ALARMANT Statuile și monumentele istorice din Timișoara cad pradă vandalizărilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statuia Sfintei Fecioare Maria a fost distrusă
Statuia Sfintei Fecioare Maria a fost distrusă

Statuile și plăcile comemorative, în speciale cele ale maghiarilor, sunt batjocorite în cel mai civilizat oraș din România. Poliția nu a prins niciodată pe cineva care să fie acuzat și să plătească pentru vandalizari.

După vandalizarea statuii Sfintei Fecioare Maria aflată în Piața cu același nume, zilele trecute, a avut loc o nouă distrugere de monument istoric în Timișoara. De această dată, a dispărut plăcuța de bronz care a fost montată pe o casă de pe strada Ion Ghica, și pe care era trecut, în limba română și maghiară: “Casa în care a locuit poetul Ady Endre, între octombrie 1897 - ianuarie 1898”.


Monument Ady Endre Timișoara

Acesta vine după ce în urmă cu puțin timp a fost ciuntit monumentul ridicat în amintirea lui Cornel Miklosi, fostul director al Tramvaielor Comunale și al Uzinelor Electrice Comunale, în perioada 1922-1948. La împlinirea a 125 de ani de la nașterea renumitului academician, statuia feminină de alături a rămas fără mâini. Vandalii au făcut prăpăd în acest an și în cimitirele Eroilor și cel Evreiesc, unde mai multe monumente și pietre funerare cu însemnătate istorică și artistică, au fost lăsate fără diferite părți, în special cele care au fost realizate din bronz.

Din păcate, chiar și mormântul sculptorului Petru Jecza a fost prădat, literele de bronz cu care a fost scris numele acestuia fiind furate.
“Este o problemă gravă despre care nimeni nu spune nimic. Poliția nu a prins niciodată o persoană care să fie acuzată de vandalizarea acestor monumente istorice. Probabil că la unele se dorea obținerea bronzului, din care, probabil puteau să își cumpere jumate de litru de alcool. Dar statuia din Maria nu era din bronz, acolo oare ce vroiau”, a declarat Ioan Szekernyes, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Timișoara.

Au mai suferit distrugeri în ultima perioadă statuia lui Henri Coandă și mormintele cunoscutului jurnalist de la începutul secolului XX, Pogany Mihaly și pictorului și graficianului de origine slovacă Julius Podlipny.



Refacarea statuii din Piața Maria

Cea mai gravă distrugere a avut loc la începutul anului, când statuia Sfintei Fecioare Maria, a fost distrusă de o persoană rămasă neidentificată. Monumentul a fost ridicat pe locul presupus al execuției lui Ghoorghe Doja, în anul 1514.

Acest loc a fost multă vreme marcat de prezența unei statui. Cea de azi este a treia și a fost ridicată în 1909. Tradiția spune că la prgătirile execuției lui Doja, când se încingea coroanei și al tronului, a apărut pe cer, printre fum, steagul cavalerilor cu figura Sfintei Maria, apărătoarea Ungariei. Călugării și celilalți oameni au căzut în genunchi. De atunci s-a ridicat o cruce din lemn, pentru a marca minunea, nu execuția”, a mai spus Szekernyes.



Crucea care a rezistat în timpul otomanilor a fost dărâmat de un căruțaș

Troița de pe locul actual, care se afla în afara cetății, pe un teren viran, a rezitat și celor 164 de ani de ocupație otomană. A rezistat și atacurilor trupei eliberatoare conduse de Eugeniu de Savoya, în 1716. Doar icoana care o reprezenta pe Sfânta Fecioară a fost schimbată de-a lungul anilor. În 1837, un căruțaș care venea de la un târg de vaci din apropiere, a avut parte de un accident nefericit, rupând practice stâlpul. În locul icoanei care se afla sub sticlă, a fost realizat o statuie de lemn, care în 1865 a fost înlocuit cu una din piatră.

Cimitirul Evreiesc Timișoara
image

În 1906, s-a ridicat actualul monument, realizat din marmură de Carrara, de artistul Kiss Gyorgy, care are lucrări și în Parlamentul de la Budapesta. Ansamblul a fost realizat de Szekely Laszlo, cel mai renumit arhitect al Timișoarei și a costat 13.571 de coroane.



Cenzura de după unire

De remarcat că ciuntirea statuii a început după unirea Banatului cu România, când a fost șters cuvântul “magyarok” (maghiarii) din fraza în care Sfânta Maria era prezentată ca patroana spirituală a Ungariei. Cei care se ocupă de reabilitarea statuii doresc ca după reamplasarea Sfintei Fecioare, să se refacă și mesajele inițiale care au existat în urmă cu 106 ani. Statuia va fi refăcută de artistul restaurator Ion Oprescu, care s-a ocupat și de statuile din Piața Unirii și Piața Libertății.

Piața Maria Timișoara
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite