Târgu-Mureş: Adio reţete gratuite şi compensate!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii de familie refuză să semneze contractul cu CAS, nemulţumiţi de noile prevederi.De mâine, pacienţii care vin la medicul de familie vor fi consultaţi, dar nu li se vor prescrie medicamente gratuite sau compensate şi nici trimiteri la medici specialişti.

Medicii de familie mureşeni sunt decişi să nu semneze mâine contractul cadru pentru 2011 cu reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate. În aceste condiţii, cei care vor avea de suferit vor fi pacienţii, care nu vor mai primi de mâine reţete compensate şi gratuite.

În forma actuală am decis să nu semnăm contractul cadru cu CJAS. Mâine ne prezentăm totuşi la cabinete, vom acorda asistenţă medicală pacienţilor , dar nu vom elibera reţete gratuite şi compensate. Actul adiţional pe baza căruia funcţionam până acum expiră astăzi, iar noul contract cadru nu ne mulţumeşte", a precizat dr. Ileana Mihăescu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din judeţul Mureş.

Potrivit acesteia, dacă situaţia nu se rezolvă, de săptămâna viitoare medicii de familie vor percepe pacienţilor o taxă şi pentru consultaţie. Cuantumul acesteia va fi de 35 de lei pentru consultaţia unui medic primar şi 30 de lei pentru cea a unui medic specialist. „Nu mi se pare normal să plătesc la medicul de familie. Mi se trag din salalriu mulţi bani pentru CAS, iar acum să plătim din buzunar încă o dată?", s-a revoltat mureşeanca Emoke Szabo.

Nemulţumirile medicilor

Chiar dacă reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate au realizat o serie de modificări la contractul cadru iniţial, medicii mureşeni sunt în continuare nemulţumiţi pentru că, spun ei, problemele legate de finanţarea sistemului sanitar nu s-au rezolvat.

„Scăderea cu 50% a punctului per capita, de la 4,5 la 2,85 de lei, a dus la scăderea cu 27% a veniturilor cabinetului medicului de familie. Din aceste venituri micşorate noi avem de achitat salariul asistentei şi al femeii de serviciu, facturile la utilităţi, la serviciile de colectare a deşeurilor sanitare, pentru softurile informatice, pentru salubritate şi deratizare, dar şi materialele sanitare. În condiţiile astea, ajungem la faliment. Nu mai rentează să venim la serviciu", a mai spus dr. Ileana Mihăescu. O altă nemulţumire se referă la numărul de 20 de consultaţii zilnice, impus de contractul cadru, chiar dacă pacienţii sunt asiguraţi la CJAS.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:  

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite