Mureş: Peste 500 de persoane s-au interesat de obţinerea cetăţeniei ungare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 500 de persoane s-au interesat, în decurs de o săptămână, de obţinerea cetăţeniei ungare la "Centrul Democraţiei" al Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) din Târgu Mureş, printre acestea fiind şi un român.

Vicepreşedintele "Centrului Democraţiei" al Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) din Târgu Mureş, Kali Istvan, a declarat că, în prima săptămână de funcţionare, au venit la birou aproximativ 535 de persoane, iar prin telefon s-a vorbit cu 126 de persoane, fiind completate şi sigilate 26 de dosare, din care 22 au fost programate la Consulatul Ungariei din Cluj-Napoca.

"Zilnic în jur de 160-170 de persoane veneau până acum, dar de săptămâna aceasta avem programul prelungit de la 8.00 la 20.00. Probabil că o să vină şi mai mulţi. Sunt deschise deja centrele de la Sângeorgiu de Pădure şi de la Miercurea Nirajului, de săptămâna aceasta şi ei aşteaptă solicitanţi", a spus Kali, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, majoritatea celor care vor să obţină cetăţenia ungară sunt vârstnici, pentru care obţinerea actului respectiv are valoare sentimentală.

"În prima săptămână au venit mai mult vârstnicii, dar sunt şi tineri care vor să călătorească în străinătate fără viză. Tinerii vin pentru acest fapt, vârstnicii vin pentru că este ceva sufletesc că au primit înapoi cetăţenia maghiară. Sunt şi vârstnici care nici nu trebuie să dovedească că au avut strămoşi maghiari, pentru că ei înşişi au fost şi atunci vin şi este chiar o fază emoţională când vine bătrânul şi spune că a primit înapoi cetăţenia maghiară", a spus Kali Istvan.

Potrivit acestuia, cei mai mulţi doritori de cetăţenie ungară se înregistrează în judeţele Harghita şi Bihor.

Kali a spus că la "Centrul Democraţiei" s-a prezentat şi un român.

Kali a precizat că acesta a putut să dovedească că a avut strămoşi cu cetăţenie maghiară şi i s-au întocmit actele pentru a depune cererea pentru dobândirea cetăţeniei ungare.

"Am avut un singur caz când un român de naţionalitate română a solicitat cetăţenia maghiară, a putut să dovedească că a avut strămoşi cu cetăţenie maghiară. Dânsul vorbea nu chiar foarte bine limba maghiară, dar vorbea. Şi în acest caz dânsul poate să ceară cetăţenia maghiară, dacă doreşte. Dânsul avea soţia maghiară, am întocmit dosarul şi pentru dânsul. Noi întocmim dosarul şi solicitantul trebuie să meargă personal la consulat şi peste o lună-două primeşte răspunsul", a afirmat Kali.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:  

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite