Târgu-Mureş: 6.000 euro pentru a o scăpa de chin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mureşeanca Ramona Popa are nevoie urgentă de o operaţie la coloana vertebrală. Liceeni ai Colegiului Papiu au iniţiat o campanie de strângere de fonduri, în parteneriat cu Biserica.

Studenta mureşeană Ramona Popa are nevoie urgentă de operaţie la coloană. Ea este studentă în anul II la Facultatea de Psihologie Lucian Blaga din Sibiu, a absolvit în anul 2008 Colegiul Naţional Alexandru Papiu Ilarian la profilul filologie – bilingv- franceză. “Mi-am ales această facultate pentru că îmi place să comunic cu oamenii şi am anumite calităţi care cred eu m-ar transforma într-un bun psiholog”, ne-a declarat Ramona Popa.

Istoricul bolii

În anul 2001 dr. Cornelia Bumbu i-a depistat o problemă la coloana vertebrală şi a trimis-o la un medic specialist. Dr. Laszlo Ileana, medic primar ortoped, este cea i-a pus diagnosticul de scolioză dorsală dextro-convexă fixă de gradul IV cu disfuncţie respiratorie extinsă, în urma radiografiilor făcute la coloana vertebrală. Tratamentele pentru corectarea coloanei recomandate au fost kinetoterapia (gimnastica medicală), tratament ortotic (corset) şi înot, deoarece coloana avea o curbură de 70 de grade. Până în anul 2008 a urmat aceste tratamente, dar anul trecut dr. Laszlo i-a spus să se gândească serios la intervenţia chirurgicală, deoarece coloana nu şi-a îmbunătăţit starea. Deformarea a fost accelerată şi acum a ajuns la 100 de grade.  În aprilie 2009 a fost programată la un control la Bucureşti, iar dr Mihai Jianu de la clinica Mediclass, i-a recomandat intervenţia chirurgicală cât mai curând. Costul intervenţiei se ridică la 6.000 de euro, însă familia nu dispune de această sumă, mama fetei este acum şomeră, iar tatăl ei lucrează la Bucureşti în construcţii. Până acum familia are 235 lei. Operaţia vizează stabilizarea şi corectarea coloanei vertebrale cu ajutorul unor croste, şuruburi şi tije, vizând aspectul funcţional.

 “Doctorul mi-a explicat că din cunoştinţele, studiile sale, poate fi un factor genetic sau hormonal, corsetul a prevenit ieşirea coastelor, deja am astm, operaţia este urgentă, din suma există 235 lei”, a explicat Ramona Popa.

Elevii strâng fonduri

Consiliul elevilor creştin ortodocşi din Colegiul Naţional Alexandru Papiu Ilarian au pornit din această săptămână o acţiune de sensibilizare a preoţilor pentru ca împreună cu enoriaşi din judeţ să ajute la strângerea sumei necesare pentru Ramona. Consiliul funcţionează în unitatea de învăţământ din 2007, sub coordonarea profesorului de religie Manta Ilie, şi are ca scop sprijinirea familiilor şi persoanelor cu situaţii materiale precare, atât din şcoală cât şi din afara ei. “Sincer nu mă aşteptam, este o surpriză, le mulţumesc”, a mai spus Ramona Popa

Scolioze severe, în proporţie de 10:1 fete faţă de băieţi

Scolioza reprezintă o deviaţie a coloanei vertebrale, o afecţiune deosebit de gravă şi frecvent întâlnită la copii şi adolescenţi, cu repercursiuni severe la vârsta maturităţii. Chirurgical  se realizează fuzionarea câtorva vertebre ale coloanei şi sprijinirea acestora cu o instrumentaţie metalică. “La acel grad de deformare este nevoie de operaţie. Intervin probleme de respiraţie, creierul nu primeşte oxigen şi de aici apar o serie de probleme suplimentare”, ne-a declarat Filep Fulop Robert, coordonator instruire al companiei Ortoprofil, specilizată în echipamente medicale.


Contul la care se pot face donaţii:
Banca Transilvania RO 37BTRL02701201R22032XX

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite