Târgu-Mureş:Venituri subtanţiale din culegerea fructelor de pădure

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş:Venituri subtanţiale din culegerea fructelor de pădure
Târgu-Mureş:Venituri subtanţiale din culegerea fructelor de pădure

Direcţia Silvică Mureş vrea să câştige 300.000 euro din vânzarea fructelor de pădure. Marfa este sortată la Reghin şi de acolo ajunge în ţările UE şi aduce venituri mari.


Direcţia Silvică Mureş mizează, în acest an pe recoltarea a circa 150 de tone de fructe de pădure, dintre care 70 de tone de afine, 20 de tone de măceşe, 40 de cătină şi 20 de zmeură, pe care le va vinde ulterior. „Am stabilit şi preţuri iniţiale, de 3 lei kilogramul la afine şi 2,50 la zmeură, şi care sigur vor creşte, spre a acoperi costurile de producţie şi achizitorii să fie mulţumiţi”, a declarat Vasile Miculi, care estimează, după o primă evaluare a fructificaţiei, că producţia de afine şi zmeură este una conform aşteptărilor.

„Mizăm, în acest an, pe un venit global, de la fructele de pădure, de circa 300.000 euro”, a conchis directorul Direcţiei Silvice Mureş. Anul trecut s-a realizat o producţie de circa 170 de tone de fructe de pădure, din care circa 120 de tone de afine. În ceea ce priveşte fructele de pădure în ultimii doi ani preţurile au crescut artificial, practic s-au dublat, mai ales la afine. „Preţurile le stabileşte piaţa, ele anul trecut fiind între 1.700 şi 2.500 euro tona la afine, 1.200 - 2.000 la zmeură, 1.000-1.400 la cătină. Însă în acest an e posibil să scadă, fiindcă clienţii noştri se pare că şi-au făcut stocuri. Oricum, nu pot avansa nici o cifră pentru acest an, şi voi începe negocierile doar după ce am în stoc minimum 20 de tone din fiecare produs”, a menţionat Vasile Miculi.

Marfa obţinută se sortează şi se ambalează la centrul de fucte din Reghin, şi se valorifică pe piaţa intracomunitară din Germania, Olanda sau Italia, şi foarte puţin, circa 2%, rămâne în ţară. Una dintre problemele cu care se confruntă Direcţia este cea a aşa-numitelor firme-pirat, care provin din alte judeţe, de la Oradea până la Cluj. Potrivit lui Vasile Miculi, acestea se axează în special pe achiziţia şi valorificarea de ciuperci comestibile (în privinţa cărora Mureşul nu este un producător important), dar în perioadele în care această activitate nu merge, se îndreaptă şi spre fructele de pădure.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite