Timişoara: ALERTĂ DE VIPERE! Şerpii au invadat zonele turistice din Banat (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toţi cei care se aventurează în acest weekend în Banatul Montan sunt avertizaţi de autorităţi să fie extrem de atenţi la vipere şi să îşi ia măsuri speciale de protecţie pentru că dozele de ser antiviperin sunt limitate.

Copiii din satele aflate în zonele turistice montane prind cu mâna goală şerpii care coboară la apă, cu sutele, din cauza căldurii. 

CITEŞTE şi:

Reşiţa: Viperele pun în pericol viaţa turiştilor în Banat VIDEO

Timişoara: Marius Buldur vinde venin de vipere

Hunedoara: Atenţie la viperele de pe Cetate!

Căldura atrage viperele, chiar pe cele cu corn, tot mai aproape de sate şi drumuri circulate. Turiştii care ajung în aceste zone trebuie să fie atenţi la tot pasul. Viperele coboară până pe drumul naţional ce leagă Orşova de Moldova Nouă. Prezenţa năpârcilor a fost sesizată şi de localnicii din zona Oraviţa şi Bozovici. Copiii sătenilor din aceste zone sunt atât de obişnuiţi cu şerpii veninoşi încât se aventurează să îi prindă cu mâinile goale.

Turişti muşcaţi la Herculane

“În urmă cu câteva săptămâni am asistat la un caz la Moldova Nouă. La Băile Herculane avem pregătite patru fiole cu ser antiviperin”, a declarat Daniela Popescu, directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Caraş-Severin. “Recomandăm turiştilor să aibă la ei o trusă anti-şarpe, care se găseşte în farmacii. Este un cuţit sterilizat şi o pompă cu care se absoarbe veninul”, ne-a declarat astăzi, Valentin Balaban, şeful Serviciului Salvamont Caraş-Severin.

Năpârcă la sticlă

Turiştii care au fost în satele din zona Oraviţa au avut surpriza să vadă vipere prinse de puşti de 12 ani. Şerpii au fost băgaţi în sticle de plastic şi au devenit jucării vii pe uliţă. Copiii povestesc că vara, când este foarte cald, prind şerpii cu mâna. “Dacă îl iei de după cap nu mai face nimic. E uşor să îl bagi în sticlă. Dacă strângi tare deschide gura. Îi bagi o cârpă şi tragi tare. Îi scoţi colţii afară şi nu mai e periculos”, a spus Mihăiţă, un băiat de 12 ani care a prins trei vipere.


Şerpii veninoşi coboară din munţi

Viperele trăiesc în munţii din zonă şi coboară către apă pe căldură. Muşcătura este fatală la nivelul gâtului, feţei şi pieptului. “În caz de muşcătură, persoana în cauză trebuie transportată către cel mai apropiat spital. Puii sunt la fel de veninoşi ca şi exemplarele adulte. Această specie nu este agresivă şi nu muşcă decât atunci când este provocată”, a spus Olga Ghibuş, specialist în cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin.

SFATURI care te protejează:

1. POARTĂ ÎNCĂLŢĂRI ŞI HAINE POTRIVITE LA MUNTE: Pantofi închişi, jambiere şi pantaloni lungi, de preferat blugi.

2. NU PUNE MÂNA PE ŞERPI: Chiar dacă par inofensivi şi puii de vipere sunt la fel de veninşi ca adulţii.

3. NU PROVOCA ANIMALUL: În majoritatea cazurilor viperele nu atacă decât dacă sunt provocate.

Nu atinge şerpii cu obiecte!

4. IA CU TINE O TRUSĂ MEDICALĂ SPECIALĂ: Cei care stau mai mult timp la munte şi planifică să facă drumeţii lungi, departe de zonele acoperite de telefonia mobilă sunt sfătuiţi să-şi procure şi să ducă cu ei truse medicale speciale.

5. EVITĂ ZONELE FĂRĂ SEMNAL LA MOBIL: Dacă nu eşti îmbrăcat corespunzător, nu cunoşti bine cum arată şerpii veninoşi şi nu ai trusă medicală, evită zonele în care nu este semnal la telefonul mobil pentru că nu vei putea apela serviciul de urgenţă în caz de muşcătură.

6. UITĂ-TE BINE UNDE CALCI: Încearcă nu te abaţi de la poteci şi cărări, unde şerpii se pot observa uşor. Dacă te abaţi de la poteci trebuie să te uiţi bine unde calci.

7. DACĂ AI FOST MUŞCAT: Trebuie imediat să legi strâns deasupra rănii o curea sau orice altceva care poate juca rol de garou. Uită-te la ceas când ai făcut legătura. Zona muşcată trebuie stoarsă rapid şi apoi spălată cu apă. Sună imediat la 112 pentru că trebuie să ajungi la cel mai apropiat spital.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite