Târgu-Mureş: La coadă pentru a scăpa de viciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tot mai mulţi mureşeni se înscriu pe listele Centrului pentru Renunţare la Fumat
Tot mai mulţi mureşeni se înscriu pe listele Centrului pentru Renunţare la Fumat

Lista mureşenilor care doresc să se lase de fumat cuprinde aproximativ 1.400 de persoane, aproape triplu faţă de 2008. Programul naţional pentru renunţare la fumat este însă stopat temporar datorită lipsei bugetului care să asigure medicaţia pacienţilor.

Creşterea preţului ţigărilor cu mai bine de un leu îi determină pe mulţi mureşeni să vrea să se lase de fumat pentru a economisi nişte bani. Ţigara reprezintă însă pentru mulţi o necesitate zilnică, iar renunţarea la viciu este grea. Mulţi nu au destulă voinţă să renunţe singuri la fumat, aşa că apelează la un ajutor profesionist, oferit la Centrul pentru Renunţare la Fumat din cadrul Clinicii de Pneumoftiziologie Târgu-Mureş. Este şi cazul Angelei Gabor, de 42 de ani, care s-a înscris de curând pe lista de aşteptare a Centrului.

„Nu pot renunţa singură”

Angela Gabor fumează de la vârsta de 20 de ani, dar vrea să renunţe atât datorită preţului mare a ţigărilor cât şi a stării de sănătate, care i s-a alterat în ultima perioadă. „Fumez de 20 de ani şi simt că nu îmi face bine la sănătate şi nici financiar nu mai rezist. Criza şi scumpirea ţigărilor mă afectează, pentru că fumez aproape un pachet pe zi. Deci 10 lei pe zi se duc pentru ţigări. Problema mea e că nu mă pot lăsa singură de fumat. Ca să te laşi îţi trebuie o ambiţie foarte mare şi un ajutor din partea cuiva specializat. Eu am mai încercat să mă las, dar n-am reuşit mai mult de o oră. Simt că am nevoie de medicaţie, că altfel nu mă pot lăsa”, spune Angela Gabor.

Fără medicaţie...deocamdată

Pacienţii care se adresează Centrului pentru Renunţare la Fumat urmează un tratament de două luni de zile în care primesc şi medicaţie, precum şi consiliere psihologică de specialitate. Problema e că momentan, deşi cererile sunt numeroase, medicaţia este inexistentă.

În acest an nu avem încă medicamente, dar pacienţii se pot înscrie pe listă, iar în momentul în care le vom primi vor fi anunţaţi şi vor începe tratamentul. La Centru se poate prezenta oricine care doreşte să renunţe la fumat, fie că este asigurat sau nu”, a precizat Dr. Corina Mărginean, medic primar pneumolog, coordonator Centru de Renunţare la Fumat.

Numărul mureşenilor care au apelat la acest Centru s-a triplat în 2009 faţă de 2008. „Anul trecut la Centrul de Renunţare la Fumat au fost consiliaţi 1.286 de fumători care au primit şi tratament, în comparaţie cu 2008, când s-au prezentat doar 543.Anul acesta lista de aşteptare cuprinde 1315 de persoane, dintre care 300 încă n-au primit încă nici un tratament”, a spus medicul.

Medicaţie gratuită

Mureşenii care se adresează Centrului pentru Renunţare la Fumat primesc medicaţie gratuită timp de două luni de zile, timp în care trebuie să se prezinte la control o dată la 14 zile. Medicamentele folosite sunt Champix şi Zyban, care acţionează asupra creierului, dar şi guma de mestecat şi platurele cu nicotină, recomandate în special pacienţilor sub 21 de ani.

Aceste medicamente se pot achiziţiona şi din farmacii. Aici guma de mestecat costă 27 de lei, plasturele 58 de lei, ţigările fără nicotină 17 lei, iar o cutie de Champix sau Zyban costă în jur de150 de lei, dar nu se comercializează fără prescripţie de la medicul specialist.
 

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite