Actori, cântăreţi şi artişti renumiţi, absolvenţi la U.A.T. Târgu-Mureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Universitatea de Arte Targu-Mures
Universitatea de Arte Targu-Mures

Universitatea de Arte Târgu-Mureş împlineşte anul viitor 70 de ani de la înfiinţare. De-a lungul timpului a format nenumăraţi actori, regizori, directori de teatre, cântăreţi şi compozitori, unii dintre ei renumiţi peste mări şi ţări. Ada Milea, Marius Bodochi, Cornel Răileanu sau Radu Bânzaru sunt doar câteva numele sonore care fac trimitere la universitatea târgumureşeană.

Marius Bodochi, absolvent al Universităţii de Arte din Târgu-Mureş

Marius Bodochi a absolvit Institutul de Teatru din Târgu Mureş, clasa profesorului Constantin Codrescu, promoţia 1982. Actorul a interpretat sute de roluri pe scenele din ţară şi nu numai. Debutul lui a fost chiar în anul absolvirii, când pe scena Teatrului Naţional din Cluj a jucat rolul lui Christopher Flanders din „Trenul nu mai opreşte aici” de Tennessee Williams.

marius bodochi

Pe Marius Bodochi l-aţi mai văzut şi în emisiuni televizate, dar şi în filme. A jucat în filme precum „Martorii”, „239 P. U.”, „Profesionistul”, „Vacanţă la munte”, „Meşterul Manole”, „Escurial”sau„Tulburarea apelor”.

Actorul este cetăţean de onoare al municipiului Cluj-Napoca, din anul 2008 şi a primit Medalia Meritul Cultural clasa I, Categoria D - „Arta Spectacolului” în 7 februarie 2004, „în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului”, iar în anul 2008 a primit premiul pentru cel mai bun actor.   

Ada Milea, absolventă şi ea la Târgu-Mureş

Născută în 1975 în Târgu Mures, Ada Milea a absolvit Artele Dramatice la Universitatea de Arte din Târgu-Mureş şi a fost actriţă între anii 1997 şi 1999 la Teatrul Naţional din Târgu-Mureş. Apoi a decis să devină artist independent.  A jucat şi a cântat în regia lui Radu Afrim – în “No Mom’s Land”, „America ştie tot” la Green Hours şi „De ce fierbe copilul în mămăligă”, la Odeon. Numele ei este legat şi de muzica premiată a unor spectacole de teatru precum „Eu când vreau să fluier, fluier” sau „Trilogie belgrădeană”.Artista a lucrat şi cu renumita trupă Cirque du Soleil.

ada milea

În 1997 Ada Milea a lansat „Aberaţii sonore”, în 1999 „Republica mioritic㔺i „Absurdistan” în 2003. Ultimul disc scos este The Island.

Cornel Răileanu, absolvent al universităţii mureşene

Cornel Răileanu, unul din cei mai cunoscuţi actori de la Teatrul Naţional din Cluj, a obţinut premiul pentru cel mai bun actor în rol principal la Gala premiilor UNITER 2014, cea mai importantă de acest gen din România. Actorul a primit acest premiu pentru personajul jucat în spectacolul „Ce nemaipomenita aiureala” de Eugen Ionesco. Angajat al Teatrului Naţional din Cluj din anul 1994, Cornel Răileanu a absolvit în 1981 Institutul de Teatru „Szentgyörgyi István“ Târgu-Mureş. Actorul a primit în anul 2007 şi premiul „Ştefan Braborescu“, acordat de Teatrul Naţional din Cluj, pentru rolul titular din DON JUAN ÎN SOHO de Patrick Marber.

cornel raileanu

Radu Bânzaru a absolvit şi el facultatea la Târgu-Mureş

Ultima producţie în care apare Radu Bânzaru a fost lansată chiar anul acesta. Actorul joacă rolul primului ministru în filmul “De ce eu?” – un film bazat pe fapte reale în care un tanăr procuror idealist încearcă să rezolve un complicat caz de corupţie în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000.

radu banzaru1

Absolventi la Târgu-Mureş, azi mari directori de teatre din ţară

Cel puţin 7 directori de teatre se numără printre absolvenţii UAT. Gasparik Attila este diretcorul Teatrului Naţional din Târgu-Mureş, a fost si director interimar al CNA şi rectorul UAT. Nicoleta Bolcă - director Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” Petroşani, Liviu Timuş - director Teatrul Tineretului Piatra Neamţ, Claudiu Pintican -director Teatrul Municipal din Baia Mare, Daniel Vulcu - director Teatrul Regina Maria Oradea, Bogdan Costea - Director Teatrul Ioan Slavici Arad, Daniel Vulcu, directorul Teatrului de Stat din Oradea.

Istoricul Universităţii de Arte din Târgu-Mureş

Precursorul legal al Universităţii de Artă Teatrală din Târgu-Mureş este Conservatorul Maghiar de Muzică şi Artă Dramatică din Cluj. Acesta a fost înfiinţat în 1946 prin Decretul-lege nr. 276 din 9 aprilie, semnat de Regele Mihai, de Ministrul Artelor, Mihail Ralea şi de Ministrul Finanţelor, Gheorghe Tătărescu. Doi ani mai târziu tot la Cluj a fost înfiinţat Institutul Român de Artă cu facultăţile de muzică, actorie şi dans şi Institutul Maghiar de Artă, cu facultăţile de muzică, regie de teatru, actorie dans, în cadrul căruia s-au continuat programele de studii superiore începute în Conservator. Cele două facultăţi au format mai apoi Institutul de Teatru „Szentgyörgyi István”, ca mai târzu, în 1954 specializarea actorie a secţiei maghiare să fie transferată la Târgu-Mureş. Secţia de actorie în limba română a fost înfiinţată abia în 1976.

Teatrul Studio a fost inaugurat în 1962

Cu 200 de locuri şi o infrastructură pe măsură, Teatrul Studio a devenit în timp scurt un teatru cu realizări artistice recunoscute în ţară. Zece ani mai târziu, în 1972 sunt reluate studiile de regie în limba maghiară, studii absolvite de o singură promoţie.

Ce s-a întâmplat cu universitatea după revoluţie

În 1991 a fost reorganizat studiul în domeniul regiei de teatru, iar un an mai târziu instituţia primeşte un nume nou. Astfel Institutul de Teatru „Szentgyörgyi István” devine „Academia de Artă Teatrală” din Târgu-Mureş. În 1992 a fost organizată prima conferinţă ştiinţifică în domeniul ştiinţelor teatrale cu participare internaţională, iar în 1995 a fost înfiinţată şi specializarea teatrologie. Prin Hotărârea Guvernului României din februarie, denumirea instituţiei se transformă în anul 1998 din „Academia de Artă Teatrală” în „Universitatea de Artă Teatrală”din Târgu-Mureş”.

În anul 2001 a fost acreditată specializarea regie de teatru

Oferta de studiu a universităţii s-a diversificat prin înfiinţarea specializării "actorie-mânuitor de păpuşi şi marionete", în anul 2002. Un an mai târziu a fost înfiinţat, şi acreditat de CNCSIS, Centrul de Creaţie şi Studii Teatrale, iar în 2004 a fost acreditată specializarea teatrologie. Tot în acelaşi an au fost reacreditate specializările artele spectacolului de teatru actorie în limba română şi artele spectacolului de teatru actorie în limba maghiară.

Pedagogie muzicală din 2004

Dacă în 2005 Ministerul Educaţiei a aprobat ca structura universităţii să cuprindă facultatea de muzică şi cea de teatru, ănainte cu un a fost autorizată funcţionarea provizorie a specializării pedagogie muzicală, iar după reabilitarea Casei Pálffy, aceasta a devenit sediul Facultăţii de Muzică.

În urma evaluării instituţionale, Universitatea de Arte din Târgu-Mureş a obţinut în anul 2010 calificativul de "grad de încredere ridicat".

În prezent Universitatea de Arte funcţionează cu două facultăţi, facultatea de arte în limba română şi facultatea de arte în limba maghiară, oferind programe de studiu la nivelul ciclurilor de licenţă, masterat şi doctorat în domeniul artelor teatrale, muzicale, vizuale şi ştiinţe ale comunicării.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite