Lecţia despre revoluţie: „Seria neagră" şi „Filmul care doare" au ajuns la sfârşit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fotografia-document realizată de o persoană necunoscută, în ziua de  21 decembrie 1989, din podul unei case cu vedere spre Piaţa Mare
Fotografia-document realizată de o persoană necunoscută, în ziua de 21 decembrie 1989, din podul unei case cu vedere spre Piaţa Mare

Programul derulat de către Societatea „Timişoara" în colaborare cu Centrul Cultural Francez ia sfârşit în această seară cu proiecţiileepisoadelor „Informatorul" şi „Centrul de comandă de la Timişoara" (durata totală - 82 de minute). Programul a cuprins 70 de titluri, proiectate pe parcursul a două sezoane.

Astăzi, cu începere de la ora 18, la sediul Societăţii „Timişoara" - str. Goethe nr. 2, lângă bustul Regelui Ferdinand din Piaţa Victoriei, vor fi proiectate ultimele episoade din „Seria neagră", realizate de Lucia Hossu Longin şi produse de TVR Media.

„Informatorul" - interviu cu Dan Oprescu, cadru didactic la Institutul Politehnic, expert guvernamental (anul 2001). Şi-a turnat prietenul, pe scriitorul Stelian Tănase, sub numele conspirativ „V. Cristescu". Ultima notă informativă pe care a dat-o, şi cea mai complexă, are ca dată 20 decembrie 1989.

„Centrul de comandă de la Timişoara" - interviu cu Ion Coman, general de armată, şeful secţiei militare a Comitetului Central al PCR. Trimis de Nicolae Ceauşescu în 17 decembrie 1989 la Timişoara, pentru a coordona centrul de comandă al reprimării revoltei, centru care s-a constituit în baza Ordinului 2600. Ordinul a fost emis de Ceauşescu după revolta muncitorilor de la Braşov şi face referire la manifestanţi (drept terorişti) şi la măsurile ce se iau imediat în cazul izbucnirii unor mişcări de opoziţie.

În acest comandament intrau: primul secretar al PCR pe judeţ, şeful garnizoanei, şeful Miliţiei judeţene, şeful Securităţii judeţene, şeful ALA (Apararea Locală Antiaeriană), şeful Gărzilor Patriotice. Acestora li se alăturau trimişi de la Bucureşti. Peste toţi militarii, comandant suprem era Ion Coman. Locul lui de acţiune - Comitetul Judeţean al PCR. După conferinţa cu Ceauşescu, Ion Coman a primit şi a transmis ordinul de a deschide foc de armă. Au fost împuşscate 242 de persoane; 54 au murit în acea noapte, iar 188 au fost rănite grav.

Pentru sprijinul acordat în derularea programului „Filmul care doare", la finalul acestuia, Societatea „Timişoara" şi Centrul Cultural Francez din Timişoara adresează mulţumiri:

Ambasadei Republicii Franceze la Bucureşti, Centrului Cultural Francez din Bucureşti, domnilor Alexandru Solomon, Dan Piţa, Sorin Ilieşiu, doamnei Lucia Hossu Longin, TVR Media, mijloacelor de informaţii în masă şi tuturor persoanelor care au difuzat informaţiile pe tema proiecţiilor care urmau să se desfăşoare.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite