Kelemen Hunor, la întâlnirea forului decizional al UDMR de la Târgu-Mureş: „O prezenţă slabă la vot nu întăreşte democraţia“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kelemen Hunor  FOTO David Munteanu
Kelemen Hunor  FOTO David Munteanu

În discursul ţinut sâmbătă, 16 iulie, la reuniunea Consiliului Reprezentanţilor Unionali de la Târgu Mureş, Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a vorbit despre rezultatele obţinute de formaţiune la alegerile locale şi despre nevoia unei bune organizări şi desemnări a candidaţilor la alegerile parlamentare din toamnă.

Asumarea realizărilor la alegerile locale, corectarea aspectelor care nu au mers cum şi-ar fi dorit şi întocmirea unei modalităţi de selecţie a viitorilor candidaţi la parlamentarele din toamnă au fost concluziile raportului politic prezentat de preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, la reuniunea Consiliului Reprezentanţilor Unionali, desfăşurată la Târgu-Mureş, sâmbătă, 16 iulie.

 „Am ieşit învingători şi în competiţia maghiaro-maghiară, peste 80 la sută din voturi ne-au revenit nouă, acest succes datorându-se programului nostru credibil şi calităţii candidaţilor noştri. Însă, trebuie să ştim cum să gestionăm împuternicirea pe care am primit-o din partea electoratului. De aceea, principala sarcină a fiecăruia dintre reprezentanţii noştri aleşi va fi servirea comunităţii. Analizând rezultatele obţinute într-un alt context, constatăm că, faţă de anul 2012, am pierdut voturi – şi noi, şi alţii. Acest fapt trebuie să ne pună pe gânduri, pentru că o prezenţă slabă la vot nu întăreşte democraţia. Succesul în promovarea drepturilor democratice este garantat de o prezenţă la vot ridicată, de participarea activă a cetăţenilor la viaţa publică. Faptul că, în două judeţe din Transilvania, nu am avut listă judeţeană, a contribuit la procentajul mai mic obţinut de UDMR”, a explicat preşedintele UDMR.

În opinia sa, partidul a obţinut maximul posibil la negocierile de după alegeri şi cea mai bună mobilizare la vot a fost în rândul maghiarilor care trăiesc în diaspora internă şi în regiunile cu populaţie mixtă - acolo mobilizarea a fost mult mai bună decât în regiunea cu populaţia maghiară compactă sau în Partium. 

„Cele mai mari pierderi le-am suferit în judeţul Bihor, apoi urmează judeţele din Ţinutul Secuiesc. Acest fapt trebuie să ne pună pe gânduri, despre acest lucru trebuie să vorbim deschis”, a mai subliniat preşedintele Uniunii, într-un comunicat.

Legat de alegerile parlamentare din toamnă, Kelemen Hunor a subliniat că este nevoie de candidaţi dedicaţi reprezentării intereselor comunităţii maghiare care să fie, în acelaşi timp, buni profesionişti, oameni care să devină politicieni de profesie, care să aibă o activitate bună în comisiile parlamentare: 

„Trebuie să aducem şi tineri, oameni noi, în aşa fel încât să corespundă aşteptărilor comunităţii. Avem nevoie de un program electoral care să ofere atât membrilor minorităţilor, cât şi majorităţii, răspunsuri adecvate. Dacă vom avea o planificare bună, dacă ne vom prezenta cu un program bun şi candidaţi competenţi, atunci nu vom întâmpina nicio dificultate ca să obţinem cele 5 procente, iar Uniunea va dispune, începând din decembrie, de o echipă parlamentară puternică”.

Hunor a mai anunţat că supune dezbaterii în Consiliul Reprezentanţilor Unionali propunerea de continuare a colaborării cu Partidul Civic Maghiar şi va recomanda aprobarea acestei propuneri, având în vedere faptul că, la alegerile locale, acest parteneriat a funcţionat bine.

Mai puteţi citi:

Cum vor fi desemnaţi candidaţii UDMR pentru alegerile parlamentare. Ce interdicţii a impus partidul

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite