20 de euro/lună, "nota de plată" a ucigaşilor de pe şosele pentru copiii pe care îi lasă orfani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ion Boţiu a provocat un accident în urma căruia mama a trei copii a murit, iar el le va plăti pensie lunar 80 de lei. Ucigaşii condamnaţi pentru că au omorât oameni pe şosele sunt obligaţi să achite sume foarte mici micuţilor pe care i-au transformat în orfani.

Judecătorii şi legislaţia extrem de cinică îşi bat joc de copiii care îşi pierd părinţii în accidente rutiere. Micuţii care rămân fără unul dintre părinţi primesc lunar câteva zeci de lei din partea criminalilor. Aceştia sunt obligaţi de judecători să plătească urmaşilor, pe care i-au lăsat fără mamă sau fără tată, o indemnizaţie lunară până când aceştia împlinesc 18 ani.

Preţul corect

Magistraţii Judecătoriei Timişoara au dat recent o sentinţa în urma căreia un bărbat din cauza căruia a murit o femeie trebuie să plătească 80 de lei pentru fiecare dintre cei trei copii pe care i-a lăsat fără mamă. Ioan Boţiu, de 36 de ani, un măturător stradal din Timişoara, s-a urcat la volanul unui BMW despre care ştia că e neînmatriculat şi a plecat la cumpărături împreună cu cumnata sa, Crenguţa Miloş, care s-a aşezat pe scaunul din dreapta şoferului. Femeia, în vârstă de 27 de ani, a murit după ce şoferul a gonit nebuneşte şi a lovit un cap de pod, lăsând în urmă trei copii orfani: Casandra, de 12 ani, Bujor, de 9 ani şi Anghelina, în vârstă de 7 ani.

Aritmetica evaluării mamei

Magistraţii nu au ştiut cum să evalueze suma care trebuia oferită micuţilor şi au estimat că mama câştiga salariul minim pe economie, care în 2008, când a decedat femeia, era de 460 de lei. Apoi au hotătât că despăgubirea totală acordată celor trei copii nu poate să depăşească cu mult jumătate din salariul mediu pe economie şi s-au oprit la 240 de lei, câte 80 de lei pe lună pentru fiecare copil care îşi plânge mama ucisă de şoferul inconştient.

Tarife pentru părinţi dispăruţi
Sumele pe care instanţele le acordă copiilor care rămân orfani în urma accidentelor de circulaţie depăşeşte rareori 120 de lei/lună. Majoritatea familiilor victimelor care mor în tragedii rutiere nu îşi cunosc drepturile şi nu mai solicită daune materiale şi morale de la criminali în timpul procesului. „La această situaţie se ajunge pentru că oamenii nu cunosc legislaţia şi nu îşi permit un avocat. Criminalul nu poate să plătească o sumă mare lunară, dar poate fi obligat să plătească daune materiale şi morale mari. Judecătorii tineri, care ştiu legislaţia europeană, acordă despăgubiri de zeci sau chiar sute de mii de euro", a spus avocatul Dorin Cornea.

Despăgubiri de sute de mii de euro

Cele mai mari daune morale în urma unui accident rutier, acordate de o instanţă din vestul ţării, totalizează aproape jumătate de milion de euro. Asta după ce un şofer de tir din Bulgaria a spulberat, în vara anului 2004, pe drumul care leagă Timişoara de Arad, o maşină în care se aflau cinci persoane. Cu toate acestea, deşi a fost condamnat la câţiva ani de închisoare, bulgarul nu mai este de găsit de autorităţile româneşti, iar firmele de asigurări nu au plătit până în prezent urmaşilor victimelor cei 500.000 de euro.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite