Mureş: Primarul din Vânători, trimis în judecată de DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Târgu Mureş au dispus trimiterea în judecată a primarului comunei Vânători, Ioan Toşa, pe care îl acuză de fraudarea de fonduri din bugetul Comunităţii Europene.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de DNA, referitor la cauze finalizate de procurorii anticorupţie în luna decembrie 2010, dar care nu au fost până acum mediatizate, procurorii anticorupţie îl acuză pe primarul comunei mureşene Vânători, Ioan Toşa, de săvârşirea mai multor infracţiuni legate de fraudarea de fonduri din bugetul Comunităţii Europene.

Este vorba de "folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor", tentativă la această infracţiune şi de "fals material în înscrisuri oficiale", infracţiuni pentru care primarul a fost trimis în judecată de DNA.

În rechizitoriul întocmit, procurorii afirmă că, în 6 mai 2009, Ioan Toşa a formulat la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) Mureş o "cerere unică de plată" pentru anul 2009, prin care a solicitat acordarea de subvenţii pentru suprafaţa de 158,8 hectare de păşune, în condiţiile în care a anexat cererii un contract de închiriere lovit de nulitate absolută, deoarece fusese încheiat cu încălcarea prevederilor legale în domeniu.

Acest contract fusese încheiat între soţia inculpatului şi Primăria comunei Vânători, judeţul Mureş, reprezentată chiar de Ioan Toşa, în calitate de primar.

Prin această modalitate, Toşa ar fi obţinut în mod nelegal suma de 82.633,10 lei.

De asemenea, în 10 mai 2010, Toşa Ioan a formulat o nouă cerere, aferentă anului 2010, prin care, în baza aceluiaşi contract de închiriere nul, a solicitat subvenţii pentru aceeaşi suprafaţă de teren. În plus, contractul prezentat de inculpat era falsificat deoarece Toşa Ioan l-a semnat atât la poziţia "locator", cât şi la poziţia "locatar". Pentru această cerere, până în prezent, APIA Mureş nu a acordat subvenţia cerută.

APIA nu s-a constituit parte civilă pe parcursul urmăririi penale. În vederea recuperării prejudiciului creat, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpatului Ioan Toşa, iar dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Sighişoara, se mai arată în comunicat.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite