ADMITERE LICEU 2013 Poveştile celor mai buni elevi şi absolvenţi ai liceelor de top din judeţul Mureş. Flavia Roşianu - absolvent model şi Anamaria Gîrbovan - elev de top

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Flavia Roşianu şi Anamaria Gîrbovan
Flavia Roşianu şi Anamaria Gîrbovan

Flavia Roşianu - vârful de lance al promoţiei 2012 de absolvenţi ai Colegiului Naţional ”Unirea” din Târgu-Mureş şi Anamaria Gîrbovan - şefa de promoţie 2013 a Colegiului Naţional "Alexandru Papiu Ilarian" din Târgu-Mureş

Flavia Roşianu este fără falsă modestie vârful de lance al promoţiei 2012 de absolvenţi ai Colegiului Naţional ”Unirea” . În prezent, studiază Ştiinţele Biomedicale la Imperial College London din Marea Britanie. Încă din timpul liceului s-a făcut remarcată ca un elev de elită prin participările constante la Olimpiada Naţională de Biologie în toţi cei patru ani de studiu. Concurs la care în clasa a IX-a a obţinut o mentiune, în clasa a X-a a luat medalia de bronz, în clasa a IX-a a luat aurul, iar în clasa a XII-a a obţinut menţiunea specială. Prin muncă asiduă a reuşit ca în clasele a IX-a şi a XII-a să se califice în lotul naţional lărgit de biologie, format din 20 de elevi, din care s-au ales cei 4 care au participat la faza internaţională a olimpiadei.

Flavia a ales să studieze la Unirea deoarece şi-a dorit dintotdeauna să urmeze profilul matematică – informatică bilingv engleză. Dar şi pentru că liceul din Târgu-Mureş este cele mai bun din judeţ. 

Pentru Flavia, cei patru ani petrecuţi în băncile Colegiului ”Unirea” au reprezentat cea mai frumoasă perioadă din viaţa ei:

Să fiu elevă la Colegiul ”Unirea” a fost o experienţă foarte frumoasă, sunt mulţumită pentru că am ales acest liceu. A fost solicitant din punct de vedere al învăţatului, dar asta mi-a oferit mai multe oportunitaţi după absolvire şi a avut o influenţă pozitivă asupra alegerii pe care am facut-o. Lăsând la o parte latura academica, mi-a placut să fiu parte din colectivul Colegiului Naţional ”Unirea” pentru că am avut astfel ocazia să cunosc nişte oameni minunaţi şi să leg prietenii care vor rămâne pe viaţă” spune Flavia.

Pentru a ajunge la astfel de rezultate Flavia a trebuit să-şi sacrifice timpul petrecut cu prietenii şi chiar cu familia şi să îl folosească în favoarea studiului. Timp tradus în mii de ore de muncă susţinută. Studenta recunoaşte că pasiunea ei pentru biologie şi sprijinul susţinut al profesorilor bine pregătiţi de la Unirea i-au uşurat într-o oarecare măsură misiunea. Iar ambiţia a determinat-o să fie perseverentă şi să nu se culce pe lauri: 

”În cazul meu a fost vorba de multă muncă, ambiţie, dar şi plăcere. Atracţia pe care am avut-o încă dinaintea liceului pentru biologie m-a motivat în mare măsură în ceea ce am realizat, dar a fost vorba şi de mândria personală şi de dorinţa de a-mi asigura într-o oarecare măsură viitorul. Am încercat mereu să obţin ceea ce îmi propuneam, să dau tot ce e mai bun din mine şi indiferent de rezultat să învăţ cât mai mult din fiecare experienţă. Nu o să neg, nu a fost deloc uşor, dar în momentul în care rezultatele încep să apară nu mai iei în considerare cât de greu şi obositor a fost drumul care te-a dus acolo sau ce sacrficii ai fost nevoit să faci.” îşi aminteşte Flavia.

Aşadar, ambiţia şi munca i-au îndeplinit Flaviei visul de a studia la o universitate de renume, o matrie în care excelează. Chiar dacă nu beneficiază de bursă, studenta, originară din Topliţa, a apelat la un împrumut oferit de Guvernul Britanic studenţilor din Uniunea Europeana pentru a-şi acoperi costul taxelor de studii. În timpul vacanţelor, Flavia îşi propune să călătorească, deoarece îşi doreşte enorm să viziteze cât mai multe locuri de pe glob şi să cunoască astfel cât mai multe despre multitudinea de culturi.

Anamaria Gîrbovan are 18 ani şi abia ce a absolvit clasa a XII-a la Colegiul Naţional ”Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu-Mureş. Spre deosebire de alţii, ea a ales să fie un elev de elită. A participat la 3 Olimpiade Naţionale de Chimie, la toate cele 4 ediţii anuale ale Concursului Naţional de Matematică ”Adolf Haimovici”, la Olimpiada Interdisciplinară Ştiinţele Pământului (chimie, fizică, biologie, geografie) şi la Olimpiada de Ştiinţe pentru Junori. Fiica unui renumit medic ginecolog din Târgu-Mureş şi şefă de promoţie a Colegiului Naţional ”Al. Papiu Ilarian", Anamaria este prin definiţe un papiist adevărat, deoarece ciclul gimnazial l-a urmat tot la Papiu, iar continuarea studiilor la acest Colegiu a fost o alegere naturlă.

Am fost eleva la C.N. „Al. Papiu Ilarian” şi in ciclul gimnazial, iar la finalul clasei a VIII-a nu a fost o alegere dificilă să rămân în continuare elevă aici. M-am obişnuit încă de mică cu ceea ce reprezintă Papiul şi că este nevoie de seriozitate, conşitiinciozitate şi corectitudine. Am ales Papiul, pentru că aici se face carte şi în plus ne sunt imprimate adevăratele valori încă de mici.” spune Anamaria.

Anamaria este mândră că a fost eleva unui liceu de top, care a motivat-o să devină un elev strălucit şi care i-a oferit şansa de a se forma atât profesional cât şi personal. Olimpica recunoaşte că  pentru a deveni un elev model e nevoie de multă muncă şi chiar sacrificii. Dar ea a găsit secretul care a ajutat-o să obţină aceste rezultate: munca susţinută, mai exact studiul constant:

Eu am încercat să învăţ cât de cât constant, nu mult dintr-o dată, dar constant. Bineînţeles, pe ultima sută de metri, înainte de vreo olimpiadă sau de vreun conscurs efortul era mai mare. Dar olimpiada devenea prioritară şi atunci mă pregăteam strict pentru ea. În final, punând în balanţă au fost şi sacrificii, zile de naştere sau majorate la care nu am putut ajunge, deoarece ori aveam un concurs ziua următoare, ori eram deja plecată. În schimb au fost şi avantaje, cum ar fi faptul că m-am plimbat foarte mult prin ţară şi astfel am descoperit Iaşiul care mi-a devenit foarte drag” recunoaşte Anamaria.

Şefa de promoţie pune reuşitele ei de până acum şi în seama profesorilor bine pregătiţi de la Papiu, care au sprijinit-o constant:

Profesorii de la clasă au încercat să ne facă să înţelegem lecţiile mai bine şi aşa efortul invididual s-a redus semnificativ. Dozarea efortului este foarte importantă, deoarece suntem tineri şi nu putem învăţa tot timpul.

Deşi şi-a dorit, ca după absolvirea liceului să studieze la o Universitate din Europa, Anamaria spune că nu vrea să-şi înceapă viaţa cu datorii de pe urma creditelor pentru studii. Aşa că a ales să se pregătească pentru a intra la Facultatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca şi speră la o bursă în străinătate prin Universitatea de la Cluj.

Când nu învaţă, Anamaria iese în oraş cu prietenii la teatru ori la film. Nu ratează niciun concert de muzică live, pentru că spune ea, pasiunea ei cea mai mare este muzica. Iar mai nou, de când şi-a luat permisul de conducere, şi-a descoperit încă o pasiune: şofatul. Acum, după ultimul sunet al clopoţelului, Anamaria regretă că trebuie să se despartă de una din cele mai frumoase perioade din viaţa ei, şi anume liceul.

Vă mai recomandăm: Topul celor mai bune licee din judeţul Mureş

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite