum corectitudinea este o rariate, de cele mai multe ori se ajunge ca majoritatea să dicteze, fără a ţine neapărat cont de lege. Astfel s-a ajuns în situaţia ca pensionarul Dorel Furdea să se debranşeze, deşi nu doreşte acest lucru.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite