Turismul de business salvează hotelierii mureşeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă în 1990 existau doar 12 unităţi de cazare, anul trecut oraşul deţinea 22, iar dezvoltarea continuă. Hotelurile nu se bazează pe turiştii clasici, care vizitează punctele de atracţie ale oraşului, ci pe cei veniţi în interes de afaceri.

Totuşi, în condiţiile în care Târgu-Mureş nu reprezintă un centru turistic al ţării, neavând obiective forte, se naşte logic întrebarea: de ce se dezvoltă industria hotelieră dacă „noi" nu avem ce să le arătăm turiştilor? Răspunsul pare să fie dat de turismul de afaceri, care e în floare. Conferinţele medicale, ştiinţifice, cele de afaceri şi resurse umane, par să păstreze vii hotelurile din oraş. Anul acesta au fost inaugurate trei hoteluri de lux în centrul oraşului: Premier, Plaza şi Grand.

„Deţinând trei hoteluri cu clasificări diferite, putem să ne repartizăm turiştii în funcţie de bugetul lor. Chiar dacă Mureşul nu reprezintă un punct de atracţie major din punctul de vedere al tursmului clasic, pentru turismul de afaceri situaţia este cu totul alta. Workshop-uri, teambuilding-uri, întâlniri de afaceri şi cazări în timpul săptămânii, toate acestea sunt acoperite de hotelurile noastre. Iar în weekend, centrele spa, pe care eu le consider obligatorii în orice hotel care se respectă, asigură o relaxare de care orice om de afaceri sau turist are nevoie", ne-a declarat Dacian Vlas, general manager la Business Center, Plaza Hotel şi Ciao.

Investiţii majore

Hotelurile axate pe acest segment de public sunt President (care deţine cel mai mare centru expoziţional din judeţ), Business şi Grand, ultimul fiind re-inaugurat chiar în luna mai. Proiectul de modernizare, în valoare de 16.997.775 de lei, a beneficiat de fonduri europene de 9.439.944 de lei.

Plaza, o altă bijuterie hotelieră mureşeană, ocupă spaţiul în care funcţiona fostul hotel Transilvania. Firma Voiajor SRL, deţinută de familia Vlas, a achiziţionat la finele anului 2009 hotelul Transilvania de la Josef Goschy, proprietarul lanţului Unita Turism, pentru circa 1,7 milioane de euro. În urma renovării, hotelul are două corpuri, unul cu 50 de camere clasificate la 4 stele, iar celălalt cu 30 de camere de 5 stele.

„Am investit în achiziţia şi modernizarea hotelului circa 7 milioane de euro", declara anul trecut Dacian Vlas.

Sportul şi muzica, bonusuri pentru hotelieri

Evident, din punct de vedere turistic, Festivalul Peninsula şi reprezintă o mană cerească pentru hoteliri. Doar anul trecut, Peninsula, s-a bucurat de prezenţa a peste 63.000 de spectatori, mulţi dintre ei veniţi din afara judeţului sau chiar din străinătate. Nu sunt de neglijat nici cluburile sportive, care, odată cu dezvoltarea sportului mureşean (prezenţa în play-off a celor de la BC Mureş sau evoluţia în prima ligă a FCM-ului), au atras alte echipe cu bugete mari către hotelurile cu nume din oraş.

Peste 50.000 de turişti în patru luni

Statisticile arată că, în primele patru luni ale anului 53.107 de turişti (cu 1.508 mai mulţi faţă de aceeaşi perioadă din 2010) au venit la Târgu-Mureş. Dintre aceştia 7.788 au fost străini (14,7%). Turiştii din Ungaria au fost cei mai numeroşi până în prezent, 1.835 (23,6% din total), fiind urmaţi de moldoveni 1.253 de persoane (16,1%), nemţi 850 de persoane (10,9%) şi italieni 684 de persoane (8,8% din total).

Târgu-Mureş

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite