Târgu-Mureş:Cum vă uitaţi relaxat la soare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş:Cum vă uitaţi relaxat la soare
Târgu-Mureş:Cum vă uitaţi relaxat la soare

Ochelarii de soare vă protejează vederea în condiţii de lumină puternică, alegerea lor vă poate costa şi peste 1.500 lei. Magazinele au oferte variate, însă trebuie să testaţi cât mai multe produse pentru a vedea care e cel mai comod pentru ochi.

Acţiunea razelor ultraviolete asupra cristalinului poate duce la apariţia cataractei. Şi copiii au nevoie să le fie protejaţi ochii şi să poarte ochelari de soare atunci când stau o perioadă mai lungă la soare puternic (mare, munte) şi trebuie obişnuiţi de la vârste fragede cu ochelarii de soare.
 
Când purtaţi ochelari de soare?

Purtarea acestora este recomandară ori de câte ori depăşiţi o perioadă mai mare de zece minute de expunere la soare puternic (plajă, munte, gradinărit, drumeţii). Lumina reflectata de apă poate mări cantitatea de radiaţii ultraviolete. Ochelarii aleşi trebuie să aibă un filtru de protecţie care să asigure protecţia ochiului.

Lentile speciale

Lentile polarizate blochează lumina reflectată şi sunt ideale pentru sporturile estivale. Dar ce este polarizarea? Lumina zilei căătoreşte în valuri, oscilând în toate direcţiile spaţiului tri-dimensional. Lumina polarizatoare călătoreşte de asemenea, însă de obicei aceasta se deplasează în două direcţii: orizontal şi vertical. Lumina verticală aduce informatii folositoare ochiului uman, şi vă permite să distingeţi culorile şi contrastele, iar lumina orizontală creează zgomotul optic sau luminozitatea. Cand lumina atinge o suprafaţă nemetalică (de exemplu, apa) ea se reflectă în plan orizontal. Acest fapt poate crea o luminozitate puternică care poate fi blocată doar de un filtru de polarizare de bună calitate. Lentilele polarizatoare filtrează selectiv lumina orizontală, eliminând astfel din luminozitate şi se obţin astfel: vedere optică liberă, contrast sporit, protecţie UV 100%, o mai bună percepţie a culorilor, iar oboseala ochilor este semnificativ redusă.

Unde-i găsiţi?

În Târgu Mureş compania Lornion are un centru de distribuţie pe strada Budiului nr. 66 B. Produsele pot fi găsite însă în reţelele de magazine Leonardo, Inmedio, Benvenuti, Farmaplanet, dar şi în benzinăriile Petrom, OMV, Mol, Rompetrol, Lukoil etc. De asemenea, şi centrele de optică Optofarm, Opticris, etc., pun la dispoziţie game variate de ochelari de soare, inclusiv branduri celebre. Preţurile sunt între 15 lei şi pot ajunge să treacă şi de 1.500 lei. “Eu mi-am comandat de pe internet, la promoţie, şi am plătit pentru unii de firmă mult mai puţin decât în magazinele din oraş. Au avut nevoie de câteva modificări, dar i-am dus la un atelier dintr-un centru de optică şi au fost rezolvaţi”, ne-a declarat Cătălina Precup, studentă.

Alte influenţe

Ochelarii de soare sunt un element de stil complex. Ei trebuie să se potrivească ţinutei, să se "asorteze" cu forma feţei şi să deţină factorul de care aveţi nevoie pentru a vă proteja de nocivele raze UV. Cum stilul starurilor va fi mereu un ghid de modă, alegerea ochelarilor de soare va fi influenţată şi de acest factor.

Recomandări

Dacă aveţi faţa ovală puteţi alege cam orice stil de ochelari. Cei cu faţa în formă de inimă trebuie să evite modelele foarte late şi pe cele cu lentile mari, modelul care îi avantajează este cel “aviator”. Persoanelor cu faţa rotundă li se potrivesc cel mai bine formele octogonale şi dreptunghiulare, iar celor cu faţa pătrată sau dreptunghiulară le sunt recomandate modele cu rame foarte mari şi rotunde. Pentru forma feţei prelungă, ochelarii potriviţi sunt cei care nu sunt foarte laţi şi au lentilele rotunjite sau pătrate.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite