FOTO Târgu-Mureş luptă să devină oraşul cu cele mai frumoase scări din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scările Rakoczi
Scările Rakoczi

Un proiect ambiţios iniţiat de cei de la Digital Transilvania şi Asociaţia Green Art Tour a făcut ca Târgu-Mureşul să aibă cele mai frumoase trepte pictate din ţară. În acest an, în cadrul Festivalului Digital Transilvania care va dura nu mai puţin de 200 de zile vor fi pictate treptele din Parcul Eroilor dar şi cele din alte trei locuri de pe Bulevardul 1 Decembrie.

Festivalul Digital Transilvania, care cuprinde activităţi extrem de diverse, de la film la activităţi eco şi de sănătate şi-a propus, anul trecut, să aducă oraşului Târgu-Mureş recunoaştere internaţională mulţi turişti şi să promoveze arta urbană şi artiştii mureşeni.

Elevii de la Liceul de Artă au pictat mai întâi Scările Rakoczi

Digital Transilvania este un festival internaţional de cultură digitală. Plecând de la acest concept, cei de la Digital Transilvania şi Asociaţia Green Art Tour au avut ideea vopsirii scărilor Rakoczi cu un model digital, din pixeli, cu motive populare ardeleneşti,  în primăvara anului 2014.

Constantin Barbu, Project Manager la Digital Transilvania explică cum au fost realizate desenele: „desenele sunt făcute pe hărtie milimetrică, apoi treptele au fost împărţite în pixeli, sau puncte, adică fiecare treaptă înseamnă 30 de puncte”. În acest fel, artiştii au ştiut câtă vopsea de o anumită culoare să folosească astfel încât să creeze modelul.

Proiectul picturii de tip street-art a fost în parteneriat cu Liceul Vocational de Artă din Târgu Mureş. Sub îndrumarea profesorilor Kolumban-Kantor Zita şi Renata Veer, elevii au participat atât la concursul de idei pentru designul scărilor cât şi la vopsirea acestora sunt urmatorii. Orza Teodoraa fost coordonatorul grupului format din Sava Larisa, Duca Andreea, Gliga Bogdana, Baciu Raluca, Farkas Andreea, Simon Boroka, Iordache Rudolf, David Kasler, Vida Krisztina, Cojan Carina, Turk Andreas, Nagy Deia şi Csegoldi Norbert.
Lor li s-au alăturat voluntari din ţără şi străinătate.

Scările Furnica şi Scările Artei

Pentru că proiectul a atras deja privirile mureşenilor şi mai ales ale turiştilor, alte scări din oraş au primit o nouă înfăţişare cu ajutorul vopselelor pe bază de apă: Scările Furnica la care s-a lucrat 10 zile şi Scările Artei.
Scara "Piatra de Moară", care leagă cartierul 1848 de strada Gheorghe Doja din Târgu-Mureş, a devenit Scările Artei după ce au fost pictate portretele unor mari oameni de cultură români şi maghiari. Echipei de creaţie iniţială li s-a alăturat şi  artista clujeană Cristina Cantemir.

Portretul sculptorului Constantin Brâncuşi, ale poeţilor Petofi Sandor şi Ady Endre, al compozitorului George Enescu, ale scriitorilor Octavian Goga şi Liviu Rebreanu, chipul pictorului Nicolae Grigorescu şi cel al contelui Teleki Samuel, întemeietorul primei biblioteci publice din România formează acum Scările Artei.
 
2015, anul în care Digital Transilvania vrea să aducă oraşul în top

În acest an, Festivalul Digital Transilvania va avea nu mai puţin de 200 de zile. În această perioadă, alte locuri în oraş vor deveni opere de artă urbană, cum ar fi trei rânduri de scări de pe Bulevardul 1 Decembrie sau pasajul de sub podul Mureş.

Parcul Eroilor va fi un proiect cu totul special, pentru că treptele vor fi pictate cu simboluri specifice armatei. „Am dori ca până în luna noiembrie, până de Ziua Armatei (...) să finalizăm acest proiect. Avem teme foarte exacte pentru acest proiect: jurăminte, insigne, heraldică toate specifice armatei. Toate vor ajunge la elevii de la Liceul de Artă dar şi la studenţii de la Universitatea de Arte din Târgu-Mureş”, a mai precizat Constantin Barbu.

Astfel încât în 2015 Târgu-Mureş să fie declarat oraşul cu cele mai frumoase scări pictate din lume, conform clasamentului site-ului boredpanda, spaţiu unde se postează diverse proiecte care sunt votate de oameni din toată lumea.

Deja proiectul Digital Transilvania a făcut ca România să fie singura ţară din lume cu 4 reprezentaţii de arta urbană în top 10 cele mai frumoase scari din lume,  3 dintre acestea fiind realizate în Târgu- Mureş şi una în Bucureşti, în preferinţele exprimate de oameni din toată lumea  pe boredpanda.com.

Campania „Eu aleg România” a inclus în albumul „100 de locuri pe care trebuie să le vezi” scările din Târgu-Mureş.
Astfel de lucrări de artă vor fi realizate şi în locaţii care nu sunt la vedere, adică în proiecte particulare, dar şi în alte oraşe transilvănene.

Citiţi şi

Canapeaua PLAI, o noutate în arta urbană timişoreană după un concept popular în Olanda

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite