Târgu-Mureş: Un singur computer tomograf la mii de pacienţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Computerul tomograf al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă s-a defectat după opt ani de utilizare zilnică. Pacienţii care au nevoie de examinări tomografice vor fi trimişi la Spitalul Clinic Judeţean, unde funcţionează singurul aparat „de stat".  

Un singur tomograf la mii de pacineţi. Aceasta este situaţia pe care o vor suporta bolnavii care vin la spitalele din Mureş, timp de trei luni, după ce computerul tomograf (CT) al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, vechi de opt ani, s-a defectat din nou. „După foarte mulţi ani de folosinţă şi multe slice-uri pe care le-a făcut, într-adevăr aparatul a cedat. El mai poate fi reparat, dar investiţia este foarte costisitoare", a declarat dr. Florin Gomotârceanu, managerul SCJU Târgu-Mureş.

Aparatul s-a mai defectat în trecut, iar conducerea unităţii medicale a primit bani pentru unul nou. Procedura de achiziţie va dura, însă, cel puţin până în luna mai. „Avem deja fila de buget din partea Ministerului Sănătăţii şi avem alocaţi banii, urmând să demarăm procedurile de achiziţie pentru un nou computer tomograf. Costul de achiziţie se ridică la 500.000 de euro, iar procedura va dura cel puţin trei luni", a precizat dr. Florin Gomotârceanu.

Soluţii temporare pentru pacienţi

Pentru ca sutele de pacienţi ai SCJU şi cei aduşi de urgenţă de SMURD să beneficieze în continuare de investigaţiile CT, conducerea unităţii a apelat la medicii Spitalului Clinic Judeţean Mureş, care are în dotare un astfel de aparat. Problema este că acesta nu va face faţă numărului mare de pacienţi.

"Am trimis o adresă în scris Spitalului Clinic Judeţean pentru că vrem să ştim dacă spitalul va putea primi pacienţii noştri 24 de opre din 24. Dacă nu, vom căuta resursele financiare pentru a repara CT-ul nostru până vom achiziţiona unul nou. Aparatul era utilizat zilnic pentru aproximativ 50 de examinări", a precizat Lavinia Cosma, purtător de cuvânt al SCJU.

.Directoarea Spitalului Clinic Judeţean, dr. Konrad Judith a refuzat orice dialog cu presa legat de situaţia creată, precizând doar că între cele două spitale nu există niciun protocol semnat prin care pacienţilor SCJU să le fie permis accesul la tomograful de aici, ci doar discuţii la nivel de conducere. 

Paturi insuficiente la SCJU

O altă problemă cu care se confruntă Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu-Mureş este lipsa paturilor. Situaţia se datorează numărului tot mai mare de pacienţi care ajung aici, atât din Mureş cât şi din alte judeţe ale ţării. Spitalul are 1.084 de paturi, dar înregistrează o cerere mult mai mare la secţiile de chirurgie, neurochirurgie şi cardiologie. Solicitarea paturilor spitaliceşti se va tripla în acest an, după ce se va finaliza construcţia noii Unităţi de Primiri Urgenţe.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:  

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite