Parlamentarul mureşean Borbely Laszlo, din nou în atenţia procurorilor anticorupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul mureşean Borbely Laszlo va afla curând  dacă colegii săi îi vor ridica imunitatea FOTO: Ana Gajdo
Deputatul mureşean Borbely Laszlo va afla curând  dacă colegii săi îi vor ridica imunitatea FOTO: Ana Gajdo

Parlamentul va trebui să decidă dacă îi vor ridica imunitatea deputatului de Mureş, Borbely Laszlo, fost ministru al Ministerului Mediului şi Pădurilor. Soluţia de neîncepere a urmăririi penale dată în 2012, în urma refuzului deputaţilor de a-i ridica imunitatea, într-un caz în care era cercetat pentru trafic de influenţă a fost revocată acum de procurorii anticorupţie. Borbely Laszlo spune că nu ştie nimic despre redeschiderea dosarului.

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) referatul cauzei, pentru sesizarea Camerei Deputaţilor şi formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Borbely Laszlo, şeful Comisiei de politică Externă din Camera Deputaţilor şi fost ministru al Ministerului Mediului şi Pădurilor, în legătură cu săvârşirea a trei infracţiuni de trafic de influenţă.

În data  17 ianuarie 2014 au fost trimise în judecată trei persoane, în legătură cu infracţiuni de corupţie în care era vehiculat numele ministrului Borbely . “Din cauza faptului că, la data de 11.09.2012, plenul Camerei Deputaţilor a respins cererea procurorilor DNA de încuviinţare a urmăririi penale, faţă de Borbely Laszlo s-a dispus soluţia de netrimitere în judecată”, se arată într-un comunicat DNA.

Mai exact, procurorii DNA din Oradea au dispus trimiterea în judecată a doi oameni de afaceri şi a unui consilier personal al deputatului. Ioan Ciocan,  administrator al S.C. Lescaci Com SRL Negreşti Oaş, a fost acuzat  de cumpărare de influenţă, Anton-Petru Molnar, administrator al S.C. Azimut Com SRL Acăţari (judeţul Mureş), în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă, şi Szepessy Szabolcs, consilier personal al ministrului Mediului şi Pădurilor (la acea dată), a fost acuzat de complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă şi complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă.


În comunicatul DNA din 2014 se arăta că în cursul anului 2011, Ioan Ciocan ar fi renovat un apartament al ministrului Borbely, prin intermediul consilierului personal al ministrului, în valoare de 80.952 lei. În schimb, acesta trebuia să influenţeze funcţionari de la „Apele Române” (instituţie subordonată Ministerului Mediului şi Pădurilor), ca să favorizeze firma S.C. Lescaci Com SRL la diferite licitaţii organizate „Apele Române” în mai multe judeţe. Firma  a încheiat în perioada 2010 – 2011, 19 contracte de execuţie de lucrări şi numeroase acte adiţionale la aceste contracte, pentru regularizări, amenajări, îndiguiri sau recalibrări ale cursurilor unor ape. Valoarea totală a contractelor s-a ridicat la 295.037.846 lei.

În aceeaşi perioadă,  Molnar Anton – Petru – administrator de fapt la S.C. Azimut Com SRL Acăţari, spun procurorii anticorupţie, i-a remis minsitrului Borbely Laszlo “foloase necuvenite constând în reamenajarea şi extinderea unui imobil, proprietate extratabulară a acestuia, în valoare de 112.199 lei, pentru ca acesta să-şi exercite influenţa asupra unor funcţionari din cadrul A.N. „Apele Române”, se arăta în comuncatul DNA din 2014.

În cursul anilor 2010 – 2011, S.C. Azimut SRL Acăţari a încheiat cu Administraţia Bazinală de Apă „Mureş” trei contracte de lucrări hidrotehnice şi două contracte de lucrări în subantrepriză cu S.C. Lescaci Com SRL Negreşti Oaş.


În comunicatul DNA din 5 februarie 2015, se menţionează că “ulterior, au apărut noi elemente ce au conturat suspiciunea săvârşirii unei alte infracţiuni de trafic de influenţă de către Borbely Laszlo, în perioada exercitării funcţiei de ministru Mediului şi Pădurilor”.
Ca urmare, procurorii anticorupţie din Oradea au dispus revocarea soluţiei de neîncepere a urmăririi penale, iar judecătorul de cameră preliminară de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a confirmat redeschiderea urmăririi penale.

Faţă de datele anterioare, procurorii au menţionat şi că  “în cursul anului 2011, inculpatul Borbely Laszlo, în calitate de ministru al Mediului şi Pădurilor, a primit de la o persoană, administratorul a două societăţi comerciale, suma de 50.000 euro, pentru a sprijini firmele administrate de acesta să obţină lucrări în domeniul gospodăririi apelor şi să încaseze contravaloarea lucrărilor executate”


Procurorii menţionează şi că Borbely Laszlo beneficiază de prezumţia de nevinovăţie. Deputatul Borbely Laszlo spune că nu ştie nimic despre redeschidrea dosarului şi că în momentul în care cererea va ajunge la Parlament va afla care sunt acuzaţiile ce i se aduc. Parlamentarii vor decide apoi dacă îi vor ridica sau nu imunitatea.

  Citiţi şi

Pronunţarea sentinţei în procesul de corupţie al lui Marian Oprişan, amânată cu o săptămână

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite