Târgu-Mureş riscă să fie inundat. Primarul Dorin Florea se contrazice cu specialiştii de la Ape

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râul Mureş, zona Podului din cartierul Unirii; FOTO: Ana Gajdo
Râul Mureş, zona Podului din cartierul Unirii; FOTO: Ana Gajdo

Primarul Târgu-Mureşului, Dorin Florea, spune că oraşul ar putea fi inundat, dacă cei de la Administraţia Bazinală nu vor decolmata râul Mureş. Specialiştii de la Ape exclud, însă, această posibilitate.

Primarul municipiului Târgu-Mureş, Dorin Florea a cerut public Administraţiei Bazinale de Apă Mureş să prezinte planurile pentru râul Mureş şi pâraiele Beşa şi Budiului, „bazine ce pot crea grave probleme de inundaţii, afectând mii de locuitori din Tîrgu-Mureş”, după cum se arată într-un comunicat de presă al Primăriei.
Edilul mai spune că alimentarea uzinei de apă a oraşului poate fi afectată de aluviuni: „Este vorba şi despre priza de apă a uzinei de apă Târgu-Mureş, o uzină modernă. Priza de apă este aproape în pericol de a fi astupată de colmatări, deci aproape că afectează priza de apă potabilă a oraşului”.

Nicolae Bărbieru, director tehnic al Administraţiei Bazinale de Apă Mureş, a declarat, însă, că lucrările de decolmatare se realizează o dată la 4 - 5 ani şi că cele mai recente lucrări în zonele amintite – de exemplu zona Budiu - au fost făcute în 2012. Mai mult, acesta a mai precizat că judeţul Mureş este unul dintre cele mai „mobilate” cu lucrări hidrotehnice şi unul dintre cele mai sigure judeţe din ţară, pentru că aici nu s-au mai produs inundaţii mari de la începutul anului 2000. Nicolae Bărbieru susţine că ABA Mureş a investit sume foarte mari în amenajarea cursului râului Mureş, precum şi a pârăului Pocloş, care străbate oraşul, ca şi faptul că târgumureşenii au parte de toată atenţia tehnicienilor, pentru că „şi noi, cei de la Apele Române, suntem cetăţeni ai acestui oraş”.

Primarul a mai declarat presei că va continua să sesizeze autorităţile de la Bucureşti, inclusiv Ministerul Mediului: „Nu voi renunţa! (...) Din moment ce eşti ignorat timp de patru ani de zile, altă metodă nu ai decât să prezinţi public, pentru că oamenii trebuie să cunoască faptul că eu iau măsurile din timp şi previn inundaţiile, nu că mă trezesc să mă duc să-i plimb cu barca pneumatică, atunci când apar inundaţiile! Sunt lucruri grave”.

Citeşte şi:

Guvernul şi Hidroelectrica vor aloca bani pentru hidrocentrala Răstoliţa, pentru a fi gata în 2015. Borza: e mai ieftin să o terminăm, deşi e investiţie ineficientă

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite