Intervenţie medicală cu un aparat care foloseşte hipertermia abdominală, la Târgu Mureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcello Deraco
Marcello Deraco

Un pacient de 70 de ani, suferind de neoplasm de colon stâng şi considerat inoperabil, va fi, miercuri, beneficiarul unei intervenţii medicale efectuate de o echipă româno-italiană la Clinica de Chirurgie II din Târgu Mureş, cu ajutorul unui aparat care foloseşte metoda hipertermiei abdominale.

Intervenţia are loc în cadrul cursului postuniversitar internaţional „Tratamentul modern al cancerelor inoperabile", organizat de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă şi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, în colaborare cu Institutul Naţional de Cancer din Milano şi Forumul Mediteranean de Oncologie Comparată, transmite corespondentul Mediafax.
Şeful Clinicii de Chirurgie II din Târgu Mureş, profesorul doctor Şerban Bancu, a declarat că beneficiarul intervenţiei medicale efectuate în premieră în România de o echipă mixtă, româno-italiană, cu ajutorul unui aparat care foloseşte metoda hipertermiei abdominale este un pacient de 70 de ani, suferind de neoplasm de colon stâng şi considerat inoperabil.
Baru a explicat că metoda presupune tratarea cavităţii peritoneale a pacientului cu o soluţie aproape fierbinte care conţine medicamente citostatice, alături de intervenţia chirurgicală, aceasta având rolul de a curăţa de celule tumorale invizibile, care au scăpat de extirpare în timpul operaţiei.
El a afirmat că metoda este relativ nouă şi că, din informaţiile pe care le are, în România constituie o premieră.  Metoda se poate aplica în mai multe tipuri de cancer, pacienţii care pot beneficia de aceasta având cancer în stadiu avansat sau considerat inoperabil.
"Procedura este o combinaţie între un tratament chirurgical, un tratament de extirpare, de reducere a maselor tumorale într-un stadiu avansat, un lavaj cu o soluţie fierbinte, 42,5 grade (Celsius), care are avantajul că toate resturile şi celulele invizibile care apar în cavitatea abdominală şi pe care nu le putem vedea cu ochiul liber şi nici cu alte mijloace - nu poţi să introduci un microscop în abdomen - sunt absorbite şi spălate de acest lichid, prin aparatul acesta, care execută atât lavajul, cât şi aspiraţia lichidului pe care îl foloseşte. Între timp, efectuează perfuzia de citostatice în abdomen, care la temperatura şi mediul pe care îl întreţine acest aparat, are un efect mult mai bun, fiind absorbite de organism într-un ritm mult mai eficient", a precizat şeful Clinicii de Chirurgie II din Târgu Mureş.
Potrivit acestuia, intervenţia durează în jur de 12 ore şi este costisitoare, însă în urma acesteia pacientul trăieşte cu câţiva ani mai mult decât în urma unei intervenţii chirurgicale clasice, în majoritatea cazurilor fiind nevoie de administrarea în continuare a citostaticelor.
Operaţia costă de la 2.000 de euro, iar aparatul folosit costând în jur de 140.000 de euro, puţine clinici din Europa şi din lume folosindu-l în mod uzual.
Medicul Marcello Deraco, care face parte din echipa care va efectua intervenţia, a precizat că la clinica italiană unde este angajat apelează la metoda respectivă în medie la două cazuri pe săptămână.
Medicii au făcut, marţi, o simulare a metodei hipertermiei abdominale pe un porc. Aparatul va rămâne apoi în regim de comodat la clinica din Târgu Mureş, reprezentanţii acesteia afirmând că speră să se găsească o soluţie economică, împreună cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, pentru ca de acesta să beneficieze cât mai mulţi pacienţi.
La Clinica de Chirurgie II din Târgu Mureş sunt supuşi unor intervenţii chirurgicale peste 200 de pacienţi cu cancer pe an.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:  

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite