FOTO Expoziţia „Aurul şi argintul antic al României”, la Târgu-Mureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
aur1

Aurului şi argintului antic al României va putea fi văzut la Târgu-Mureş. Expoziţia itinerantă va aduce târgumureşenilor unele dintre cele mai importante capodopere ale orfevrăriei pre- şi protoistorice, ale  antichităţii clasice şi perioadei migraţiilor, deci un patrimoniu de excepţie, atât ca valoare intrisecă cât şi istorică.

Muzeul Judeţean Mureş în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, organizează în Sala de Oglinzi a Palatului Culturii din Târgu Mureş evenimentul cultural de excepţie - Expoziţia ”Aurul şi argintul antic al României”. Expoziţia va avea loc în în perioada 8 aprilie – 16 mai

Expoziţia itinerantă reuneşte unele dintre cele mai importante capodopere ale orfevrăriei pre- şi protoistorice, ale  antichităţii clasice şi perioadei migraţiilor, deci un patrimoniu de excepţie, atât ca valoare intrisecă cât şi istorică.

Expoziţia ”Aurul şi argintul antic al României” reprezintă un amplu proiect muzeografic, iniţiat şi organizat de către Muzeul Naţional de Istorie a României în colaborare cu 31 de muzee de istorie şi arheologie din toată ţara, care participă la acest proiect cu cele mai reprezentative piese din aur şi argint aflate în patrimoniul lor. Au fost reunite astfel peste 1000 de podoabe din metale preţioase, accesorii vestimentare, armament de paradă, piese de harnaşament, piese de veselă, eşalonate ca întindere cronologică din eneolitic până în zorii evului mediu, din mileniul al V-lea a.Chr. până în secolul al VII-lea p.Chr.

Expoziţia reprezintă o realizare muzeotehnică deosebită, care pune în valoare fiecare piesă în parte, reliefându-i sensul iniţial – insignă, însemn, prestigiu, sacralitate, podoabă – sens pentru care meşterii orfevrari din toate timpurile au investit pricepere tehnică, îndemânare, imaginaţie, care au condus la o mare diversitate ca formă şi simbol a artefactelor din aur şi argint.

În vitrinele expoziţiei vor putea fi admirate piese din tezaurul de la Pietroasa, binecunoscut sub numele de ”Cloşca cu pui”, piese din inventarul ansamblurilor princiare geto-dacice de la Craiova, Cucuteni – Băiceni, Poiana Coţofeneşti, Agighiol, Peretu, brăţările dacice polispiralice de aur descoperite la Sarmizegetusa Regia sau tezaure precum cele de la Perşinari, Sacoşu Mare sau Ostrovu Mare din epoca bronzului, Apahida, Floreşti-Polus sau Sucidava-Izvoarele din antichitatea târzie şi evul mediu timpuriu.

Valoarea expoziţiei este totodată şi una ştiinţifică, prin multitudinea de informaţii pe care le oferă despre fiecare epocă în parte, contextul descoperirilor, tehnica de prelucrare a aurului şi argintului în diferite epocii istorice. Proiectul este încununat de prezenţa unui excepţional catalog, cel mai complex catalog care a însoţit vreodată o expoziţie realizată în România, care va rămâne multă vreme o lucrare de referinţă pentru piesele de aur şi argint descoperite pe teritoriul României.

Vernisajul va avea loc miercuri, 8 aprilie la ora 17.00 (intrarea este pe baza de invitaţie). Publicul este invitat să viziteze expoziţia în perioada 9 aprilie -17 mai, de marţi-duminică între orele 9.00-16.00. Preţul biletelor este 18 lei pentru adulţi şi 12 lei pentru copii şi pensionari.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite