Liga Pro Europa, apel pentru a salva Biserica Greco-Catolică din Caşva scoasă la licitaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liga Pro Europa va lansa o campanie pe Facebook pentru a strânge bani din ţară şi străinătate, care vor fi donaţi Bisericii Greco-Catolice pentru a-şi răscumpăra lăcaşul de cult din Caşva, al cărei proprietar de drept este.

Smaranda Enache, copreşedinta Ligii Pro Europa, spune că în acest fel societatea civilă va da răspunsul corect abuzurilor făcute împotriva Bisericii Greco-Catolice. „Dorim să lansăm o chetă internă şi internaţională în mediile de socializare pentru a sprijini Biserica Greco-Catolică. Vrem să dăm un răspuns, să aratăm că societatea civilă nu tolerează abuturile statului faţă de acest cult”, a spus aceasta.

Apelul este făcut în contextul în care azi a avut loc licitaţia publică anunţată prin care lăcaşul de cult din localitatea Caşva, disputată de Biserica Greco-Catolică şi cea Ortodoxă, ar fi putut să îşi găsească un cumpărator.

Vă reamintim că lăcaşul de cult care a aparţinut greco-catolicilor înainte de 1948 a fost redobândit la instanţa supremă, în 2010, de Biserica Greco-Catolică. Punerea în posesie efectivă nu a avut loc niciodată, ba mai mult, Biserica Ortodoxă a primit prin decizie judecătorească drept de retenţie asupra bisericii, Casei Parohiale şi altor bunuri drept garanţie până când greco-catolicii ar fi plătit sumele investite de ortodocşi în biserică, de-a lungul anilor.

Aşa s-a ajuns la situaţia ciudată în care biserica a fost scoasă la licitaţie publică. Cum până la termenul fixat de executorul judecătoresc din Reghin (luni, 9 februarie) nu s-a înscris nimeni la licitaţie, astăzi nu a  putut fi tranşată situaţia. Asta şi din cauză că suma pentru care se dorea vânzarea bunurilor ajunge la  900.000 de lei.

Executorul va stabili un nou termen, iar valorare bunurilor scoase la licitaţie va scădea la 75 la sută. Cum suma cerută excede cu mult puterea de cumpărare a Bisericii Greco-Catolice, susţine co-preşedinta Ligii Pro Europa, societatea civilă se va implica într-o campanie de strângere de fonduri în mediul online.

Smaranda Enache mai spune că situaţia patrimonială a cultului ar fi trebuit restabilită de statul român, după 1990, când Biserica Greco-Catolică a fost reînfiinţată în România. Şi asta pentru că statul  a fost şi cel care a confiscat bunurile în 1948. Co-preşedinta Ligii Pro Europa mai spune că este regretabil faptul că s-a ajuns ca două culte să îşi dispute bunurile în instanţă, în loc ca statul să fie cel care face reparaţiile faţă de Biserica Greco-Catolică.

Citiţi şi

Ialomiţa se roagă excesiv, învaţă prea puţin şi are sănătatea şubredă

Judeţul Arad are peste 600 de lăcaşuri de cult şi doar opt spitale

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite