Dan Maşca, omul de afaceri mureşean care susţine copiii în situaţii dificile: „Nu are nicio vină un copil că se naşte într-o familie care acum este bătută de soartă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Maşca are un program de mentorat în care se ocupă de 20 de copii şi tineri FOTO: Ana Gajdo
Dan Maşca are un program de mentorat în care se ocupă de 20 de copii şi tineri FOTO: Ana Gajdo

Ana  trăia în ghenă. Andrei era gata să rămână corigent la matematică. Ei şi alţii ca ei au primit o mână întinsă. Nu pentru azi, ci şi pentru mâine. Dan Maşca este un cunoscut om de afaceri mureşean iniţiator a numeroase proiecte pentru comunitate. El şi echipa sa derulează un program de mentorat pentru a salva cât mai mulţi copii aflaţi în situaţii delicate.

De la educaţie, cultură la politică şi societate civilă, Dan Maşca consideră că orice om poate face ceva pentru comunitatea în care trăieşte. Conduce propria firmă de IT, software, web design etc., dar derulează şi o multitudine de proiecte pentru comunitate şi a făcut din aceasta un mod de viaţă.

Un program de mentorat

Omul de afaceri mureşean nu dă pur şi simplu bani copiilor aflaţi în nevoie, ci îi ajută să se ridice. Dacă un copil nu are bani de meditaţii ca să nu rămână corigent la matematică, el va găsi soluţia ca un apropiat al său să îi acorde copilului ore de pregătire. Dacă un copil doarme în ghenă, se va lupta ca el să ajungă într-o casă de ocrotire. Şi va da constant bani pentru ca acel copil să meargă la şcoală. Poate îi va da chiar un loc de muncă, mai târziu.

În primul rând Dan Maşca frapează prin normalitate. Nu se laudă cu ce face, nici câţi copii are în programul său de mentorat. De ce îi ajută?

„Răspunsul simplu la întrebarea de ce îi ajut este: pentru că pot! Pentru că suntem oameni sănătoşi, pentru că m-a ajutat Dumnezeu să pot să creez bogăţie materială suficient de multă şi am citit în Biblie sau vedem în relaţiile interumane că «dăruind vei dobândi», nu ştii niciodată când se întoarce binele făcut”, spune Dan Maşca.

În opinia sa este un lucru absolut firesc ca noi să încercăm să salvăm 2, 3 sau 10 copii care sunt acum în situaţii dificile. Poate că măcar unul va deveni un medic bun, un profesor, mai spune acesta. Ideea sa este aparent simplă şi la îndemâna oricui. Nu trebuie să fii plin de bani pentru a salva un astfel de copil. Trebuie să dai 2 lei, 5 lei, dar să faci lucrul acesta cu constanţă. Şi să devii un mentor pentru cel pe care vrei să îl salvezi.

„Ştim de când suntem tineri, din liceu, că cine ne-a mentorat, cine ne-a ajutat, ne-a influenţat foarte mult: un  profesor bun, părintele, ceilalţi care au venit la şcoală ca să îţi spună: «Uite ce se întâmplă şi ce trebuie să faci ca să poţi să reuşeşti în timp». Aceste lucruri ne-au influenţat şi noi încercăm practic să le copiem. Nu are nicio vină un copil că se naşte într-o familie care acum este bătută de soartă, nu are casă, trăieşte în condiţii grele”, spune Dan Maşca.

Ana, fetiţa salvată din ghena de gunoi

Ana este o adolescentă care trăieşte acum într-o casă de ocrotire din comuna mureşeană Şincai. Este premiantă chiar dacă a dormit în gunoaie. Ea a fost salvată. “Am reuşit în urmă cu câţiva ani ca o astfel de fată care stătea împreună cu tatăl ei în ghene de gunoi (…) să intre într-o casă parentală la Şincai, o casă cu 12 copii. Fata este foarte capabilă şi avea toate şansele să se piardă. Merge la şcoală, ştie să scrie şi să citească, a fost premiantă. Şi normal că nu poţi să îi dai doar o donaţie să îşi cumpere caiete şi cărţi. Am susţinut toată casa aceea. Şi nu cu sume mari”, mai spune Dan Maşca

Acesta este secretul său. Banii oferiţi constant, nu neapărat în sume mari. Chiar dacă Ana provine dintr-o familie de romi, săracă, iar tatăl ei trăieşte încă pe străzi, ea este salvată.

„Dacă ne gândim, suntem mii de oameni în această comunitate care pot mentora  3 copii măcar, copii care se află pentru o perioadă într-o situaţie grea, fără vina lui. Sau putem merge şi face donaţii la ONG-urile care se ocupă de copii. Avem multe astfel de ONG-uri, nu contează că dai 5 lei, 10 lei, nu contează decât să îi dai lună de lună ca ei să ştie: 1000 de oameni îmi dau 5 lei pe lună. Asta înseamnă 5000 de lei ceea ce este un lucru extraordinar!”, mai spune omul de afaceri.

Andrei, pasionatul de calculatoare salvat de la corigenţă

Andrei se află într-o situaţie delicată. Trăieşte alături de mama sa. Nu îşi face temele, stă la calculator. Este în clasa a VII-a. „Îi ştiu de mulţi ani, practic eu l-am botezat (…)Lui îi place să lucreze la computer şi uneori uită de teme. În programul acesta de mentorat ne ocupăm de el: sunt mulţi oameni care chiar dacă nu sunt profesori, îl pot ajuta”, mai spune Dan Maşca, cel care a avut grijă ca Andrei să aibă parte de ore de pregătire şi să se salveze de la corigenţă.

Tineri care au primit o şansă

Un tânăr autist, un altul surdo-mut… şi ei au primit o şansă. Geza, de exemplu, deşi vine dintr-o familie săracă din Bahnea a lucrat cot la cot cu programatorii fimei mureşene conduse de Dan Maşca timp de 1 an. Împreună au realizat  fişe didactice pentru portalul Educaţie Mureş, fişe care pot fi folosite fără nici un leu de orice educatoare, ca materiale opţionale gratuite.

Sunt doar câteva exemple, pentru că Dan Maşca este un om care nu se laudă cu ceea ce face.  20 de copii fac parte din programul său de mentorat. Asta poate însemna 20 de viitori oameni care vor avea grijă de această comunitate.

 

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite