UMF Târgu-Mureş, prima universitate din România care a adoptat sistemul de „admitere timpurie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproape 300 de studenţi străini studiază la UMF Târgu-Mureş
Aproape 300 de studenţi străini studiază la UMF Târgu-Mureş

Sistemul american de selecţie timpurie sau early admission este implementat din acest an la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu-Mureş. În acest fel, conducerea universităţii vrea să aducă "crema" candidaţilor străini la Târgu-Mureş, înaintea sesiunilor obişnuite de admitere, din toamnă, de la celelalte universităţi.

Ce înseamnă early admission?

Rectorul UMF Târgu-Mureş, prof.univ.dr. Leonard Azamfirei spune că procedura de admitere timpurie, cum s-ar traduce termenul, se adresează studenţilor străini şi este o procedură care le permite acestora să îşi „rezerve” un loc la universitate, chiar dacă nu au terminat încă liceul.
„Explicaţia este foarte simplă, în sistemul românesc nu poţi primi la admitere sau nu poţi da acces la admitere unor studenţi care nu au bacalaureatul”, spune Leonard Azamfirei.

Etapele admiterii timpurii

Procedura de admitere timpurie va începe în luna martie şi înseamnă parcurgerea mai multor etape. Candidaţii străini vor avea acces la o platformă de înscriere online unde vor depune în formă electronică actele şi  o scrisoare motivaţională. Urmează apoi, în luna aprilie, un interviu online prin care va fi evaluat.

Early Admission se finalizează cu trei tipuri de decizie: o admitere condiţionată, respingerea candidaturii sau transferarea dosarului pentru regular admission, adică admiterea în sistem obişnuit.

„Prima variantă de decizie este admitere condiţionată, şi este condiţionată de obţinerea bacalaureatului de către cel care primeşte o asemenea decizie. În multe situaţii, bacalaureatul se dă în luna mai sau iunie, sau iulie, variază de la o ţară la alta. Dar nici nu intră în discuţie de a înmatricula în niciun fel studenţi, chiar şi internaţionali, care nu au diploma de bacalaureat. Mai mult decât atât, am cerut şi nu vom lua studenţi, chiar dacă au early admission favorabil dacă nu au o notă de bacalaureat de minimum 7 sau 8 cred, echivalentul în sistemul românesc”, mai spune rectorul UMF Târgu-Mureş.


Actele de studii ale candidaţilor străini trebuie recunoscute de Ministerul Educaţiei

Admiterea condiţionată mai înseamnă şi faptul că vor fi înmatriculaţi numai acei candidaţi străini care au actele de studii recunoscute de Ministerul Educaţiei din România.

„În prima fază în care ei aplică, ei trimit nişte copii sau nişte adeverinţe. Aşa cum facem şi la sistemul la admiterea românească, le acceptăm admiterea pe baza unor copii pe care le au, dar decizia finală de înmatriculare este dată doar după ce documentele lor sunt primite în original, sunt validate de biroul nostru de undergraduate admission şi sunt, de asemenea, validate de către Ministerul Educaţiei Naţionale”, explică Azamfirei.


UMF Târgu-Mureş, singura universitate din ţară care a adoptat procedura de admitere timpurie

În urma evaluării integrale (a aplicaţiei, a documentelor, a interviului), conducerea universităţii ia decizia de admitere condiţionată, sau de respingere, sau de mutare a aplicaţiei la aşa-numita „regular admission” care va avea loc în luna septembrie.

„Este un sistem care se practică în alte ţări, în România nu se practică. Intenţia noastră este ca noi să încercăm să luăm la admitere elevii din  primul eşalon. Adică pe cei care vor cu adevărat să vină la UMF Târgu-Mureş”, mai spune rectorul universităţii.

În acest fel, numărul locurilor pentru străini, care vor rămâne pentru toamnă, va fi cu mult mai mic, mai spune Leonard Azamfirei.

Un birou special destinat candidaţilor străini şi „bobocilor”

O altă noutate este faptul că pentru studenţii străni, dar şi pentru viitorii „boboci” de la Medicnă, a fost creat Office for Undergraduate Admission, adică un birou care se ve ocupa în mod direct de candidaţii străini, dar şi de ceilalţi studenţi care au dificultăţi în a-şi rezolva problemele administrative, cum ar fi viza sau alte aspecte legate de viaţa lor de student.

În prezent aproximativ 300 de studenţi străini studiază la Târgu-Mureş şi  se doreşte aducerea a cât mai mulţi candidaţi. În 2014 UMF Târgu-Mureş a crescut de la 50 la 100 numărul de locuri pentru străini la Medicină generală şi a fost creat un program nou de Medicină dentară, de 30 de locuri, în limba engleză.

UMF Târgu-Mureş îşi promovează oferta educaţională pe platformele online din ţară şi străinătate.

 „Noi am început un program de promovare a acestor studii de limba engleză în alte ţări prin site-uri care furnizează aceste posibilităţi de a studia în afară, prin  contactul ambasadelor româneşti din diverse ţări (...) pe reţelele de socializare, prin legăturile pe care le avem cu cei care sunt deja studenţi la Târgu-Mureş, studenţi străini, şi care au acasă deja conexiunile existente”, mai spune rectorul Leonard Azamfirei.
 
  Citiţi şi

ADMITERE FACULTATE 2014 Mii de tineri au dat admitere la Medicină. Subiectele de la cele mai căutate specializări

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite