Târgu-Mureş: 200 de blocuri aşteaptă să fie reabilitate termic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş: 200 de blocuri aşteaptă să fie reabilitate termic
Târgu-Mureş: 200 de blocuri aşteaptă să fie reabilitate termic

Mureşenii iau în calcul ideea reabilitării termice a blocurilor în care locuiesc. Lucrările au început la 33 de blocuri şi vor fi continuate la alte cinci, 20% din costuri fiind suportate de locatari şi de autorităţi.

Gândul că la iarnă facturile la întreţinere vor fi foarte mari i-a făcut pe mulţi mureşeni să ia în calcul ideea reabilitării termice a blocurilor. Astfel Primăria a fost asaltată de solicitări, lista cuprinzând în momentul de faţă 200 de cereri.

Lucrări demarate

În momentul de faţă Primăria a contractat 33 de blocuri pentru reabilitarea termică, iar alte cinci vor fi incluse în program. „Sunt contractate şi sunt în lucru 33 de blocuri pentru anul 2009. Pentru că s-au făcut nişte economii şi au mai rămas nişte bani care au fost disponibilizaţi de la minister şi, pentru a nu pierde banii aceştia, care au fost destinaţi municipiului Târgu-Mureş am mai propus reabilitarea termică a încă cinci blocuri. Deci, faţa de cele 33 de blocuri contractate ne-au rămas bani pentru încă cinci, pe care o să le reabilităm în curând”, a spus Dumitru Rus, şef Birou Corp Control şi Relaţii cu Asociaţiile de proprietari. Lucrările pentru cele cinci blocuri costă în total 1.765.000 de lei şi vor fi reabilitate 105 apartamente.

Modificări de costuri

Reabilitarea termică a 41 de de blocuri a fost aprobată în luna februarie, când, potrivit lui Dumitru Rus,  nu erau definitivate proiectele de execuţie. După demararea lucrărilor, la 9 din cele 41 de blocuri aprobate atunci, s-a constatat că suma necesară este mai mare decât cea aprobată iniţial. „La 9 blocuri sunt mici diferenţe faţă de indicatorii aprobaţi atunci. Per ansamblu pentru toate blocurile suma totală nu se depăşeşte, deoarece la altele din cele 41 aprobate în februarie de Consiliul Local, ne-am încadrat sub indicatorii aprobaţi. Ne-au mai rămas  bani şi s-a făcut acum o regularizare a cheltuielor”, a mai spus Rus.

Pentru reabilitarea termică asociaţiile plătesc 20% din costuri, 30% Primăria, iar 50% Ministerul Dezvoltării. „La toate aceste blocuri începute plata se face după ce lucrările vor fi gata. Când primim factura de la constructor, vom emite asociaţiilor nota de plata de 20%. Pe lângă cele 38 de blocuri mai sunt pe lista de aşteptare alte 200, iar asociaţiile se pot înscrie în continuare. Totul depinde de cum avem banii pentru ele ”, a mai spus Dumitru Rus.


Cinci blocuri "norocoase"

Cele cinci blocuri noi incluse recent în program sunt pe str. Gheorghe Doja nr.44, str. Ştefan Cicio Pop nr.21-23, str. Secuilor Martiri nr. 6 B, str. Livezeni nr.33 şi str. Ion Buteanu nr.36. Din cele 33 de blocuri începute deja, unul este finalizat, iar recepţia lucrărilor va fi săptămâna viitoare.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite