Târgu-Mureş: La coadă pentru analize medicale gratuite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mureşenii se grăbesc la cabinetele medicale la început de lună
Mureşenii se grăbesc la cabinetele medicale la început de lună

Fondurile alocate laboratoarelor de analize medicale se epuizează de obicei în primele săptămâni ale lunii. Mureşenii se prezintă la medic la analize din primele zile ale lunii, sperând că îşi vor putea face investigaţiile de specialitate gratuit.

Pacienţii mureşeni s-au învăţat deja cu o realitatea tristă. Ei ştiu că fondurile alocate policlinicilor şi laboratoarelor de analize medicale se epuizează în primele săptămâni ale fiecărei luni, aşa că se prezintă la medic din timp, pentru a beneficia de gratuitate.

„Am făcut economie”

Culoarele laboratoarelor de analize medicale sunt în această perioadă pline de bolnavi ce aşteaptă la rând. Printre ei se află şi Elena Bratu, o pensionară de 70 de ani, trimisă de medicul de familie pentru un control al colesterolului şi a bilirubinei.

De obicei vin la începutul lunii pentru a-mi putea face analizele gratuite. Eu îmi fac de două ori pe an un set de analize preventiv, pentru că am o vârstă, iar acum după Sărbători nu vreau să am surprize. Am fost la medicul de familie şi m-a trimis aici la cabinet pentru a-mi face analizele pentru colesterol şi bilirubină. Din păcate am fost nevoită să plătesc 20 de lei pentru acestea, deoarece nu se fac gratuite decât cu trimitere de la medicul specialist. Oricum, am făcut economie, pentru că dacă stau să calculez dacă 20 de lei costă în medie o probă, la pachetul de bază ce cuprinde 10 analize aş fi plătit 200 de lei în total, ceea ce e mult pentru pensia mea”, spune Elena Bratu.

Tot pentru analize gratuite s-a prezentat şi Vasile Şandru, de 60 de ani. „Am venit pentru nişte analize la prostată cu trimitere de la medicul de familie. Pe lângă acestea, care sunt gratuite, doresc să-mi fac şi testul INR. Pentru aceasta însă am plătit 24 de lei. E cam mult, dar n-am ce face. Testul INR trebuie să-l fac de 3, 4 ori pe an, în funcţie de cum mă simt”, spune pacientul.

Fonduri pe sfârşite

Momentan laboratoarele de analize medicale lucrează pe baza prelungirii contractului de anul trecut semnat cu CJAS. Medicii le recomandă pacienţilor să se grăbească dacă vor să-şi facă analizele gratuit. „Încă mai avem fonduri până săptămâna aceasta. Mureşenii cu probleme ar trebui să se grăbească, pentru că dacă nu vor scoate bani din buzunar pentru analize”, aprecizat dr. Micu Ioan, administrator Centrul Medical Provisan.

Fonduri mai sunt şi la Policlinica Dora Medicals. „Mureşenii s-au învăţat că la începutul lunii analizele sunt gratuite. Totuşi pacienţii ar fi bine să-şi facă analizele atunci când e nevoie, pentru că nu poţi amâna realizarea unei uroculturi sau a unei glicemii de exemplu, pentru că acestea sunt baza tratamentului pe care pacientul îl urmează mai departe”, a spus dr. Kristaly Dora,administratorul policlinicii.

Cât ne costă analizele?

Tarifele pentru analizele medicale diferă de la un aloborator la altul. La Dora Medicals, de exemplu, hemoleucograma completă costă 12 lei, iar la Provisan 15 lei. Analizele speciale hormonale, de boli infecţioase sau genetice costă între 30 şi 100 de lei. Cea mai scumpă analiză făcută la Dora Medicals este viremia, adică determinarea markerilor virali din sânge pentru virusul hepatic B sau C, care costă în jur de 500 de lei şi nu este decontată de CJAS.
 

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite