Foste şefe ale spitalului din Târnăveni, trimise în judecată de DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Investiţii majore la Spitalul "Gheorghe Marinescu" din Târnăveni au început abia după 2014
Investiţii majore la Spitalul "Gheorghe Marinescu" din Târnăveni au început abia după 2014

În timp ce banii spitalului din Târnăveni mergeau pe spoturi radio fictive cu urări de “sănătate”, cu ocazia sărbătorilor de iarnă din 2009, clădirea veche de 100 de ani a spitalului stătea să se prăbuşească.

Nicoleta Monica Sandu şi Anna Moldovan, fost manager general, respectiv director financiar-contabil la Spitalul Municipal „Dr. Gheorghe Marinescu” din Târnăveni au fost trimise în judecată, în stare de libertate, de către procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial-Tîrgu Mureş. Cele două sunt cercetate pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu.
Conform procurorilor DNA, în perioada 2008 – 2009, atât managerul cât şi directorul financiar „au prejudiciat această instituţie spitalicească cu diferite sume de bani, pe care le-au achitat în mod nelegal şi nejustificat către diverşi furnizori de bunuri şi prestatori de servicii, care au obţinut astfel foloase necuvenite”. Prejudiciul total reţinut în cauză este de 71.951 de lei, mai arată procurorii DNA, care au dispus şi sechestru pe bunurile Annei Moldovan.


Primul contract de prestări servicii, cu probleme, amintit de procurori a fost încheiat în   martie 2009 cu S.C. „PSIHOMEDICA” S.R.L., caz în care  „s-a dispus achitarea sumei totale de 23.895 lei, din care suma de 7.785 lei a fost achitată în mod nejustificat, întrucât serviciile aferente nu au fost executate, respectiv au fost nereale”. Procurorii amintesc că în baza acestui contract, S.C. „PSIHOMEDICA”S.R.L. Buzău, trebuia să presteze servicii medicale de medicina muncii, în anul 2009, pentru angajaţii spitalului, însă 97 de persoane nu au beneficiat de aceste servicii.
Cele două şefe au încheiat un alt contract de prestări servicii, tot în martie 2009, cu Cabinetul Individual de Psihologie „Gheorghe Nicuşor” din Râmnicu Sărat către care „s-a dispus achitarea sumei totale de 61.370, din care suma de 54.350 lei a fost achitată în mod nelegal şi nejustificat”. Procurorii au ajuns la această concluzie din cauza „achitării serviciilor prestate la un preţ nejustificat de mare pentru cele 468 persoane testate şi din caracterul fictiv al examinării pentru un număr de 178 persoane”. Contractul avea ca obiect testarea psihologică a angajaţilor spitalului.
 Nicoleta Monica Sandu şi Anna Moldovan ar mai fi achitat servicii inexistente de IT, în valoare de peste 5 mii de lei. „Ulterior încheierii Contractului de prestări servicii, la data de 19.02.2009, cu S.C. „ARTA PRODCOMDET”S.R.L în calitate de prestator, pentru prestare de servicii IT, s-a dispus achitarea, în lunile februarie şi martie 2009, a sumei totale de 5.300 lei, în mod nelegal şi nejustificat, aspect rezultând din împrejurarea că serviciile facturate nu au fost niciodată executate de societatea prestatoare”.


Şi nu în ultimul rând, cele două şefe ale spitalului au facturat peste 7 mii de lei, pentru spoturi radio prin care ar fi trebuit să transmită „urări de sănătate”, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, locuitorilor din Târnăvenii, servicii niciodată prestate de firma care a încasat banii, mai spun procurorii DNA. „După încheierea Contractelor de prestări servicii de publicitate, la data de 01.09.2008 şi 26/10.12.2008, cu S.C. „MIRBALI SERVIMPEX”S.R.L în calitate de prestator, s-a dispus achitarea sumei totale de 7.101 lei, în mod nelegal şi nejustificat, aspect rezultând din împrejurarea că serviciile facturate nu au fost niciodată executate de societatea prestatoare. În ambele contracte este prevăzută promovarea publicitară prin radio şi internet a unei „campanii de prevenire a cancerului la sân – screening mamar” şi respectiv „urări de sărbători”, fără a se specifica durata spoturilor ce urmau a fi produse de S.C. „MIRBALI SERVIMPEX”S.R.L., planurile media pentru difuzarea spoturilor, intervalele orare de difuzare, numărul minim de difuzări aferent fiecărui contract, elemente minimale care trebuiau să fi stat la baza determinării şi stabilirii valorii contractelor”, se arată în comunicatul DNA.
 
În timp ce banii erau aruncaţi pe fereastră, clădirea spitalului se afla într-o stare avansată de degradare. Abia anul trecut s-au făcut primele investiţii, după cum a precizat  actualul manager al Spitalului „Gheorghe Marinescu” din Târnăveni, dr. Barmou Mohamed-Kheir. Acesta a declarat că până în momentul în care el a preluat mandatul în luna septembrie 2013, spitalul nu beneficiase de nicio investiţie majoră şi mai mult, avea o datorie de 1 milion 8 sute de mii de lei către furnizori de medicamente, alimente, etc. „În momentul în care am preluat spitalul, era foarte greu, existau aceste datorii, secţiile nu erau reparate, acum avem 2-3 secţii la nivel european. Au fost făcute investiţii cu bani de la Consiliul Judeţean. Clădirea spitalului din Târnăveni are mai mult de 100 de ani, toate secţiile erau vechi, nu au fost făcute reparaţii capitale, ci doar mici zugrăveli”, a menţionat dr. Barmou Mohamed-Kheir.


Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Tîrgu-Mureş.  DNA mai precizează că  „această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”.
Ana Gajdo

citeşte şi

Percheziţii ale procurorilor DNA la Prefectura Suceava. Prefectul Florin Sinescu, vizat într-un dosar de corupţie

Surse: DNA a luat la puricat Uniunea Comunelor Grănicereşti din Năsăud, în dosarul retrocedărilor ilegale, în care sunt implicaţi politicieni de vârf

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite