Târgu-Mureş:Bolile rare vor fi tratate în oraşul nostru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş:Bolile rare vor fi tratate în oraşul nostru
Târgu-Mureş:Bolile rare vor fi tratate în oraşul nostru

Proiectul depus la Agenţia de Dezvoltare Regională Centru are o valoare totală de 4,3 milioane de euro. Viitorul centru de cercetări din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Mureş va fi realizat cu finanţare din partea Uniunii Europene.

Târgu-Mureşul poate deveni primul oraş din România cu un Centru de Cercetări, Diagnosticare şi Tratament al Bolilor Rare, dacă proiectul de finanţare depus de conducerea Spitalului Clinic Judeţean la Agenţia de Dezvoltare Regională Centru va fi aprobat. Proiectul presupune în prima fază dotarea cu aparatură specializată în vederea definitivării unui laborator de cercetare. Având în vedere că centrele de acest gen reprezintă o prioritate a Uniunii Europene în domeniul serviciilor de sănătate, şansele ca Târgu-Mureşul să obţină finanţarea necesară sunt, conform direcţiunii Spitalului Clinic Judeţean, foarte mari.

„Comisia Europeană a stabilit trei direcţii prioritare pentru perioada imediat următoare în ceea ce priveşte serviciile de sănătate, una fiind crearea de asemenea centre pentru diagnosticul şi tratarea bolilor a căror incidenţă este scăzută la nivel naţional şi european. Aceste boli reprezintă o „cenuşăreasă” a serviciilor medicale. Având un singur caz la câteva sute de mii de locuitori, nu există prea multe centre capabile să diagnosticheze şi să trateze aceste afecţiuni.

Ne dorim să dezvoltăm un laborator de cercetare ştiinţifică, plus centrul medical propriu-zis pentru stabilirea exactă a afecţiunilor şi tratarea lor”, ne-a declarat Silviu Morariu, directorul Spitalului Clinic Judeţean. Valoarea totală a investiţiilor necesare pentru realizarea Centrului se ridică la 4,3 milioane de euro, proveniţi în totalitate din fonduri europene.

Premieră naţională
În cazul în care proiectul va fi aprobat, Centrul va fi primul de acest gen din ţară, judecând după amploare. Aparatura necesară pentru dotarea viitorului laborator ştiinţific valorează peste 1 milion de euro. „Tocmai pentru a creşte accesul la aceste servicii avem nevoie de dotarea cu aparatură imposibil de obţinut altfel decât prin finanţare de la Uniunea Europeană”, a completat Morariu.

Informatizare la Spitalul Clinic

Pe lângă proiectul sus amintit, conducerea Spitalului Judeţean vrea să investească în informatizarea serviciilor medicale, tot cu fonduri europene. În cazul în care va fi obţinută finanţarea, în valoare de 1-1,2 milioane de euro, Spitalul va realiza o monitorizare mult mai strictă a cheltuielilor.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite