Târgu-Mureş: Jucării periculoase în farmacii şi magazine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luna trecută, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Mureş a efectuat o serie de controale în 40 de farmacii din tot judeţul, dar şi în magazinele care comercializează jucării pentru copii.

Ce au descoperit comisarii i-a surprins chiar şi pe ei. Pe lângă deja banalele etichete ilizibile, neafişarea preţurilor la unele produse comercializate, produse cosmetice sau chiar medicale expirate sau altele care nu aveau înscrise data fabricării ori a expirării, reprezentanţii Protecţiei Consumatorului au dat de jucării sau accesorii utilizate în hrănirea sugarilor care nu erau autorizate.

Jucării fatale pentru micuţi

În magazinele de jucării, situaţia a fost mult mai gravă. „Am descoperit foarte multe jucării care puneau efectiv în pericol vieţile micuţilor. Jucării care conţineau componente foarte mici, ce puteau fi înghiţite, care nu aveau nici măcar o atenţionare către părinţi sau jucării de pluş de proastă calitate, cu fire de păr ce se puteau uşor desprinde şi puteau fi inhalate. Pericolele sunt extrem de serioase, nu puţine sunt cazurile în care copiii pot păţi ceva grav din cauza unui simplu joc", ne-a declarat Anica Cârstea, comisar CJPC Mureş. Practic, din dorinţa de a le face un bine celor mici, mamele îşi pot pune în pericol copiii chiar cu jucăriile pe care le cumpără dacă nu sunt atente la toate detaliile.

Principalul pericol îl reprezintă jucăriile ieftine, fabricate în China. Acestea au etichete tipizate, trase la xerox şi care nu au nicio legatură cu jucăriile pe care sunt aplicate. „La unele jucării de plastic mari, de genul seturilor de jucării pentru nisip, lopăţici şi găletuşe, pe etichetă era specificat că produsul era periculos pentru sugari, ceea ce nu e adevărat. Sunt etichete xeroxate şi plasate pe produse total anapoda", a completat comisarul CJPC.

Misiunea mamelor e cu atât mai grea, cu cât de multe ori nici ele nu mai ştiu ce e cu adevărat bun pentru copiii lor. „Jucăriile de calitate sunt foarte scumpe, dar mai degrabă cumpăr din magazinele în care ştiu că pot avea încredere, decât de la orice colţ de stradă. Sănătatea copilului meu e mai importantă decât orice. Mai bine ştiu că are mai puţine jucării, dar bune, decât multe şi care îi pot periclita sănătatea", ne-a declarat Andrada Pop, mama unui băieţel de un an şi două luni.

Amenzi usturătoare

Amenzile în cazul jucăriilor periculoase au depăşit 10.000 de lei, dar nici nu se compară cu cele aplicate farmaciilor, unde cei de la Protecţia Consumatorului au fost nemiloşi. „Ca urmare a abaterilor constatate, au fost aplicate 14 amenzi contravenţionale în valoare totală de de 47.000 de lei şi au fost oprite temporar de la comercializare produse în valoare totală de 3.000 de lei", a spus Liviu Todoran, şeful CJPCMureş.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite