Târgu-Mureş:„Comanda” de apartamente, amânată cu o lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş:„Comanda” de apartamente, amânată cu o lună
Târgu-Mureş:„Comanda” de apartamente, amânată cu o lună

O comisie va analiza până luna viitoare dacă Primăria va construi apartamente pe credit sau va cumpăra din piaţă locuinţe dispersate în oraş. Proiectul achiziţiei de locuinţe a fost retras de primarul Florea. El se vrea totuşi jucător pe piaţa imobiliară.

Consiliul Local Târgu Mureş n-a mai votat joi caietul de sarcini şi instrucţiunile pentru ofertanţi, întocmite în vederea organizării licitaţiei publice pentru achiziţionarea unui număr de 200 de apartamente, în scopul  asigurării de locuinţe sociale. Primarul s-a supărat că iniţiativa a fost criticată şi a anunţat că  retrage iniţiativa, iar consilierii au decis să formeze o comisie care să studieze variante de construire de locuinţe prin SC Locativ pe credite la bănci garantate de Primărie, sau variante de achiziţie de apartamente aflate inclusiv în prorpietatea unor persoane fizice şi nu parte integrantă a unui proiect realizat de un dezvoltator imobiliar.

Blocajul

Consilierul UDMR Molnar Gabor a fost cel care a indicat că majoritatea reprezentată de consilierii uniunii este împotriva proiectului de hotărâre. “Premisele sunt corecte: e nevoie de locuinţe, însă preţurile sunt relativ în scădere şi activitatea dezvoltatorilor s-a redus considerabil. Dacă le combinăm bine, ar putea ieşi o variantă mai bună”, a spus acesta. Molnar a vorbit despre variante alternative şi a propus construcţia de locuinţe prin Locativ, finanţate prin credite garantate de Primărie. “Terenul ar fi gratis, preţul său nu ar mai intra în costul final, utilităţile la fel, spre exemplu încălzirea ar putea fi foarte bine asigurată de centrale de scară ale Energomur”, a mai arătat Molnar Gabor.

Ce strategie are Primăria?

Primarul Dorin Florea a subliniat că problema necesarului de locuinţe în oraş poate fi rezolvată doar dacă Primăria devine un “jucător” pe piaţa imobiliară. “Vrem să ne transformăm în jucători, nu doar în executanţi ai programelor guvernamentale. Există necesitatea locuinţelor şi ne-am gândit cum să facem ca doar Consiliul Local să decidă asupra realizării şi repartizării lor. N-am găsit altă modalitate, şi am crezut că o firmă poate obţine mai bune de la o bancă decât o primărie. Nu cumpăram apartamente, aţi înţeles greşit, cumpăram contracte cu finanţare, am şi cerut o perioadă de graţie ca Primăria să nu plătească 2 ani nimic. E normal să te preocupe soarta tinerilor şi a profesioniştilor care aduc progres în oraş, nu putem să ne ocupăm doar de probleme sociale. Am promis 800  de locuinţe, o să vă trimit familiile pe cap, eu le voi spune că am încercat”, a susţinut primarul. El a explicat şi refuzul vânzării unor apartamente ANL. “Există 103 cereri ale unor familii de tineri care vor să cumpere locuineţele ANL”, a atras atenţia consilierul Peti Andrei. “Mulţumesc, nu, e o prostie după părerea mea. Dacă noi plătim chiria, tinerii să se preocupe de carieră, să ştie că au chiriile pe viaţă. Dacă le vindem locuinţele, ei pot pleca din oraş şi rămânem şi fără locuinţe”, a mai spus Dorin Florea.


Conform caietului de sarcini Primăria vroia să cumpere locuinţe sociale, confort I, cu parcări, doar în blocuri construite după anul 2000 şi gata până pe 31 decembrie 2009. SC Locativ SA recomandase un preţ mediu pe metru pătrat (exclusiv TVA) al apartamentelor noi de 924 euro/mp. Municipalitatea urmărea achiziţia a maxim 200 de locuinţe tip aparament cu 1, 2, şi cu 3 camere.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite