Pasajul pietonal subteran va fi gata până de Crăciun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Edilii promit că, de Crăciun, vom putea trece prin pasajul de pe B-dul 1 Decembrie. Lucrările au fost finalizate, pe hârtie, în vara lui 2008, însă cele trei guri de ieşire sunt în continuare blocate.

În decursul anilor, localnicii au trecut prin diferite stări legate de construirea pasajului. Mai întâi, angoasa acceptării unui şantier în inima urbei, în anii '90, urmată de frustrarea cauzată de imposibilitatea utilizării pasajului, la mijlocul anilor 2000, încheind acum cu ruşinea faţă de ruşinea autorităţilor locale, care nu au fost în stare să găsească un administrator al spaţiilor comerciale amenajate în tunelul-fantomă, şi deznădejdea că pasajul va fi vreodată funcţional.

Pe scurt, cam asta ar fi istoria pasaj subteran din PiaţaVictoriei. Vorbim despre o construcţie finalizată şi inaugurată cu mult fast în 2008, an electoral. Finalizată mai mult pe hârtie, pentru că nimeni nu a apucat vreodată să trevereseze intersecţia de la Mureş Mall pe sub pământ.

Pasajul are 2.839 de metri pătraţi, iar aproape jumătate din suprafaţă poate fi închiriată pentru spaţii comerciale sau alte activităţi. Traficul pietonal din zonă ar urma să fie direcţionat în totalitate în subteran, astfel că magazinele de aici s-ar putea bucura de bucura de un flux semnificativ clienţi.

Războiul tarifului pentru chirie chirie

Lucrările la pasaj, investiţie care s-a ridicat la peste 3,5 milioane de lei, au fost finalizate de către societatea Matrix Investments în 8 iulie 2008, iar pasajul a fost predat Primăriei Târgu-Mureş. Imediat au apărut, însă, certurile între conslierii locali care nu s-au înţeles supra unui preţ pentru închirierea spaţiilor comerciale din subteran, pasajul rămânând închis în tot acest timp. Iniţial s-a stabilit un tarif de zece euro pe metrul pătrat, ajungându-se treptat la doi euro pe metrul pătrat. Chiar şi aşa, nimeni nu s-a arătat interesat să închirieze vreun spaţiu aici.  Asta şi pentru că doar una dintre cele trei intrări în pasaj a fost finalizată până acum. „Săptămâna aceasta va fi terminată ieşirea dinspre Finanţe, urmând ca într-o lună să fie predată şi ieşirea realizată de Matrix SA,dinspre Mureş Mall. Atunci vom putea oferi pasajul în administrarea SC Locativ S.A, societatea care administrează spaţiile Primăriei, care va fi obligată să găsească agenţi comerciali pentru spaţiile respective. Noi vrem ca până de Crăciun spaţiile comerciale să fie deja închiriate, iar pasajul să fie deschis", ne-a declarat Jozsa Tibor, şeful serviciului Administraţia Domeniului Public din cadrul Primăriei Târgu-Mureş.

Cum era însă de aşteptat, în cei trei ani de când pasajul zace nefolosit, construcţia s-a deteriorat serios. Pereţii sunt plini de mucegai, iar apa bălteşte în unele locuri, astfel că a fost nevoie de alţi bani pentru reparaţii. „E incredibil să fie necesari bani pentru reparaţia unui spaţiu care nici măcar n-a fost dat în folosinţă, deşi este  finalizat. Pasajul se află  într-o stare deplorabilă din cauza infiltraţiilor şi a mucegaiului", strigau la unison consilierii locali Kolosvári Zoltán şi Florin Vlas, în vara anului trecut, când au fost aprobaţi alţi 15.000 de euro din bugetul local pentru reparaţii şi amenajarea ieşirii înspre BCR.  

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite