Război Est-Vest pe piaţa laptelui şi mezelurilor: cum pot fi ajutaţi micii întreprinzători

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul trecut, 50 de unităţi de prelucrarea laptelui din ţară s-au închis, iar alte 50 se vor închide în 2015, în lipsa unor măsuri de susţinere a acestui sector, atrage atenţia Kelemen Atilla, vicepreşedinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor. „Cumpăraţi produse româneşti!” este îndemnul micilor intreprinzători români care se străduiesc să facă faţă concurenţei produselor străine.

Parlamentarul mureşean Kelemen Atilla, vicepreşedinte al Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor, a declarat la sfârşitul săptămânii trecute, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Târgu Mureş, că în lipsa unor decizii politice urgente care să ducă scăderea TVA la alimentele de bază, atât sectorul prelucrării laptelui cât şi cel al prelucrării cărnii vor fi grav afectate.

Kelemen Atilla a declarat că în condiţiile impuse de Uniunea Europeană, care a interzis exportul de produse către Rusia, din cauza atitudinii preşedintelui Putin în problema urcaineană, România este una din ţările care are cel mai mult de suferit. Nu pentru că am fi fost mari exportatori pe piaţa rusească, cât din cauza faptului că ne-am transformat în piaţă de desfacere.

 „Embargoul a făcut ca această mare producţie din aceste state, Germania, Franţa Olanda a trebuit să ajungă undeva (...) pe nişte preţuri de chilipir au venit în aceste ţări cum este şi România, dar şi Ungaria şi Bulgaria, şi producţia autohtonă nu mai este sustenabilă. Piaţa este invadată de produse lactate şi eu nu vreau să vă spun că neapărat de calitate inferioară, dar mult mai ieftine, şi aceste lucruri pun într-o situaţie extrem de grea producătorii autohtoni”, mai spune vicepreşedintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor.

Soluţia polticianului: scăderea TVA

Conform datelor prezentate de Kelemen Atilla, din cele 180 de unităţi de prelucarea laptelui din România care funcţionau la începutul anului trecut,  50 s-au închis în cursul anului 2014. „Este de prevăzut că dacă nu reuşim cumva să ajutăm acest sector, încă 50 de unităţi o să îşi închidă porţile în 2015”, mai spune Kelemen.

Kelemen Atilla atrage atenţia că toate fabricile de lapte au fost obligate să facă investiţii „pentru a se europeniza”, în urmă cu 5-6 ani, iar acum managerii se văd în situaţia de a-şi închide afacerile.

„Este nevoie de o decizie politică, indiferent de culoarea partidului. Trebuie să reducem şi nu peste 6 luni, nu peste 1 an, fiindcă tot promitem că la alimentele de bază reducem TVA la 9 sau la 5 %, dar tot cu 24 % mergem încă. Şi cu 24 % TVA nu este de mirare că nu  putem să satisfacem nici populaţia, o să dispară unităţile, şi dacă în 2 ani dispar 100 de unităţi din 180 este un semnal foarte grav pentru tot sectorul, pentru că încă suntem o ţară agrară”

Soluţia producătorilor autohtoni: „Cumpăraţi produse româneşti!”

Mircea Todoran, managerul Mirdatod,  fabrică de prelucrarea a laptelui din Ibăneşti, judeţul Mureş conduce o afacere de succes. La sfârşitul lunii ianuarie 2015, Parlamentul European a publicat  în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, cererea României de a proteja Telemeaua de Ibăneşti, conferindu-i titulatura de produs cu denumire de origine protejată.

Mircea Todoran spune însă, că producătorii de lactate duc un război inegal cu produsele din Vest. Pe rafturile marilor lanţuri de magazine, spune acesta, produsele româneşti abia îşi găsesc locul. Mai mult, sunt aşezate lângă produse din import, cu preţuri mult mai mici, dar de calitate îndoielnică, mai spune Todoran.

„Să ştiţi că brânza se poate face şi din lapte, nu numai din grăsimi vegetale!”, este răspunsul său la întrebarea de ce preţurile produselor româneşti este mai mare decât al celor din străinătate.

Todoran mai atrage atenţia că soluţia pentru supravieţuirea acestui sector nu va veni din decizii politice, traduse în legi. „Autorităţile ar trebui să informeze corect consumatorii despre conţinutul de lapte al produselor”, spune Todoran, care atrage atenţia că Ministerul Agriculturii a retras micilor producători şi reţetele tradiţionale. „Se pare că numai produsele de stână vor fi produse tradiţionale. Noi, dacă prelucrăm 30.000 de litri de lapte pe zi, nu avem nicio şansă”, mai spune managerul care anul trecut se putea lăuda cu câteva produse tradiţionale.

„Cumpăraţi produse româneşti! Românii trebuie să înveţe patriotismul local! Noi încă nu avem această cultură de a ne proteja pe noi şi produsele făcute „acasă”, mai spune Mircea Todoran.

 TVA scăzut şi la produsele din carne

Şi în ceea ce priveşte produsele din carne, deputatul Kelemen Atilla consideră că este urgentă o decizie de reducere a TVA. „La carne TVA a fost redus la 9%, dar nu şi la produsele din carne. Deci practic nu am ajutat cu nimic sectorul, pentru că dacă produsele din carne au rămas la 24% sectorul nu poate să se ridice. Şi aici importuri din belşug din toată Europa”, mai spune Kelemen Atilla.  

Varga Pal Petry Zsolt, administratorul uneia din cele mai importante firme mureşene de prelucrare a cărnii, „Petry”, spune că procesatorii de carne se confruntă cu trei mari dificultăţi: TVA ridicat la produsele din carne, concurenţa neloială a producătorilor externi, mai ales în acele ţări care nu au TVA la alimentele de bază sau acesta este scăzut şi puterea scăzută de cumpărare a populaţiei.

Aşa se explică şi de ce românii cumpără produse din import, de calitate îndoielnică, în ciuda asigurărilor pe care procesatorii de carne din ţară ni le dau, privind calitatea net superioară a produselor româneşti.„Şi noi considerăm că ar fi bine să avem un TVA redus, pentru reducerea concurenţei neloiale”, a declarat managerul Varga Pal Petry Zsolt.

În opinia acestuia, TVA scăzut ar ajuta în primul rând populaţia care ar putea avea acces la mai multe produse şi acest fapt s-ar reflecta în bugetul de stat.

Lecţia austriacă şi italiană a consumatorilor

Administratorul firmei de procesare a cărnii mai spune că românii ar trebui să înveţe din exemplul Austriei şi Italiei care, nu numai că îşi protejează produsele autohtone, dar locuitorii acestor ţări consumă cu precădere alimentele lor.

"Ar trebui să cumpărăm produse de la producători locali, doar aşa putem să protejăm şi producţia internă. Şi eu personal îmi fac cumpărăturile de la producători locali (...) Dacă ne uităm în Austria sau Italia o să vedem că ei (autorităţile-n.r.) îşi protejează foarte mult producătorii locali. Şi consumatorii preferă produsele locale”,  mai spune Varga Pal Petry Zsolt.

Un alt motiv pentru a cumpăra din ţară este şi protecţia mediului. Transportul pe distanţe lungi are impact negativ asupra mediului, iar costurile de transport se reflectă în preţul alimentelor.
„Crescătorii de porcine din Vest sunt subvenţionaţi de stat, pentru că aşa de mic este consumul pe pieţele lor din cauza emobargo-ului cu Rusia! Preţul la carne, la porcul viu, este mai mic, este subvenţionat şi au profit mai mare decât procesatorii din România”, mai spune Varga Pal Petry Zsolt.

Conform codificării Uniunii Europene, România este o ţară preponderent agrară, cu o populaţie rurală de 78%.

Citiţi şi

Moscova impune embargo unui alt stat. Rusiei nu-i mai place brânza „Văcuţa Veselă”

 

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite