Târgu-Mureş:Topul cititorilor “bibliotecilor de cartier”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş:Topul cititorilor “bibliotecilor de cartier”
Târgu-Mureş:Topul cititorilor “bibliotecilor de cartier”

Cei mai mulţi cititori ai unei filiale din cartierele oraşului sunt înscrişi în Tudor. Bilioteca Judeţeană Mureş are patru filiale în oraş, cei mai interesaţi de cărţi fiind elevii.

Filiala nr. 1 a Bibliotecii Judeţene Mureş dispune de un fond de publicaţii de peste 25 de mii de volume şi este situată în Aleea Carpaţi nr. 51. Majoritatea cititorilor înscrişi aici sunt elevi şi studenţi, în total 460. Pensionarii (290), funcţionarii (160), intelectualii întregesc pe lângă muncitori şi tehnicieni numărul cititorilor.


Cărţile cele mai solicitate sunt de literatură beletristică, lecturi şcolare obligatorii, dicţionare, enciclopedii şi lucrări de informare. Fondul de carte existent la această filială respectă principiul multiculturalităţii şi răspunde nevoilor de lectură şi informare specifice beneficiarilor de naţionalitate română, maghiară şi germană.


Filiala din Tudor face 50 de ani


Situată în str. Braşovului nr. 1 (Cartierul Tudor) din Târgu-Mureş, la parterul blocului de garsoniere, filiala nr. 2 a Bibliotecii Judeţene Mureş a fost înfiinţată în anul 1969. Dispune de un fond de publicaţii de peste 17.000 de volume. La biblioteca din Cartierul Tudor sunt înscrişi 2.758 de utilizatori dintre care 1.956 sunt elevi şi studenţi, 302 pensionari, casnice, şomeri, 500 funcţionari, intelectuali. Muncitorii şi tehnicienii completează numărul cititorilor. Cărţile cele mai solicitate – 15.892 unităţi difuzate - sunt de literatură beletristică, lecturi şcolare obligatorii, dicţionare, enciclopedii şi lucrări de informare.


18.000 volume şi în Dâmbu


La parterul unui blocul de garsoniere, lângă Poştă, în B-dul 1848 nr. 37 (cartierul Dâmbul Pietros) din Târgu-Mureş, funcţionează filiala nr. 3 a Bibliotecii Judeţene Mureş. Cei care stau în zonă au la dispoziţie peste 18.000 de volume. Aici sunt înscrişi 2.149 de utilizatori dintre care 1.450 sunt elevi şi studenţi, 33 pensionari, 136 funcţionari, dar şi intelectualii, muncitori sau tehnicieni. Cărţile cele mai solicitate sunt de literatură beletristică, lecturi şcolare obligatorii, dicţionare, enciclopedii şi lucrări de informare.


Opt mii de vizite în Cornişa

Filiala nr. 4 este situată la parterul Casei de Cultură a Studenţilor din Târgu-Mureş, Str. Nicolae Grigorescu, nr. 19. Aici sunt 5.000 de volume. Anual, filiala răspunde solicitărilor unui număr mare de utilizatori, care împrumută volume din toate domeniile oferite. Se efectuează în jur de 8 de mii de vizite anual, iar ca structură de vârsta, 70% dintre utilizatori sunt tineri: elevi şi studenţi. „Activitatea în filiale nu este atât de bogată în timpul verii fiind vacanţă, însă în rest avem foarte mulţi cititori”, ne-a declarat Liliana Moldovan, directorul BJ Mureş.


Evenimente în filiale


Periodic la sediul filialelor au loc expoziţii tematice, vitrine cu noutăţi, lansări de carte etc. Accesul se face pe baza permisului de intrare eliberat la înscrierea ca cititor al bibliotecii; permisul este valabil pe o perioadă de 5 ani, cu condiţia să fie vizat la începutul fiecărui an calendaristic. La baza organizării fondurilor de carte stă accesul liber la raft. Activitatea se desfaşoară pe baza regulamentului interior al bibliotecii, servirea utilizatorilor fiind asigurată de două schimburi al căror program de funcţionare este stabilit de către conducerea instituţiei. Se pot împrumuta maximum 4 publicaţii, pentru 14 zile.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite