Cât ne costă învăţământul „gratuit”? Mercurialul cadourilor în şcolile din Mureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru o familie cu un salariu mediu pe economie, şcoala devine un coşmar. De la începutul anului de îmvăţământ şi până în ultima zi de cursuri, buzunarul părintelui se transformă într-un sac fără fund.

Dacă în primele zile de şcoală fiecare părinte este obligat să plătească de la perdele până la parchet şi dulăpioare aboslut tot, în cursul anului, preţul unui copil în învăţământul de stat gratuit continuă să crească. 

„Am plătit în afară de fondul clasei, care nici nu am înţeles la ce foloseşte, alte 200 de lei. Fiul meu a intrat în clasa zero, dar am fost obligată să plătesc tot. Zugrăvitul clasei 20 de lei, pentru dulăpior 60 de lei, perdeaua 50 de lei, parchetul 50. Şi suntem 25 de părinţi, faceţi un calcul. Anul viitor vor merge în altă clasă şi mai mult ca sigur vom plăti din nou aceste sume, s-a mai întâmplat” spune Marioara Oltean. 

Culmea este, că la diferenţă de un an, părinţii copiilor care vor intra în clasă plătesc aceleaşi sume, pentru aceleaşi lucruri. Nici la grădiniţă situaţia nu e diferită. 

„Am avut trei copii la aceeaşi grădiniţă. Pentru fiecare îm parte, trei ani la rînd am plătit acelaşi lucru: perdele, pătuţ şi lenjerie. Fiecare m-a costat între 150 şi 200 de lei. Am întrebat dacă atunci când termină copilul îmi dă patul acasă. Nu se poate să plătesc trei ani la rând în total 600 de lei. E ca şi când am dota toată grădiniţa în fiecare an” se plânge Codruţa Moldovan.

De sărbători, Crăciun, 8 Martie sau Paşti părintele şcolarului scoate cel puţin 60 de lei pentru cadouri 

Nici nu îşi revine vine părintele după calculele lui septembrie, că loveşte din spate Crăciunul. Legea nescrisă a învăţământului românesc obligă părinţii la cadouri, unele chiar costisitoare şi pe care mulţi nu îşi permit să le cumpere nici măcar pentru uz personal. 

„Am copilul în clasa a patra. La noi la şcoală s-au adunat acum de Crăciun 80 de lei de la fiecare copil, pentru cadou învăţătoarei. Comitetul de părinţi a hotărât să punem banii într-un plic, ca să îşi ia doamna ce vrea” mărturiseşte o mămică care a preferat să rămână anonimă. 

„Nu vreau sa îmi dau numele, mi-e teamă să nu se răzbune pe copil, ştiţi câte cazuri au fost. Dacă află că nu vrei să dai banii, iau copilul în vizor şi primeşte numai note proaste.Oricum se ocupă de copii în funcţie de poziţia părintelui şi cadouri” 

De Crăciun, învăţătoarele, directoarele de grădiniţe şi educatoarele sunt norocoase. De la tablete si telefoane de ultimă generaţie, până la bani în plic şi carduri cu bani de cumpărături primesc orice. Situaţia e cu repetiţie şi la 8 martie. Bani, între 50 şi 100 de lei de copil sau cadouri care simbolizează mulţumirea părintelui faţă de dascălul care îşi face meseria cele patru sau cinci ore pentru care statul îl plăteşte. 

„Dăm şi de 8 martie, ca şi la Crăciun, de 1 martie ducem numai flori şi mai dăm la sfârşit de an”, spune Ionut Oprescu, tatăl a doi copii şcolari. Finalul de an aduce din nou cheltuieli. Mai mici pentru cei până în clasa a treia, mai mari pentru cei care termină clasa a patra şi spun la revedere învăţământului primar. 

„La clasa fiului meu a lipsit învăţătoarea, cam două săptămâni, a fost internată în spital şi a venit o doamnă la pensie, înlocuitoare. A trebuit să plătim câte 25 de lei de copil. Am întrebat şi eu de ce nu aduce înlocuitor inspectoratul. A zis că nu e obligaţia inspectoratului să aducă pe cineva, decât daca învăţătoarea lipseşte mai mult de o lună sau două. Aşa ceva nu am pomenit. Şi nici prea multe nu au făcut, decât că au fost copiii supravegheaţi” , povesteşte Alexandra Moldovan.

In judeţul Mureş nu a fost depusă oficial nici o plângere la Inspectoratul Scolar împotriva vreunui dascăl pe motivul că ar fi cerut bani pentru dotarea clasei sau că ar fi primit sume de bani "dăruite" simbolic de sărbători. 

Citeşte şi: 

 Învăţătoarea abonată la banii părinţilor a scăpat, directoarea a fost demisă

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite