1% din localităţile din România sunt nelocuite. Patru localităţi fantomă se află în Banat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lindenfeld din Caraş-Severin este pe lista localităţilor fantomă
Lindenfeld din Caraş-Severin este pe lista localităţilor fantomă

În cadrul proiectului Hackathonul Datelor Deschise s-a descoperit că în România există 126 de localităţi fantomă. Trei sunt în Timiş, una în Caraş-Severin.

În România există localităţi pustiite ce nu au locuitori, sunt amplasate în mijlocul unui lac sau a unei deversări de deşeuri toxice, sunt lipsite de orice fel de imobil sau au fost mutate în componenţa unor Unităţi Administrativ Teritoriale vecine păstrându-se totuşi şi fosta înregistrare a localităţii ce trebuia să dispară. Conform localitatifantoma.wordpress.com, aceste localităţi, ce uneori delimitează un teren viran, sterp, există în datele publice administrate de multe din instituţiile României. 

“De ce o localitate fără imobile şi străzi are cod poştal? Se poate trimite acolo o scrisoare recomandată? De ce există localitate în componenţa căreia intră doar o fermă? Poate cineva considera că o localitate acoperită de deşeuri toxice mai poate fi locuibilă? Aceste localităţi trebuiesc radiate din evidenţe, lucru inceput prin Legea 2/1989 ce a fost insă rapid  abrogată imediat după Revoluţia aceluiaşi an prin Decretul de Lege 38/1990 ce declară neconstituţional ştergerea unei localităţi din evidenţele Statului”, responsabilii proiectului, care au reluat iniţiativa pentru a se face ordine în datele României. 


126 de localităţi fantomă


În perioada 21-22 februarie, una dintre echipele care au participat la Hackathonul Datelor Deschise, organizat de către Coaliţia pentru Date Deschise împreună cu Guvernul României şi cu sprijinul Ambasadei Marii Britanii din Bucureşti, a Ambasadei Statelor Unite şi a Ambasadei Olandei, a descoperit faptul că 126 de localităţi, adică aproximativ 1% din numărul total al localităţilor înscrise în nomenclatorul SIRUTA şi pe listele Autorităţii Electorale Permanente, nu au locuitori conform Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor din anul 2011.

Acestea sunt fictive în sensul că fie sunt localităţi pustii fără locuitori din care au mai rămas doar nişte case în degradare, sau sunt localităţi fictive care în realitate se află acum pe fundul unui lac de acumulare sau care au dispărut în urma unei inundaţii, a unei alunecări de teren sau în urma construcţiei Canalului Dunăre – Marea Neagră. 

Unele din aceste localităţi nu au nici o construcţie, nu au căi de acces şi pot fi localizate pe un teren viran doar în baza hărţilor istorice. Altele au fost mutate în componenţa unor localităţi vecine păstrându-se totuşi şi denumirea localităţii comasate ce trebuia să dispară. Toate aceste localităţi fictive au coduri poştale cu toate că în multe cazuri nu există nici o locuinţă, nici măcar în paragină.

Verficările au fost realizate folosind hărţile istorice publicate de către geo-spatial.org şi imagini satelitare recente publicate de către organisme internaţionale.
 

Totodată, prin intermediul site-ului nuvasuparati.info, au fost transmise email-uri către instituţiile statului care deţin informaţii asupra acestor localităţi precum şi către toate primăriile de care aparţin localităţile respective fiindu-le solicitate conform prevederilor Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, să clarifice statutul localităţilor fictive şi să pună la dispoziţie orice informaţii sau documente referitoare la acest subiect Asociaţiei GEO-SPATIAL.ORG, care s-a oferit să se constituie în secretariatul acestei inţiative.

Puteţi vedea aici harta interactivă cu localităţile fantomă.

Iată localităţile din Banat
 

Bunea Mică - Oraş Făget (Timiş)


Bunea Mică din Oraş Făget: cod SIRUTA 156874. Conform informaţiilor din cadrul Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor din anul 2011 localitatea nu avea nici un locuitor la acea dată. Perimetrul vechii localităţi delimitează un teren viran, fără construcţii, pe care mai sunt vizibile contururile fostelor gospodării din Bunea Mică,De la începutul anilor '80, satul este complet depopulate.


Checheş - Comuna Secaş (Timiş)

Checheş din Comuna Secaş: cod SIRUTA 158626. Conform informaţiilor din cadrul Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor din anul 2011 localitatea nu avea nici un locuitor la data rencensământului. Localitatea a fost identificată pe Planurile Directoare de Tragere (1916-1959), dar pe ortofotoplanuri nu se mai observă nicio construcţie şi nici drumul de acces spre sat. 


Cireşu Mic - Comuna Criciova (Timiş)


Cireşu Mic din Comuna Criciova: cod SIRUTA 156561. Conform informaţiilor din cadrul Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor din anul 2011 localitatea avea un locuitor. Localitatea nu se află nici pe Planurile Directoare de Tragere (1916-1959) nici pe ortofotoplanuri. 


Lindenfeld - Comuna Buchin (Caras-Severin)


Lindenfeld din Comuna Buchin: cod SIRUTA 51715. Conform informaţiilor din cadrul Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor din anul 2011 localitatea nu avea nici un locuitor la data rencensământului. Localitatea este identificabilă pe Planurile directorare de tragere (1916-1959) şi pe imaginile satelitare din prezent sub forma a cateva construcţii grupate. Biserica catolică a fost reabilitată de urmaşii pemilor emigraţi în Germania. De câţiva ani au început să se construiască case de vacanţă.


Citiţi şi:

REPORTAJ Satul Lindenfeld, care nu mai are locuitori din 1998, renaşte din propria-i cenuşă GALERIE FOTO

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite