Frig în sălile de clasă ale celui mai important colegiu târgumureşean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii Colegiului Naţional "Unirea" stau îmbrăcaţi în clase. FOTO: Ana-Maria Gajdo
Elevii Colegiului Naţional "Unirea" stau îmbrăcaţi în clase. FOTO: Ana-Maria Gajdo

Cu cana de ceai pe bancă şi cu hainele pe ei – aşa învaţă de marţi elevii a şapte clase din Colegiul „Colegiului Naţional „Unirea” din Târgu-Mureş. Copiii au fost trimişi miercuri acasă, iar programul pentru ziua de joi a fost scurtat, după ce în unele săli de clasă temperatura a ajuns la doar 8, 9 grade Celsius.

De vină sunt şi temperaturile extrem de scăzute, de minus 20 de grade înregistrate miercuri şi joi dimineaţă la Târgu-Mureş, dar mai ales faptul că în clădirea veche de mai bine de o sută de ani sobele de teracotă, pe gaz, nu fac faţă. Situaţia se datorează, însă, lipsei de implicare a proprietarului de drept al clădirii, Fundaţia Statusul Romano-Catolic din Transilvania, susţin reprezentanţii Primăriei Târgu-Mureş, care plăteşte chirie pentru ca activitatea colegiului să se desfăşoare în continuare în această clădire.

Situaţia clădirii în care funcţionează Colegiul Naţional „Unirea”

Activitatea Colegiului Naţional „Unirea” din Târgu-Mureş, un etalon în ceea ce priveşte învăţământul din judeţ, dar şi la nivel naţional a fost afectată într-un fel sau altul încă de la momentul retrocedării clădirii. Proprietarul imobilului în care funcţionează colegiul este, din 2008, Biserica Romano-Catolică, reprezentată de Fundaţia Statusul Romano-Catolic din Transilvania în calitate de administrator. Decizia de retrocedare a fost emisă iniţial în 2005 şi în ciuda faptului că a fost atacată de Primărie, a rămas definitivă. Clădirea a fost dată în chirie Primăriei Târgu-Mureş, pentru a se asigurarea continuitatea activităţii de învăţământ. Unitatea de învăţământ a fost înfiinţată în 1907, ca liceu romano-catolic, cu numele Ferenc Rákóczi, cu predare în limba maghiară.  Probleme au fost şi anul trecut când se dorea împărţirea colegiului pur şi simplu în două, adică secţiile română şi maghiară să funcţioneze ca două entităţi separate. Au fost vehiculate şi idei ca mutarea colegiului în altă clădire, sau crearea în aceeaşi clădire a unui Liceu Teologic romano-catolic, „Rákóczi Ferenc II”. De-a lungul anilor au fost acuzaţii din ambele părţi, şi ale administraţiei locale, dar şi din partea Fundaţiei, privind nerespectarea clauzelor contractuale. Municipalitatea a declarat în repetate rânduri că vrea să preia în proprietate clădirea Colegiului Naţional “Unirea” ca şi pe cele ale Liceului Teoretic Bolyai Farkas şi Liceului de Artă, şi ele retrocedate cultelor, pentru a putea face investiţii. Miercuri seară primarul Tîrgu-Mureşului, Dorin Florea, a solicitat public „de urgenţă, preoţilor, să disloce fondurile necesare pentru repararea unităţilor de învăţământ (...)În caz contrar, mă văd nevoit să revin, insistent, la iniţiativa ca aceste şcoli să fie cedate Primăriei pentru a le putea pune la punct, în condiţii legale, fără a fi invocat aspectul pecuniar”. La mijlocul lunii decembrie 2014 un nou contract de închiriere a fost încheiat între municipalitate şi Fundaţia Statusului Romano-Catolic, care prevede o chirie lunară de aproximativ 3.000 de lei, din care jumătate sunt depuşi într-un fond de rezervă, ce poate fi folosit după cum a declarat Tamasi Zsolt, membru în Curatoriul Fundaţiei, inclusiv pentru investiţii. Acesta a mai declarat că şi în anii trecuţi, mai puţin în 2014, au fost făcute reparaţii la acoperişul clădirii şi la sala festivă a colegiului.


Părinţii s-au plâns încă de marţi că elevii stau în frig


Părinţii au semnalat Inspectoratului Şcolar Judeţean încă de marţi că la Colegiul “Unirea”, clădirea principală, se învaţă în frig. Iniţial, părinţii credeau ori că nu funcţionează sistemul de încălzire, ori că se face “economie” la gaz. Marţi, Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş a emis un comunicat de presă în care menţiona că “Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş aduce la cunoştinţa opiniei publice faptul că în prezent nu există nicio unitate de învăţământ în care să fie suspendate cursurile, întreaga activitate didactică desfăşurându-se conform orarului şcolar”. Pentru ziua de marţi, comunicatul prezenta situaţia reală. Încă nu scăzuseră temperaturile atât de mult şi, în plus, nu există o avarie la sistemul de încălzire. Problema este, după cum a menţionat Inspectorul Şcolar General Ştefan Someşan, că sobele nu pot încălzi clasele înalte de 6 metri. Miercuri dimineaţă conducerea colegiului a decis, după ce a văzut că elevii tremură de frig, măsura suspendării temporare pentru zilele de miercuri şi joi a cursurilor şi a stabilit un program de recuperare a orelor. Teodora Boar, directorul colegiului, spune că a încercat să asigure căldura în clase şi a pornit sobele încă de săptămâna trecută, când copiii erau în vacanţă: “Noi am încălzit sălile de clasă încă din data de 3 ianuarie pentru că ştiam că sunt greu de încălzit şi ştiam că temperaturile au scăzut destul de mult faţă de săptămâna trecută. Se face foc, este încălzire, problema este că sălile de clasă sunt mult prea mari, înalte, este o clădire foarte veche, de peste 100 de ani, cu ferestre mari din cauza cărora se pierde multă energie. Primăria cunoaşte situaţia, Inspectoratul de asemenea”.
Scurtarea orelor de curs este, însă, numai  o soluţie de moment. Dacă se vor mai înregistra temperaturi extreme ca şi zilele trecute, şi în sălile de clasă va fi, din nou, frig. O rezolvare reală va fi posibilă numai după ce  Primăria Tîrgu-Mureş şi Statusul Romano-Catolic vor ajunge la un acord – eventual trecerea clădirii în patrimoniul municipalităţii – astfel încât să fie realizate investiţii cum ar fi introducerea unui sistem de încălzire centrală şi reabilitarea termică.

citeşte şi 

Temperaturi de minus 20 grade Celsius în Maramureş. Frigul aduce oamenii străzii mai aproape de moarte

Târgu-Mureş: Bebeluş mort de frig la Târnăveni

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite