47 de ani de istorie pe stadionul "Dan Păltinişanu" (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stadionul timişorean a fost inaugurat pe data de 1 mai 1963, iar acum este cea mai mare arenă din Liga 1. Profesorul Ion V. Ionescu a asistat la festivitatea de inaugurare şi spune că apariţia arenei era impreios necesară în acea perioadă.

Stadionul pe care se va juca astăzi meciul dintre Poli Timişoara şi Oţelul Galaţi a fost inaugurat în urmă cu exact 47 de ani, în data de 1 mai 1963. Este pentru prima oară în mai bine de 10 ani când alb-violeţii joacă un meci pe teren propriu chiar în ziua aniversării stadionului. Iniţial, arena avea o capacitate de 40.000 de locuri, însă în destule cazuri această capacitate a fost cu mult depăşită.

Pentru cea mai mare parte a existenţei sale de până acum, stadionul s-a numit „1 mai”. La începutul anilor ’90, stadionul a purtat pentru o perioadă numele lui Silviu Bindea, fost mare jucător al Ripensiei Timişoara şi al echipei naţionale în perioada interbelică. După trecerea în nefiinţă a lui Dan Păltinişanu, arena a preluat numele fostului căpitan al Politehnicii Timişoara.

În prezent, după dotarea cu scaune, stadionul are capacitatea de 32,019 de locuri, instalaţie de nocturnă din 2004. Anul trecut, arena „Dan Păltinişanu” a suferit modificările necesare pentru a putea găzdui meciuri din faza grupelor în Liga Campionilor.

Martor la inaugurare

Una dintre presonalităţile Timişoarei, care şi-a împletit destinul cu cel al Politehnicii Timişoara, profesorul Ion V. Ionescu, a asistat la „naşterea” stadionului, fiind prezent la festivitatea de inaugurare din 1 mai 1963. „A fost o primă impresie şocantă, pentru că treceam de la atmosfera romantică şi studenţească a fostei arene, ‘Ştiinţa’, la un stadion cu adevărat occidental, pentru că într-adevăr aşa era atunci când a fost construit”, a spus „Jackie” Ionescu.

„A fost inaugurat cu mare fast, fiind aproape plin, cu un turneu amical la care au participat alături de Poli alte trei echipe, inclusiv din Serbia şi Ungaria. A fost un turneu pasionant, o sărbătoare, o simbioză extraordinară între stadion, spectatori, ambient şi fotbal”, şi-a amintit „Profesorul”.

Acesta crede că ridicarea unei astfel de arene era indispensabilă. „Apariţia acestui stadion a fost o revelaţie pentru Timişoara. A întregit oraşul, poate fi pus la acelaşi nivel cu Opera, Catedrala, Filarmonica şi toate celelalte lucruri care dau identitate oraşului. A fost un lucru de care oraşul avea nevoie, pentru că aspiraţiile sportive deveniseră la fel de mari ca şi cele culturale, academice şi aşa mai departe”, a explicat Ion V. Ionescu, care consideră că acum stadionul este depăşit, conform standardelor actuale.



Astăzi nu mai este conform aspiraţiilor. Publicul s-a globalizat, a călătorit mult, a văzut mari stadioane ale lumii şi are alte pretenţii acum. Un stadion este mult mai mult decât un loc unde se desfăşoară un meci de fotbal, iar al nostru se cere actualizat. Ar fi timpul ca Timişoara să depăşească din nou celelalte oraşe din ţară, aşa cum a făcut-o şi în 1963”, a mai spus „Jackie” Ionescu.

Vizitatori de calibru

De-a lungul vremii, stadionul a găzduit partide importante, inclusiv şase meciuri internaţionale. Au fost două partide oficiale, una în preliminariile CM 1986, România – Finlanda, şi una în preliminariile Euro 2008, România – Slovenia, precum şi amicalele România – Iugoslavia (1983), România – URSS (1986), România – Croaţia (2002) şi România – Israel (2010).

Real Madrid, Juventus Torino, Celtic, Atletico Madrid, Crvena Zvezda, Partizan, Sporting Lisabona, MTK, Honved, Ujpest sau West Ham. Sezonul acesta, arena a avut parte de cinci meciuri europene, fiind vizitat de deţinătoarea Cupei UEFA, Şahtior Doneţk, de VfB Stuttgart, Anderlecht, Ajax şi Dinamo Zagreb. Pe lângă aceste meciuri de fotbal, de referinţă este şi vizita cântăreţei sârboaice Lepa Brena, care a cântat la Timişoara în faţa unui stadion arhiplin, în 1984, chiar la iniţiativa clubului alb-violet.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite