UPDATE Consumatorii E.ON presaţi să semneze contractele: "Respectăm normele ANRE"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Federaţia Asociaţiilor de Locatari din Timişoara (FALT) avertizează că E.ON Gaz face presiuni asupra consumatorilor să semneze un contract care nu este în concordanţă cu normele Agenţiei Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Reprezentanţii E.ON Gaz au promis că va transmite un punct de vedere pe această temă în cursul zilei de astăzi.

UPDATE: E.ON Gaz a transmis un comunicat de presă în care inistă asupra semnării contractelor, arătând că nu fac niciun fel de excepţie şi vor trece la debranşări pentru că nu pot furniza gaz în lipsa unor contracte. "Cadrul de reglementare în vigoare impune furnizorilor desfăşurarea activităţii doar în condiţiile existenţei  unui contract de furnizare a gazelor naturale. Contractele de furnizare a gazelor naturale remise de către E.ON Gaz România către consumatori respectă prevederile cadrului de reglementare emis de către ANRE în domeniul gazelor naturale (Ordinul ANRE nr. 77/2009 şi Decizia 183/2005 cu modificările şi completările ulterioare). E.ON Gaz România a efectuat toate demersurile pentru soluţionarea acestei situaţii şi încheierea contractelor cu cei peste 1,4 milioane de clienţi ai companiei. În acest sens reprezentanţii noştri au participat la întâlnirile cu reprezentanţii clienţilor, informând asupra necesităţii încheierii contractelor.Până în prezent ANRE nu comunicat E.ON Gaz România faptul că este permisă desfăşurarea activităţii de furnizare a gazelor naturale în absenţa încheierii unui contract de furnizare a gazelor naturale", arată răspunul E.ON Gaz România.

Proaspăt furnizor de gaz pentru Colterm, E.ON îşi impune punctul de vedere în relaţia cu consumatorii casnici. Mai mulţi timişoreni au primit în această perioadă somaţii prin care sunt avertizaţi că dacă nu semnează noile contracte, aprobate prin Ordinul ANRE numărul 77/2009, vor fi debranşaţi. „Vă solicităm să vă prezentaţi la Centrul de Relaţii cu Clienţii din localitatea dumneavoastră pentru semnarea contractului de furnizare în 30 de zile de la primirea acestei somaţii. În situaţia în care nu vă prezentaţi pentru semnarea contractului în termenul menţionat, ne vedem nevoiţi să recurgem la sistarea furnizării gazelor naturale la punctul dumneavoastră de consum”, arată somaţia transmisă de E.ON.

Bani din piatră seacă

După transmiterea somaţiilor, preşedintele FALT, Petru Olariu, a reacţionat imediat, susţinând că E.ON impune „încheierea unor contracte de furnizare a gazelor naturale ce nu sunt conforme cu contractul-cadru aprobat prin Ordinul ANRE nr. 77/2009, publicat în Monitorul Oficial nr. 632/24.09.2009”. Petru Olariu a dat şi două exemple de abuzuri ale E.ON. „Spre exemplu, contractul de la nivel naţional prevede dacă nu îţi plăteşti factura eşti debranşat, iar dacă îţi plăteşti factura şi penalităţile, E.ON te rebranşează în 24 de ore. Lor nu le convine asta şi pentru că nu au reuşit să obţină ce vor în contractul naţional, au introdus în contractele noi că oamenii suportă costurile de debranşare, fără a preciza suma”, a explicat Olariu.

„Am semnat la presiunea E.ON”

În urma situaţiilor apărute, mai multe asociaţii care reprezintă locatarii au avut o întâlnire cu reprezentanţii ANRE şi cu cei de la E.ON, în care s-a stabilit că prevederile introduse de E.ON sunt ilegale. „Deşi ANRE afirmă explicit că „orice completare a contractului comercial de furnizare reglementată, faţă de prevederile contractului-cadru, poate fi făcută cu acordul părţilor, lipsa acestuia nefiind temei pentru întreruperea prestării activităţii de furnizare reglementată”, E.ON Gaz ameninţă, în prag de sărbători, asociaţiile de locatari/proprietari cu somaţii prin care avertizează că, în cazul nesemnării contractului impus de ei, vor recurge la măsura sistării furnizării gazelor naturale”, a mai spus Petru Olariu.

În acest sens, preşedintele FALT îi avertizează pe timişoreni să nu semneze noile contracte, iar în cazul în care totuşi le semnează să precizeze: „Am semnat contractul la presiunea E.ON GAZ. Nu sunt de acord cu completările făcute de E.ON GAZ faţă de contractul cadru”.

Reprezentanţii E.ON au promis că o să prezinte un punct de vedere vizavi de această situaţie. În momentul în care poziţia E.ON va fi transmisă va fi publicată.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite